Gradsko vijeće Delnica

Odbijen prijedlog o preoblikovanju delničkog u goranski JVP: Povećanje broja vatrogasaca na čekanju

Marinko Krmpotić

Vatrozaštitu na goranskom području treba podići na višu razinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Vatrozaštitu na goranskom području treba podići na višu razinu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Predloženo je da se sada trinaestorici  vatrogasaca stacioniranih u Delnicama doda još njih šest u Vrbovskom te dva u Čabru. Delnička oporba puše i na hladno, boji se da bi financijske posljedice vezane uz materijalne troškove, opremu i vozila bile za Delnice prevelike



DELNICE  Ideja o povećanju broja članova Javne vatrogasne postrojbe Delnice s 13 na 21 i njenom preoblikovanju iz delničkog u goranski JVP do daljnjeg ostaje na čekanju jer Gradsko vijeće Delnica nije prihvatilo taj prijedlog za koji je na jučerašnjoj sjednici glasovalo pet delničkih gradskih vijećnika (NL Volim Delnice i HDZ), a osmero je bilo protiv (SDP, PGS, HSU, Unija Kvarnera te Dražen Magdić, vijećnik NL Volim Delnice, zaposlen u JVP Delnice).


Podsjetimo, na temelju dokumenta zvanog Procjena ugroženosti došlo se do prijedloga o preoblikovanju JVP Grada Delnica i povećanju broja profesionalnih goranskih vatrogasaca, pri čemu je sadašnjoj brojci od 13 vatrogasaca stacioniranih u Delnicama, trebalo dodati još njih šest u Vrbovskom te dva u Čabru, a naziv te nove postrojbe koja bi pokrivala cijelo područje Gorskog kotara, osim Ravne Gore koja nije ušla u taj dogovor, i dalje bi bio JVP Delnice.


Takav bi sustav, naglasio je gost sjednice delničkog Gradskog vijeća Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a, osigurao rast kvalitete vatrozaštite, a lakše bi se dolazilo i do kvalitetne opreme.




Delnički gradonačelnik Ivica Knežević dodao je da je od početka realizacije ovog projekta stav Grada Delnica bio taj da za zapošljavanje novih ljudi država, ili pak Čabar i Vrbovsko, moraju osigurati sva potrebna sredstva kako bi Delnice ostale zaštićene i kako povećanje broja JVP-a ne bi išlo na njihovu štetu.


Pušu i na hladno


No, sve to nije bilo dovoljno uvjerljivo oporbi koja – između ostalog i na temelju direktnih razgovora s delničkim vatrogascima na terenu – puše i na hladno pa ne vjeruje pretjerano obećanjima koja u Hrvatskoj znaju biti baš to, samo obećanja. Tako je Igor Pleše (SDP), uz konstataciju da nema dvojbe oko toga da bi sustav vatrogasne zaštite trebao biti viši, rekao da ga je strah da bi financijske posljedice vezane uz materijalne troškove, opremu i vozila bile za Delnice prevelike. Tanja Jakovac (PGS) rekla je da se i kroz razgovore s vatrogascima u Delnicama vidjelo da još nije vrijeme za ovakvu odluku.


Goran Rački (Unija Kvarnera) izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da u novom sustavu nisu sve goranske sredine, što znači da sve nije napravljeno kako treba, a Franjo Jakovac (PGS) bio je mišljenja da bi ulaskom u novi sustav Delnice puno gubile jer, između ostalog, imaju puno opreme koju je godinama nabavljao i plaćao Grad Delnice, a sad bi je koristili svi. Protiv je bio i Davor Košmrlj (SDP) koji je i sam vatrogasac i koji, poznajući stanje na terenu, smatra da u proširenje JVP-a ne treba ići jer je nakon ledoloma i vjetroloma stanje s opremom u JVP-u Delnice vrlo teško, a novca nema.


JVP Delnice, Gradsko vijeće Delnica, Mladen Šćulac, Snimio Marinko KRMPOTIĆ


JVP Delnice, Gradsko vijeće Delnica, Mladen Šćulac, Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Financijski plan


Stavove oporbe pokušao je promijeniti Mladen Šćulac koji ih je podsjetio da su prihvatili dokument Procjena ugroženosti te da su ga, shodno tome, dužni i poštovati.


– Nikakvih novih troškova za Grad Delnice neće biti, a materijalni i svi ostali troškovi koje je i do sada snosio Grad ne bi trebali biti veći. Prijedlog bi bilo dobro prihvatiti zbog donošenja financijskog plana na državnoj razini i ako se to ne učini, nećete ući u proračun za 2019. godinu. Neprihvaćanjem ideje o povećanju broja profesionalnih vatrogasaca gubite svi, a posebno stanovnici kojima će zaštita od požara biti na nižoj razini. Koliko je ona potrebna, vidljivo je iz travanjskog požara u Smrečju kad su izgorjele četiri kuće, a nesreća je sigurno mogla biti manja da je bilo bolje organizacije i više vatrogasaca – rekao je Šćulac, a gradonačelnik Knežević je nakon kraćeg verbalnog okršaja s emotivnim vijećnikom, pravnikom i vatrogascem Košmrljem zaključio da je »sve ovo goranska sujeta«.


– Kad treba pokazati goransko jedinstvo o kojem svi pričaju, onda vas nema. Ako vi smatrate da će delničkim vatrogascima biti fantastično ako ostanu sami kao do sada, onda ćete vi to morati pojasniti kolegama iz Čabra i Vrbovskog – rekao je Knežević, a glasovanje provedeno nakon toga završilo je s osam glasova protiv i tek pet za.Vatreno je bilo i pri raspravi o Dječjem vrtiću Hlojkica. Igor Pleše (SDP) upitao je gradonačelnika Kneževića kako je moguće da je ravnateljici naložio da postupi nezakonito, odnosno primi više djece od broja koji dozvoljavaju zakonske odredbe. Knežević mu je odgovorio da je svjestan da njegovo traženje nije u skladu sa zakonom, ali da kod svog stava ostaje.


Da Delnicama slijedi, dojam je, vruća politička jesen, vidjelo se i iz neprihvaćanja Odluke o četvrtim izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnog tijela Grada Delnica. Naime, stav oporbe bio je da promjene koje je predložio delnički gradonačelnik nisu u skladu sa zakonom pa su odbili dati svoj glas za, a budući da je njihov sedam protiv bilo jače od svega pet pozicijskih za, izmjene i dopune nisu prihvaćene. Vladajućima je, bar na ovoj sjednici, nedostajalo glasova za donošenje odluka. Ponovi li se to i na idućim sjednicama, moguća je kriza vlasti.



Primili svu djecu


– Najprije smo pokušali naći novi prostor u koji bismo smjestili višak djece, ali roditelji nisu prihvatili naše prijedloge o korištenju brodokupske osnovne škole ili Srednje škole Delnice. Nakon toga sam odlučio da ću ravnateljici sugerirati da primi svu djecu, a  o tome sam obavijestio i nadležno ministarstvo. Smatram da je između mogućnosti da neka djeca ne pohađaju vrtić i toga da ih u vrtiću bude više od zakonom određenog broja, bolje odabrati nezakonitu mogućnost. Prezimam odgovornost kakva god ona bude, a vaše je da me, ako želite, prijavite. Onda će doći inspekcija, nakon čega dio djece više neće pohađati vrtić, a ja ću platiti kaznu – rekao je Knežević.


U raspravu se potom uključio i Franjo Jakovac (PGS), predsjednik Upravnog vijeća DV-a Hlojkica, istaknuvši da to tijelo kontrolira zakonitost rada u toj ustanovi.


– Mi se ne možemo rukovoditi emocijama, već zakonom, a zakon kaže da je sadašnji broj djece prevelik, do čega je došlo jer ste vi radili razne pritiske na ravnateljicu. Sa sadašnjim brojem djece to više nije vrtić, već čuvalište – rekao je Jakovac, po čijem je mišljenju dio novca iz ostavštine Janet Majnarich trebalo preusmjeriti na dogradnju ili proširenje vrtića. Raspravu je kraju priveo predsjednik Gradskog vijeća Goran Bukovac (HDZ), naglasivši da nema potrebe za svađom oko »slatkog« problema viška djece te da treba učiniti sve da se kroz proračun za iduću godinu osiguraju sredstva za dogradnju vrtića.