Vrijedni artefakti

OD GORANA S LJUBAVLJU: Pronašli bodež i srp stare 3000 godina pa ih donirali Rijeci

Marinko Krmpotić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Arheološku vrijednost ovih predmeta prepoznao je član »Turnja« mr. Emil Crnković, vrstan poznavatelj goranske povijesti, koji je uspio prikupiti sve te predmete te ih predstaviti na skupu »Milenijski rastanak« kojeg je organizirala Udruga »Turanj«.



BROD MORAVICE – Članovi Etno udruge »Turanj« iz Brod Moravica svojim su sumještanima priredili vrlo zanimljiv susret s davnom prošlošću svoga kraja. Naime, prije nekoliko godina na lokalitetu u neposrednoj blizini Moravičkih Sela, na njivi obitelji Ferderber, pronađeni su ostaci predmeta čiju su starost arheolozi procijenili na više od 3.000 godina. Pronađeno je amorfno grumenje bronce, dijelovi srpa, rukohvat bodeža i još nekoliko predmeta iz kasnog brončanog doba.


Arheološku vrijednost ovih predmeta prepoznao je član »Turnja« mr. Emil Crnković, vrstan poznavatelj goranske povijesti, koji je uspio prikupiti sve te predmete te ih predstaviti na skupu »Milenijski rastanak« kojeg je organizirala Udruga »Turanj«.


Nazočnima je najprije mr. Crnković objasnio okolnosti vezane za pronalazak ovih artefakata i na koji način su završili u njegovom posjedu, a nakon toga je predavanje održao arheolog Ranko Starac, kustos Arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci.


Putujući kovač




Tijekom zanimljivog predavanja moglo se saznati da je ove predmete vjerojatno izradio putujući kovač koji je prolazio ovim područjem na putu prema rijeci Kupi: »Budući da je ovakva vrsta predmeta tipična za Posavje u Sloveniji do Posavine u Hrvatskoj, prava je rijetkost ovakve predmete pronaći na području Gorskog kotara, čime oni dobivaju na još većoj vrijednosti«, istaknuo je Starac.


Nakon detaljnog upoznavanja s ovim otkrićima koja svakako upotpunjuju povijest Gorskog kotara, uslijedio je svake pažnje vrijedan trenutak kad je mr. Emil Crnković svečano predao navedene pronalaske kustosu Ranku Starcu koji ih je primio u ime muzeja u Rijeci u kojem će od sada biti pohranjeni.


»Turnju« replika


Arheolog Starac u ime Muzeja zahvalio se na donaciji te obećao da će se založiti da se za Udrugu »Turanj« napravi replika mača koja će biti uvrštena u postavu zbirke udruge u »Kuli Turanj«. Predmeti stari više od tri tisuće godine nedvojbeno su značajan doprinos proučavanju prošlosti goranskog područja, a istodobno svjedoče i o vremenima iz kojih ovaj dio Hrvatske nema baš previše podataka i artefakata pa su time vredniji i značajniji.


Također, ovo se otkriće uklapa u sve izraženiji interes arheologa i istraživača povijesti koji u posljednjih godina sve češće navraćaju u Gorski kotar dajući time i sami doprinos istraživanju povijesti ovoga područja. Da bi predstavljanje dosad nepoznatog dijela goranske prošlosti bilo što zanimljivije, priredbu su pjesmom uveličale Nada Sviličić uz pratnju Julka Ferderbera na gitari.