Polaganje na 'domaćem terenu'

Novi kružni tok vratio Delnicama vozačke ispite

Marinko Krmpotić

Mogućnost polaganja vozačkog ispita najbitnija je korist od kružnog toka koji će svoju dodatnu vrijednost doživjeti u budućnosti, kad neposredno uz njega nikne sportski hotel

DELNICE Prvi goranski kružni tok prometa, koji vozači koriste već desetak dana, jučer je u okviru svog boravka u Delnicama posjetio mr. sc. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Njegov je posjet posljedica činjenice da je Ministarstvo kojemu je on na čelu financijski u dva navrata bitno pripomoglo gradnju prvoga goranskog kružnog toka, dijela prometne infrastrukture koji je tijekom posljednje dvije godine itekako bio potreban svim Goranima koji su vozačku školu željeli pohađati i završiti u svom zavičaju.   

Višestruka korist




Naime, zbog toga što prometna infrastruktura Delnica nije zadovoljavala sve uvjete potrebne za poduku vozača, autoškole s goranskog područja prije dvije su godine izgubile mogućnost da u Gorskom kotaru organiziraju pohađanje i polaganje vozačkih ispita. No, već pri donošenju te odluke iz nadležnih im je institucija najavljeno kako će im status sredine u kojoj se mogu polagati vozački ispiti biti vraćen čim naprave kružni tok prometa, jedini dio infrastrukture potreban za polaganje vozačkog ispita koji Delnice nisu imale.



Najsretniji radom kružnog toka prometa nedvojbeno su vlasnici goranskih autoškola, kao i svi oni pred kojima je polaganje vozačkog ispita. Nakon što su prošle dvije godine najveći dio vožnje i sam ispit polagali u Rijeci, budući će vozači to iznova moći činiti u Gorskom kotaru. Rudi Ožanić, vlasnik jedne od tih autoškola i inicijator izgradnje kružnog toka rekao nam je kako je sva potrebna dokumentacija o izgrađenom kružnom toku poslana nadležnim tijelima i ako sve bude u redu, Delnicama bi već u listopadu trebao biti vraćen status grada u kojem se može polagati vozački ispit.





Grad Delnice nedugo nakon toga počeo je raditi na rješavanju tog problema, a prva je namjera bila da se kružni tok napravi na ulazu u Delnice, neposredno uz autobusnu postaju, ili pak na vrlo frekventnom mjestu skretanja sa stare ceste Rijeka – Zagreb u Prilaz Hrvatskih šuma. Nažalost, te ideje nisu naišle na razumijevanje kod nadležnih institucija pa je odabrana lokacija kraj nekadašnje ambulante. To se, pak, mnogima u Delnicama nije dopalo jer smatraju kako na tom mjestu nema dovoljno prometa za postojanje kružnog toka. No, radnici »Gorangrađevnog« posao su ipak priveli kraju i Delnice kao prvo goransko mjesto sada ima ne samo prvi kružni tok, već i mogućnost polaganja vozačkog ispita.


Upravo to kao najbitniju korist od ovog posla istaknuo je delnički gradonačelnik Marijan Pleše, dodavši kako će ovaj dio prometne infrastrukture svoju dodatnu vrijednost doživjeti u budućnosti kad neposredno uz njega nikne sportski hotel za koji već postoji projekt. Ministar Pankretić naglasio je kako u želji za što ravnomjernijim razvojem svih dijelova Hrvatske Vlada RH nastoji pomoći kad je god to moguće.   

Dvije nove darovnice


– Samo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva trenutačno ima, u suradnji s Hrvatskim vodama, u Hrvatskoj otvoreno čak 1.100 gradilišta i u mnogim od njih to je značilo i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Pankretić.


No, obilazak kružnog toka bio je jučer samo šlag na torti. Naime, potpredsjednik Vlade RH ni ovog puta nije došao praznih ruku pa je tako prije posjeta kružnom toku, u gradskoj vijećnici Delnica potpisao s gradonačelnikom Plešeom ugovor o dvije nove darovnice – 300.000 kuna za vodne građevine na području Delnica te 100.000 kuna namijenjenih poslovima asfaltiranja prometnica.