Bogati program

Mrkopaljsko ljeto ispunili Art fest, etno i eko sajam, te zelena tržnica

Višnja Bolf

Drago mi je da su lokalni ljudi, turisti te vikendaši koji borave tijekom ljeta u Mrkoplju prepoznali vrijednost umjetnosti tijekom Art festa, ističe direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan



MRKOPALJ Pjesničkom večeri »Pjesmom do srca« započeo je u Domu kulture u Mrkoplju 3. Art fest, koji je tijekom cijelog mjeseca srpnja raznovrsnim sadržajima mještanima Mrkoplja i njihovim posjetiteljima ponudio uživanje u različitim vrstama umjetnosti. U petak, 13. srpnja bio je održan koncert »Glazbeni doživljaj iz doba Frankopana« na kojem se, u sklopu županijskog projekta Frankopani 900, moglo uživati u glazbi iz renesansnog razdoblja u izvedbi oboista Antonija Hallera i pijanistice Ane Anconelli.


Tjedan dana kasnije, održan je etno i ekosajam tijekom kojeg se moglo upoznati s povijesnom i etnozbirkom, odnosno uživati u modnoj reviji i nastupu ženske klape Iskre. Dana 27. srpnja održana je i izložba »Umjetnost spaja horizonte«, a završna priredba Art festa bio je koncert ruske glazbe i svjetskih hitova u izvedbi Nataše i Volodymira Balyka uz pratnju domre, mandoline i klasične harmonike.



Nenamjernom greškom u našem mjesečnom prilogu Goranski Novi list koji je izišao u nedjelju, 5. kolovoza 2018. godine, na stranici Općine Mrkopalj objavljen je pogrešan tekst. Zbog toga se ispričavamo čitateljima i Općini Mrkopalj te kroniku te općine koja je trebala izaći u nedjelju, objavljujemo danas.





Dobra posjećenost


Sve je ove sadržaje prilikom svečanosti otvaranja najavila direktorica TZO-a Mrkopalj Goranka Tuhtan, naglasivši da je ovo do sada najbogatiji program gdje su sadržaji nudili za svakoga po nešto.


– Drago mi je da su lokalni ljudi, turisti te vikendaši koji borave tijekom ljeta u Mrkoplju prepoznali vrijednost umjetnosti te su posjećivali Art fest tijekom raznih manifestacija. Uspjeli smo spojiti umjetnost i prirodu te izvući barem na sat vremena ljude iz kuća. Zadovoljna sam posjećenošću, obzirom na to da smo mi mala sredina. Cilj nam je idujće godine obogatiti program raznim sudionicima te događajima kroz cijelu godinu. Zadovoljni izvođači zadnje večeri Art festa su dodali:

– Prvenstveno nam je bila čast odazvati se pozivu TZ-a Mrkopalj da sudjelujemo u ovakvoj glazbenoj manifestaciji, približimo rusku glazbu te najpopularniju glazbu svijeta izvedbom 15 skladbi u samom Mrkoplju, govori Volodymir Balyka. Supruga i ja inače smo od rođenja glazbenici, zaljubljenici u ovu granu umjetnosti. Iz Rusije smo se zbog ekonomskih razloga preselili prije dvadeset godina u Lovran. Prvo smo mislili da je to samo kratki period, a sad su iza nas godine življenja u Hrvatskoj. Ovdje smo stvorili obitelj te radimo oboje kao glazbeni profesori u školama. Upravo ta profesija omogućuje nam da kroz ljeto nastupamo diljem Hrvatske a za nas je upravo to, pravi odmor za dušu. Prvi put smo u Mrkoplju, dišemo punim plućima u ovom zelenilu, obišli smo Zelenu tržnicu te ostali ugodno iznenađeni ponudom. Naravno da je moja supruga napunila vrećicu kupnjom domaćih proizvoda – rekao je Volodymir Balyka.



Prvim izmjenama i dopunama proračuna usvojenim na 6. sjednici Općinskog vijeća iskazano je povećanje proračuna za 1,02% ili 145.201,61 kn. Najveće povećanje prihoda iskazano je na stavkama prihoda od poreza, dok su se stavke pomoći unutar općeg proračuna i prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjile. U Posebnom dijelu proračuna iskazani su rashodi i izdaci po programima i aktivnostima, a povećani su za 177.000 kn odnosno 1,03%. ž


Od značajnijih investicija je nabavka i postavljanje fitnes sprava za vježbanje na otvorenom u iznosu od 40.000 kn, izmjena i dopuna prostornog plana u iznosu od 150.000 kn, sanacija nerazvrstanih cesta u iznosu od 300.000 kn, ulaganja u javnu rasvjetu u iznosu od 150.000 kn, uređenje fasade zgrade Doma kulture (u najmu Trgovine Krk) u iznosu od 90.000 kn, uređenje zgrade ex kuglane u iznosu od 200.000 kn, uređenje parka u centru u iznosu od 400.000 kn, te su planirana i sredstva za sufinanciranje uređenja vatrogasnog doma Mrkopalj u iznosu od 80.000 kn. Za izgradnja kanalizacije i sanaciju postojećeg vodovoda osigurana su sredstva u iznosu od 265.000 kn.



Zelena tržnica


A u sklopu Art festa bila je i izložba fotografija Amaterskog video foto kluba iz Delnica u suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom – Ogranak Delnice, pod nazivom Gorski kotar u dobru i zlu. Prikaz je to dvije strane prirode, one nježne, uzbudljive, mirne i s druge strane surove i nemilosrdne.Zelena tržnica koju spominje Balyka novitet je u ovim krajevima. Pokrenuta je na inicijativu Poljoprivrednog gospodarstva Francišković iz Begovog razdolja i već je održana u Ravnoj gori i Fužinama. Zamisao je da se približe autohtoni proizvodi stanovništvu Gorskog kotara, što znači da se proizvodi koji su prepoznati kao zdrava hrana prodaju svježi nedaleko od mjesta gdje su i ubrani.

Ne treba naglašavati da ti proizvodi nisu tretirani pesticidima ni insekticidima i da su ubrani svega par sati prije nego što su došli na Zelenu tržnicu. Ovo je prilika svim OPG-ima koji imaju problem s distribucijom i nelojalnim cijenama da svoje proizvode plasiraju direktno potrošaču, što u konačnici poboljšava i turističku ponudu kraja, a tako pripremljena hrana ima zasebnu kategoriju izvrsnosti. I svijest potrošača kreće se u smjeru da se jede lokalna hrana i pije mlijeko od poznate kravice kojoj znamo ime.