Planinska utrka

Mountin Madness u Ravnoj Gori: Adrenalinska zabava za najizdržljivije

Danijela Pleše

Foto: D. PLEŠE

Foto: D. PLEŠE

Ova utrka je već postala mini tradicija i svi zajedno, od organizatora, volontera, partnera, pokrovitelja i sponzora trudimo se te ustrajemo da utrka potraje još godinama, kaže njezin »tata« Edi Dadić



RAVNA GORA – Više temperature zraka znak su da Gorski kotar može očekivati više posjetitelja, pa onda i više događanja. No, jedno od njih potpuno je neovisno o vremenskim uvjetima i ove je godine doživjelo svoje peto (ravnogorsko) izdanje. Riječ je o Mountain Madness utrci koju je osmislio i već je pet godina realizira hrvatski reprezentativac u skijaškom trčanju Edi Dadić. Da je riječ o uistinu dobrom i zabavnom konceptu najbolje govori podatak da je utrka nadišla ravnogorske okvire te je osim u ovom goranskom mjestu, održana u Zagrebu te u Hvaru.


– Ove smo godine dogurali do broja pet – peta godina utrke i svaki put je napeto oko starta jer treba sve posložiti da funkcionira savršeno. Naravno, uvijek sve stignemo napraviti kako bismo start označili točno u podne. Ove je godine bilo oko 165 prijavljenih sudionika, a u utrci ih je sudjelovalo malo više od 150. Start smo odradili u nekoliko skupina po 25 kako ne bi dolazilo do gužvi na preprekama. Ova utrka je već postala mini tradicija i svi zajedno od organizatora, volontera, partnera, pokrovitelja i sponzora trudimo se te ustrajemo da utrka potraje još godinama. Svake godine ubacimo i neku novu prepreku kako ni slučajno ne bi bilo monotono, a i da malo »zapaprimo« natjecateljima. Veoma smo zadovoljni kako je sve prošlo te se već pripremo za druge utrke, rekao nam je Dadić, dodavši da je ove godine prvi put organizirana i zimska verzija utrke koju će isto nastojati održavati svake godine.



Sve veći broj rekreativaca traži sve više adrenalina, a više nego dovoljno nudi upravo ova utrka što se održava na preprekama otežanom terenu. Kako ističu organizatori, ova planinska avantura je utrka dizajnirana da iscrpi snagu sudionika, izdržljivost, ali i ujedno dokaže spretnost, brzinu i vještine prelaženja različitih prepreka na 7 kilometara dugoj stazi, bez obzira na vremenske uvjete. Na cijeloj stazi bude postavljeno 15-tak prepreka koje je potrebno savladati, a ukoliko se određena ne može prijeći, zamjena su kazneni »marinci«. Uz svaku prepreku je i redar koji usmjerava te pomaže pri objašnjavanju pravilnog prelaženja prepreke.Ove godine najuspješnije među ženama bile su prvoplasirana Sanja Miočić, druga je bila Lucija Kvaternik, a treća Lucia Battaia. U muškoj kategoriji najs(p)retniji je bio Filip Ružić, a slijedili su Krešo Glavaš i Luka Radetić.


Baš kao i tijekom cijele utrke, dobro raspoloženje vladalo je i uoči starta. Mi smo pak zamijetili majku i sina koji su bili »zarazno« dobro raspoloženi.– Dolazimo s Lošinja i to stoga što sam se ja zaljubila u trčanje i ovu utrku. Lani sam prvi put sudjelovala i bilo mi je odlično. Prepreke su stvarno zahtjevne, ali veoma zanimljive. Ove godine sa mnom je moj jedanaestogodišnji sin Dominik koji se inače bavi vaterpolom. Nisu nam bitni rezultati, nego da se dobro zabavimo, zaključila je Marina Žunić-Grbčić.