Prva utakmica

MAMUTI Delnički hokejaši spremni za povijesnu sezonu

Marinko Krmpotić

Delničanima će protivnik biti HK »Sisak« s kojim će tjedan dana ranije u Sisku odigrati prvu izlučnu utakmicu prvoligaškog natjecanja, a nakon toga ogledat će se još dva puta te će bolji iz ta četiri susreta ići na pobjednika skupine A koju čine zagrebački klubovi »Medveščak«, »Zagreb« i »Mladost«



DELNICE Predstojeća će zima donijeti i jedan povijesni trenutak za delnički, kao i sport Primorsko-goranske županije. Naime, 4. veljače na delničkom će klizalištu u Parku kralja Tomislava biti odigrana prva službena natjecateljska utakmica seniorskih sastava hokejaša na kojoj će nastupiti igrači domaćeg Hokejaškog kluba »Mamut« iz Delnica! Protivnik će im biti HK »Sisak« s čijim će igračima tjedan dana ranije u Sisku Delničani odigrati prvu izlučnu utakmicu prvoligaškog natjecanja Hrvatske, a nakon toga ogledat će se još dva puta te će potom onaj koji bude bolji iz ta četiri susreta ići na pobjednika skupine A koju čine zagrebački hokejaški klubovi »Medvešćak«, »Zagreb« i »Mladost«. O čemu je riječ, konkretnije govori predsjednik delničkog »Mamuta« Mihael Nikolić.


– Nakon nekoliko godina rada došli smo do mogućnosti da igramo u prvoj seniorskoj hrvatskoj hokejaškoj ligi koja je podijeljena u dvije skupine, pri čemu A skupinu čine zagrebački klubovi, a u B smo mi i Sisak. Pobjednik susreta Mamuta i Siska ide na pobjednika A skupine, a budući da je u susretu između nas i Siska moguć i neriješen rezultat, postoje izgledi da odigramo pet utakmica s njima te potom s ekipama iz skupine A. Šanse protiv Siska su, po meni, velike.


Plaćaju da bi igrali


U ekipi imamo četiri bivša i sadašnja reprezentativca – tu je veteran Aleksandar Car, Davor Lončar koji je igrao na zadnjem SP-u, Bojan Mostovac te Borna Buntić. Od ukupnog broja od dvadesetak seniora, sedam je igrača iz Delnica, osmero iz Rijeke, četiri iz Zagreba te dva iz Siska. Žao nam je što ne možemo uključiti i dečke iz kočevarskih »Meveda« s kojima smo dobri, ali ih se po pravilima IHF-a smatra strancima i možemo ih angažirati samo tri, ali nam je i to nemoguće jer je registracija 900 švicarskih franaka po igraču, što je za sada za nas nemoguće izdvojiti. No, u osnovi smo spremni za našu prvu seniorsku sezonu i dat ćemo sve od sebe – govori Nikolić, dodajući kako je rad u seniorskom sastavu dokaz čiste ljubavi prema hokeju.




– Mi ne da ne zarađujemo, već trošimo svoje novce. Primjerice, organizacija jednog domaćeg susreta traži plaćanje troškova sudaca i ostalih obveza u visini od oko 2.000 kuna. Nas će sedam predviđenih utakmica koštati oko 14.000 kuna, a od Grada Delnica smo dobili 6.000 pa će nam još nedostajati, što ćemo nadoknaditi tako da ćemo za te utakmice kad ne bude više novaca dati svaki po 100 kuna te praktički platiti da bismo igrali! Veliku pomoć pruža nam Sportska zajednica Grada Delnica koja plaća treninge, što mi nikako ne bismo mogli. Uz pomoć sponzora kupili smo dresove, a bilo bi lijepo da nam još netko pomogne jer smo prvi i za sada jedini hokejaški klub na području Primorsko-goranske županije – govori Nikolić, dodajući kako se uz seniorski, velika pažnja posvećuje i radu s mlađim uzrastima.



Mihael Nikolić, vođa delničkog Hokejaškog kluba »Mamut«, po zanimanju je dirigent i trenutačno radi u Školi za klasični balet i suvremeni ples u Rijeci. To i hokej baš i ne idu, kao ni hokej i dirigiranje, ali Nikolić kaže, uspoređujući dirigentsku i hokejašku palicu, da je u krajnjoj liniji palica – palica te da se u životu uvijek nekako moraju naći yin i yang.



Tjelesni na ledu


– Naš sastav nastupa u ligaškom U12 natjecanju, a treninge održavamo redovito ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, i to od 18.30 do 20 za djecu, a od 20 do 21.30 za seniore i starije. Glavni trener je Aleksandar Car, tu je i iskusni Bojan Mostovac pa smo dobro pokriveni s te stručne strane. Naravno, voljeli bismo da je djece više, pogotovo domaće. Većina za sada dolazi iz Rijeke, tu je i nekoliko djece iz Pule koja treniraju in line hokej u pulskom »Gladijatoru«, ali dolaze vikendom u Delnice te održe s nama trening u petak i jutarnji u subotu.


Treba reći i da nam je Hokejaški klub »Zagreb« u uzrastu mlađih kadeta ustupio vratara, a tu su i tri igrača iz Siska. Snalazimo se, a naravno da bi bilo dobro da ih je više – govori Nikolić, dodajući kako je uz školu hokeja, od 14. siječnja s radom počela i škola umjetničkog klizanja, a iduće godine u planu je da se i dio nastave tjelesnog odgoja održava na ledu, čime bi se možda moglo privući mlade.