Vijeće

Komunalno društvo Čabranka će ipak završiti u stečaju

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić



ČABAR – Komunalno društvo Čabranka najvjerojatnije će uskoro završiti u stečaju te time ući u krug vrlo rijetkih u Hrvatskoj sličnih slučajeva da u stečaj ide društvo koje se bavi vodoopskrbom i u stopostotnom je vlasništvu lokalne samouprave. Scenarij stečaja najizvjesniji je nakon što su jučer članovi Gradskog vijeća Čabra na prijedlog gradonačelnika Kristijana Rajšela (SDP) o obročnom plaćanju duga od 2,2 milijuna kuna koji je KD Čabranka napravio prema HEP-u, odgovorili sa samo četiri glasa za, šest protiv te jednim suzdržanim.


Rajšel nezadovoljan


Prijedlog gradonačelnika temeljio se na već ostvarenim dogovorima s HEP-om po kojima su HEP-u Opskrba i HEP-u Elektra 2,2 milijuna kuna trebala biti plaćena kroz 28 mjesečnih rata po 77.294 kune. Druga varijanta, ponovio je na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Rajšel vijećnicima, je stečaj koji znači da i dalje treba vratiti sve spomenute dugove, ali uz to pronaći i stečajnog upravitelja čiji se trošak rada predviđa u iznosu od pola do milijun kuna. Budući da Rajšelov prijedlog nije prihvaćen, on je nakon sjednice bio razočaran i novinarima je rekao:


– Nisam zadovoljan ovakvom odlukom Gradskog vijeća i smatram je pogrešnom jer ona znači još veći trošak i dodatna izdvajanja budući da ćemo uz postojeći dug morati osigurati i novac za stečajnog upravitelja. Logika po kojoj je veći dug bolji od manjeg, meni je nejasna i mislim da je ova odluka oblik neodgovornog ponašanja. Na gradskoj upravi sad je da pokuša razriješiti situaciju, a to znači i spriječiti, ako je to moguće, stečajni postupak – rekao je Rajšel, a Vazma Malnar (HSS), predsjednica Gradskog vijeća koja je bila protiv gradonačelnikova prijedloga, rekla nam je da ovu odluku treba gledati kao svojevrsni novi početak.


Oporba protiv




– Nije mi drago zbog ove situacije i ovo nije bila ugodna sjednica, ali je sve skupa rezutat lošeg rada KD-a Čabranka na koji sam u niz navrata upozoravala i tražila da nam sada već bivši direktor pojasni stanje s vodoopskrbom i financijama. Da su moji prijedlozi uvaženi, možda ovog danas ne bi bilo, ili bi bar stanje bilo bolje. Sad je stanje takvo kakvo je i sigurno dolazak stečajnog upravitelja neće biti idealno rješenje, ali bi možda baš stečaj mogao značiti potpuno novi početak i poboljšanje stanja u radu ove komunalne djelatnosti koja, mislim da je to jasno svima u Čabru, nije bila dobro posložena i vođena. Mislim da su zato vijećnici bili protiv prijedloga gradonačelnika i radije izabrali stečaj, a čini mi se da je takvo i raspoloženje među većinom stanovnika ovog područja – rekla je Vazma Malnar.



Slične stavove kao i HDZ zastupali su i ostali predstavnici oporbe, pri čemu je nezavisni Alain Stojan Leskovar rekao da će biti protiv jer mu se čini da su dugovi Čabranke rupa bez dna i pitanje je kolika će biti konačna svota duga. Zanimljivo je svakako da je pri glasovanju za prijedlog gradonačelnika Rajšela jedini suzdržan glas bio onaj Antuna Malnara, predstavnika stranke SRNA kojoj je predsjednik Leonard Vesel, sada već bivši direktor KD-a Čabranka!



Protiv Rajšelovog prijedloga bila je cijela oporba na čelu sa HDZ-om čiji nam je vijećnik, ujedno i predsjednik čabarskog HDZ-a Martin Kvaternik, pojašnjavajući protivljenje vijećnika te stranke, rekao:


– Koliko za sada znamo, dug je 3,4 milijuna kuna, pri čemu je napravljen plan za 2,2 milijuna kuna, a tko nam garantira da ukupan dug neće dodatno rasti, i to znatno. Nadalje, ne možemo nikako prihvatiti da gradske strukture nisu baš ništa znale o ovom velikom dugu jer su Grad Čabar i KD Čabranka itekako vezani. Smatramo da treba napraviti jaki rez i krenuti ispočetka i zato nam je draži stečaj. Također, i dalje ćemo inzistirati na traženju odgovornih za ovo stanje, tim više što je bivši direktor član stranke SRNA i dio je većine u Gradskom vijeću. Smatramo da gradonačelnik mora tražiti odgovornost bivšeg direktora, a tražit ćemo i odgovornost članova Nadzornog odbora jer ne možemo vjerovati da baš ništa nisu primijetili i da nisu imali nikakvih saznanja o teškom stanju u KD-u Čabranka – rekao je Kvaternik.


Gradska organizacija Čabar Hrvatskih laburista-Stranke rada javila se priopćenjem u kojem oštro osuđuje sve otkrivene nepravilnosti te se nada da će članovi Nadzornog odbora KD-a Čabranka ponuditi svoje ostavke, a isto očekuje i od prokurista komunalnog društva, radi neučinkovitog nadzora. Smatra da je upitna i razina odgovornosti Gradskog vijeća i gradonačelnika, koji su »imali ovlasti, ali i mogućnost provjere rada gradskih društava«.