Potopija se brod

Hoće li Fužine ove godine ostati bez svog poznatog turističkog brodića

Marinko Krmpotić

Poznati turistički brodić spava na vezu u Vrelu / arhiva NL

Poznati turistički brodić spava na vezu u Vrelu / arhiva NL

Brod se potopio pod težinom neočišćenog snijega. Nije probušen, plovan je i na vezu, ali ne znamo što je s elektronikom pa čekamo procjenu. Želja nam je da to bude što prije gotovo kako bismo mogli krenuti u pripremu »Sv. Antona« za sezonu, kaže načelnik Fužina David Bregovac



Vjerojatno je najneobičnija šteta koju je područje Gorskog kotara doživjelo od velikih količina snijega koje su zasule Gorski kotar tijekom veljače i dijela ožujka ona vezana uz oštećen – brod! Naime, velike naslage snijega na kratko su vrijeme »potopile« poznati fužinski turistički brodić »Sv. Anton« koji je nakon zimske havarije dotegljen do izletišta Vrelo gdje je trenutačno vezan uz obalu i čeka procjenu štete. Što se konkretno dogodilo rekao nam je načelnik Općine Fužine David Bregovac kojemu se vjerojatno ne dopada poznata dalmatinska koja u goranskoj verziji glasi »Davidu Bregovcu potopija se brod«, ali ipak iznosi priču o jedinom goranskom potpoljenom brodu.



Koncesionar brodića »Sv. Anton« je Žarko Diminić i firma »Bajer« koji je, ističe načelnik Fužina David Bregovac, kontaktirao procjenitelje štete koji bi ovih dana u Fužine trebali doći iz Pule te izvršiti procjenu štete nakon čega će se moći krenuti u sanaciju štete te pripremu turističkog brodića za predstojeću sezonu.



Opet snijeg




– Općina Fužine dala je prošle godine taj turistički brodić na upravljanje Turističkom uredu, a oni su pronašli koncesionara koji, uz korištenje brodića, treba i voditi brigu o njemu. Nažalost, čini se da nitko nije očekivao da će velike količine snijega oštetiti brod i oni koji su trebali paziti na stanje broda nisu to uočili. U trenutku kad sam ja saznao da je velika količina snijega na krovištu već je, na jedan način, bilo prekasno. Angažirao sam vatrogasce koji su skinuli snijeg s krova, ispumpali vodu, vratili ga na površinu te odveli u riječni rukavac na Vrelu. Brod nije probušen, plovan je i na vezu je, ali ne znamo što je s elektronikom pa sada čekamo procjenu i želja nam je da to bude što prije gotovo kako bismo mogli krenuti u pripremu broda za sezonu.


Potencijalne štete vezane su uz akumulatore za čiju smo kupnju i postavljanje prošle godine uložili 70.000 kuna, a moguće je da će šteta biti i na motoru i elekroničkom sustavu. Zbog tih potencijalnih šteta toga nismo mogli krenuti u popravak broda i njegovu pripremu za novu sezonu, već smo kod koncesionara inzistirali na što hitnijoj procjeni štete koja bi, po posljednjim informacijama, trebala biti obavljena tijekom ovog prvog dijela travnja. Kad to bude poznato, znat ćemo što i kako dalje, govori načelnik Bregovac koji se nada i pokrivanju dijela troškova od osiguranja te ističe kako trenutačne nevolje s turističkim brodićem neće zaustaviti daljnje planove vezane uz taj dio turističke ponude Fužina.


Ide na Lepenicu


– Brodić je bitan u daljnjem razvoju naše turističke ponude vezane uz naša jezara. Uočili smo da interes za vožnju brodićem po jezeru Bajer polako gubi na intenzitetu, planiramo prebaciti ga na sezonu-dvije na jezero Lepenica. Time bismo gostima ponudili nešto novo, a osobno mislim da bi korisno bilo da »Sv. Anton« mijenja lokacije, odnosno da po dvije-tri sezone vozi Bajerom, pa onda isto toliko jezerom Lepenica. Također, u planu imamo na jezeru Lepenice urediti kupalište i staze uz njega te poboljšati pristup s cestovne strane. To jezero moglo bi biti novi turistički adut našeg kraja pa ćemo ulagati u uređenje njegovog okoliša i osmišljavanje sadržaja koji mogu biti zanimljivi turistima, rekao je Bregovac.