Potencijal

Gospodarski procvat u Sungeru: Od 90 stanovnika duž Stare ceste čak ih 12 ima obrt ili OPG

Marinko Krmpotić

Duž tisuću metara registrirano je po šest obrta i OPG-a. Za razliku od drugih sredina, tu se mogu vidjeti stoka, pokošene livade, dosta je djece. Stoga mještani smatraju da Općina treba Sungeru posvetiti veću pažnju, tim više što će se tu graditi Adrenalinski park



SUNGER Sve ozbiljnija depopulacija koja traje već nekoliko desetljeća te sve izraženiji odlazak mladih ljudi, ono su što Gorski kotar, na žalost, dijeli s nizom drugih sličnih hrvatskih ruralnih i planinskih područja. Upravo stoga, uvijek je lijepo kad se na takvim područjima naiđe na potpuno suprotne primjere, a na jedan takav upozorio nas je Ivan Butković, bivši načelnik Općine Mrkopalj koji živi i radi u dijelu Sungera zvanom Stara cesta. Taj dio Sungera, ističe Butković dodajući kako isti stav ima i većina mještana tog dijela naselja, trebao bi zbog niza pozitivnih stvari, biti kvalitetnije vrednovan u općinskim planovima.


Pokošene livade, djeca…


Zanimljivo je da je Stara cesta, a to je, u stvari, nekadašnja Karolina, od centra Sungera do kraja naselja Sunger duga 1.000 metara i da na njoj živi 90 stanovnika: Od toga ih je čak šestero registrirano kao obrtnici, a isto je toliko i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava! Dakle, od 90 stanovnika njih čak 12 ima registriran obrt ili OPG! Smatram da je to daleko iznad goranskog prosjeka, a isto je tako baš na ovom području, za razliku od mnogih drugih goranskih sredina, moguće vidjeti krave, koze i ovce te iza kuća pokošene livade. Uz to stanovnici ovog dijela Sungera i Općine Mrkopalj mogu poslužiti kao dobar primjer da depopulacija tu nije ostavila većeg traga jer ima dosta djece školske i predškolske dobi. Također, ovo je kraj u kojem nema velikog broja napuštenih starih kuća, odnosno točnije 3-4 kuće su prazne i u njima nitko ne živi«, govori Butković, dodajući da bi baš zbog tih pozitivnih stvari standard trebao biti bolji:


Adrenalinski park


»Ono što upada u oči, jest da se u ovom dijelu iza obiteljskih kuća, na 300 metara udaljenosti, radi pročistač za cijelu Općinu Mrkopalj i da kolektor nije došao do kraja stare ceste, zbog čega domicilno stanovništvo prigovora općinskim vlastima. Također, nemoguće je ne primijetiti da je električna mreža još uvijek postavljena na drvenim stupovima, pri čemu su neki od njih povezani sajlama da valjda ne padnu na slučajne prolaznike.




I tu bi već bilo vrijeme da HEP nešto ozbiljnije učini, tim više što će se u neposrednoj blizini projekta Adrenalinskog parka Sunger graditi trafostanica. Jedan od prigovora mještana je da je krajnji čas da se krene s katastarskom izmjerom k.o. Sunger kako bi se i Sungeru omogućilo da se može gospodarski razvijati poglavito kada krene realizacija projekta Adrenalinskog parka za kojeg je potrebno izraditi Urbanistički plan uređenja, za kojeg je Općina Mrkopalj rebalansom proračuna predvidjela 80.000 kn.


To je glavni preduvjet da bi se potencijalnim investitorima moglo prezentirati taj zanimljiv projekt koji bi svakako omogućio daljnji razvoj Sungera, ali i Općine Mrkopalj te stvorio preduvjete za ostanak mladih u ovom prelijepom djelu Gorskog kotara«, rekao je Butković.