Božićni ugođaj

Goranske žive jaslice privukle veliku pažnju

Danijela Pleše

Sudjelovalo je 27 izlagača iz Brod Moravica, Liča, Skrada, Jastrebarskog..., a veliku pažnju privukle su žive jaslice



BROD MORAVICE Izložba privatnih i crkvenih jaslica što je proteklog vikenda završena u brodmoravičkom Domu kulture, šestu je godinu zaredom ponudila najbolju uvertiru u predstojeće blagdane. Glavni »krivac« za pravi božićni ugođaj u ovom goranskom mjestu je teolog i član Etno udruge »Turanj« Antonio Crnković koji je izložbu povezao s blagdanom sv. Nikole, zaštitnikom brodmoravičke crkve i župe.


– Prije nekoliko smo godina nastojali obogatiti program proslave našeg zaštitnika i pojavila se ideja izložbe jaslica s područja Gorskog kotara, a s vremenom se proširilo na cijelu Hrvatsku, ali i inozemstvo, kaže Crnković dodajući da je ove godine na izložbi sudjelovalo 27 izlagača iz Brod Moravica, Liča, Skrada, Jastrebarskog…


Izložba je otvorena predstavom što su ih mali župljani Brod Moravica, zajedno s članovima udruge »Turanj«, izveli na temu života sv. Nikole, ali i nastupima ravnogorskog Župnog pjevačkog zbora sv. Tereze Avilske te delničkog Dječjeg crkvenog zbora sv. Ivana Krstitelja. Uz njih, svoj su doprinos dali i mladi s posebnim potrebama Udruge Cross sport iz Delnica s voditeljicom Marinom Miličević kojima je ovo bio prvi nastup, a pomogao im je Damir Zagoršćak.




Osim toga, prikazane su i žive jaslice nakon kojih je slijedilo druženje uz fritule i tople napitke. Izložba je zatvorena u subotu, knjiga dojmova otkriva da su je posjećivali učenici goranskih osnovnih škola. A sve je više i domaćih izlagača. Jedna od njih – Vlasta Delač iz Brod Moravica – predstavila se s trima jaslicama.


– Mirovina mi je omogućila više slobodnog vremena, a izrada jaslica jedan su od načina na koji ga popunjavam. Već nekoliko godina sudjelujem u Izložbi jaslica te kroz cijelu godinu skupljam prirodni materijal, primjerice mahovinu, drva, kamenčiće, od čega mogu napraviti figurice te sve potrebno za jaslice. Za samu izradu treba mi nekoliko dana i to obično u prosincu, a već sad imam ideje za iduću godinu, rekla nam je Vlasta Delač, a zamjenik načelnika, Sanjin Naglić, ističe da se u ovom goranskom mjestu velika pažnja pridaje očuvanju starih običaja pa je tako za 20. prosinca najavljeno kićenje jele orasima te ostalim starim ukrasima u samom u centru mjesta.