Grad Vrbovsko

Država prepoznala potencijal Kamačnika i Kuće Mance

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prvu fazu izgradnje Centra za posjetitelje u Kamačniku država će sufinancirati s 350.000 kuna, a obnovu Kuće Mance s 290.000 kn. To su novi primjeri državne pripomoći projektima koji će donijeti razvoj, rekao je gradonačelnik Mufić pohvalivši suradnju s državnim tijelima aktualne Vlade



VRBOVSKO  Suradnja Grada Vrbovskog s državnim tijelima ove Vlade RH znatno je bolja u odnosu na ranija razdoblja i Vlade, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić nakon što se iz Zagreba, iz Ministarstva regionalnog razvoja, vratio s potpisivanja dva nova  ugovora kojima država pomaže u sufinanciranju dva projekta Grada Vrbovsko – prve faze izgradnje Centra za posjetitelje u Kamačniku (350.000 kuna), odnosno obnove Kuće Mance (290.000 kuna). To su, ističe Mufić, novi primjeri državne pripomoći projektima koji će donijeti razvoj.


– Ovo nije prva pomoć koju smo dobili za projekt Centra za posjetitelje. Naime, 500.000 kuna dobili smo od Ministarstva turizma, a dodamo li tome ovih 350.000 od Ministarstva regionalnog razvoja, onda to je više od 50 posto za radove prve faze koji iznose 1,6 milijuna kuna. I ostatak potrebnih sredstava pokušat ćemo dobiti iz drugih izvora, a naravno da smo spremni, bude li trebalo, i sami ulagati iz gradskog proračuna.



– Kad je riječ o Kući Mance, dobili smo 290.000 kuna namijenjenih izradi projektne dokumentacije. Cilj je taj objekt, na kojem smo već određene radove realizirali i dio sredstava iz proračuna u njega uložili, obnoviti i preurediti u etnoprostor i društveni dom koji bi na jednom mjestu čuvao priču o tradiciji ovog kraja te istodobno bio i novi sadržaj kulturno-turističke vrste koji će svakako biti zanimljiv i turistima koji dolaze na područje Grada Vrbovsko – kaže Mufić.





Radovi nakon sezone


S dosad osiguranim sredstvima u takvom smo položaju da krećemo u objavljivanje javnog natječaja za izvođača radova koji će najvjerojatnije početi krajem ljeta. Mogli bi i ranije, ali moramo na umu imati i trajanje turističke sezone. Nju ne treba ometati građevinskim radovima koji će u toj prvoj fazi biti vezani za rušenje zidina stare pilane.


Također smo u kontaktu s Hrvatskim vodama koje će na potezu od slapa pa do restorana Kamačnik sudjelovati u poslovima uređenja prostora, točnije onog dijela uz tok Kamačnika gdje treba podići razinu sigurnosti vezanu uz opasnost od poplave. Sve to je prva faza  nakon koje ostaje još puno posla i ulaganja od oko 9 milijuna kuna za što ćemo, naravno, tražiti mogućnost sufinanciranja u svim izvorima, od državnih do EU fondova, koji nam budu dostupni – govori Mufić najavljujući i novu kandidaturu za državna, odnosno EU sredstva.



– Izutetno smo zadovoljni odnosom aktualne državne vlasti i razumijevanjem koje iskazuju za ovo područje. Posebno nam je drago što uočavaju u kolikoj smo mjeri postavili temelje za vrlo kvalitetne projekte i osigurali svu potrebnu dokumentaciju. Ovi primjeri sufinanciranja svakako su i potvrda kvalitetnog rada svih onih u našoj gradskoj upravi zaduženih za pripremu raznih projekata – ističe Mufić.



Na redu spremnici


– Riječ je o poslovima zbrinjavanja i odvoza otpada. Vrbovsko mora dobiti privremeno reciklažno dvorište, a naš je cilj maksimalno smanjiti količinu tzv. miješanog otpada kako bi troškovi zbrinjavanja i prijevoza bili što manji. U skladu s tim javili smo se na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša za kupnju spremnika koju EU iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije sufinancira s 85 posto.


Naša je namjera da na području Grada Vrbovsko bude što više tih tzv. zelenih otoka kojih je sada deset, te još veći broj spremnika u koje bi se odlagale razne vrste otpada. Konkretno riječ je 1.826 spremnika raznih vrsta (komposteri, kontejneri, kante za otpad, tzv. zvona za plastiku, papir i staklo…). Vjerujem da ćemo za njihovu nabavu dobiti odobrenje te da ćemo znatan broj tih spremnika dobiti uz pomoć spomenutih sredstava, čime ćemo uštedjeti znatan dio novca kojeg bi morali izdvojiti iz proračuna – rekao je Mufić.