Popularno natjecanje okupilo 37 sudionika iz cijele Hrvatske

38. Žabarska noć: Trofej vraćen u Lokve

Alenka Juričić Bukarica

Prvo mjesto osvojio je Anton Mrkvička, a pobjednička žabica Lokvarka skočila čak 90 centimetara. Drugo je mjesto također osvojio Lokvarac Ivan Miletić čija je žaba Muha sveukupno u tri skoka skočila 160 cetimetara, a treće je mjesto otišlo u ruke Miroslava Turkovića iz Ogulina. čija je žaba Goga ukupno skupila 130 centimetara



LOKVE Anton Mrkvička, zamjenik načelnika Općine Lokve, osvjetlao je preksinoć Lokvarcima obraz i vratio trofej Žabarske noći u Lokve.


Naime, Mrkvička je bio najbolji u natjecanju koje je u ovom goranskom mjestu održano po 38. put, a okupilo je čak 37 natjecatelja iz cijele Hrvatske.


Pobjednička žabica imena Lokvarka tako je u prvom krugu skočila 80 centimetara u dalj, drugi put je bila nešto slabija, pa je doskočila 40 centimetara, da bi se iskazala u samoj završnici jednim od najdužih skokova – onim od čak 90 centimetara. 




  – Nema neke tajne, mi ovdje znamo reći da žabe »dresiramo«, naravno to nije istina već šala, tako da jednostavno ovisi o tome koju žabu ćeš izvući. Eto, poklopilo se sve i ispalo je dobro! Lokvarka je zadnji skok imala odličan, što je ustvari i uobičajeno. Kada se svjetla kamera ugase i gužva malo smiri, onda žabice tek skaču daleke skokove. Inače, lijepo je pobijediti, pogotovo mi je drago i ponosan sam jer sam iz Lokava, kazao je Mrkvička, otkrivši i kako je pobijedio prije 21 godinu na prvoj Maloj žabarskoj i sada, evo, na velikoj. Do prije 10-ak godina se redovito natjecao, međutim zbog obveza u organizaciji tada je uslijedila pauza, do jučerašnjeg povratka »u sportsku arenu«. I to doista uspješnog povratka. 


  Drugo je mjesto također osvojio Lokvarac, i to Ivan Miletić čija je žaba Muha sveukupno u tri skoka skočila 160 cetimetara. Tako je Muha bila samo 10 centimetara slabija od pobjednice Lokvarke. Treće je mjesto otišlo u ruke Miroslava Turkovića iz Ogulina.


 Turkovićeva je žaba Goga skačući sveukupno skupila 130 centimetara što je bilo sasvim dovoljno za »brončanu medalju«. Najduži skok je ove godine bio 90 centimetara, a gotovo četrdeset natjecatelja imalo je zahtjevan zadatak da natjeraju, ili pak namole žabice da skoče što dalje. 



Najstariji sudac Ervin Petelin pojasnio je zboge čega žabice skaču u tri kruga i odakle je ustvari krenula ova lokvarska tradicija.   – Skače se u tri kruga kao i na skijaškim skokovima. I od ukupno tri skoka, računaju se dva bolja. Inače, Žabarska noć se organizira već skoro četrdeset godina. A u Lokve ju je donio Dragutin Zorc koji je u Kanadi vidio borbu pijetlova i natjecanje u skokovima žaba te tu ideju donio u naš grad. I tako je ustvari sve krenulo, kazao je Petelin te se prisjetio kako su se prva natjecanja organizirala u starom disku, a događalo se da su žabe skakale daleko preko stola.   – Znale su čak i gledateljicama skočiti u krilo, onda je bilo veselo, ha, ha, dodao je dugovječni sudac.


  Ovogodišnje natjecanje proteglo se tako duboko u noć. Naime, nakon prvog kruga žabljih skokova, moralo se ići u pripetavanje. Tako je ocjenjivački sud odlučio da će oni čije su žabice skočile 20 centimetara ipak ispasti iz daljnjeg natjecanja, dok se za prolaz dalje i ulazak u odabrano društvo 20 najboljih borilo 11 natjecatelja. Među njima su bili i SDP-ovci saborski zastupnik Peđa Grbin, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te načelnica Omišlja Mirela Ahmetović. 


  Nakon toga, uslijedila su još dva kruga skokova u kojima su, dakle, domaćini bili najuspješniji, a pretendenti za neko od prva tri mjesta doista su imali različite načine kako animirati žabice na skok.


Osim lupanja po žabodromu, našlo se i onih koji su im »kuraja« htjeli dati i puhanjem, neki su ih molili da se barem pomaknu, a drugi pucali od smijeha jer je mala krakata »sportašica« otišla u potpuno krivom smjeru.


Naravno, osim natjecatelja, odlično se zabavila i publika, ne samo navijajući oko žabodroma, već i u revijalnom dijelu Žabarske noći. Kada je stol, odnosno žabodrom bio dignut na plafon, uslijedilo je guštanje na plesnom podiju uz svirku grupe Divlja ruža. Oni manje vični plesu, su se, pak, radije zadržavali za stolom i guštali u pohanim i prženim žabljim kracima. 


  Prema riječima Đurđe Malnar, direktorice Turističke zajednice općine Lokve, u čijoj je organizaciji održana još jedna »žablja« manifestacija, ove godine je zabilježen izniman interes natjecatelja. 


  – Doista nam se javilo puno onih koji su se željeli uključiti u natjecanje, i to iz svih dijelova Hrvatske. Naime, imamo natjecatelje iz Istre, Rijeke, Opatije, Ogulina, Novog Vinodolskog, ali i Dalmacije i Vinkovaca. Za njih smo pripremili i bogate nagrade. Osvajač prvog mjesta dobiva vikend za dvije osobe na svjetioniku na Krku, druga nagrada je vikend za dvoje u Uvali Scott, a osvajač trećeg mjesta će dobiti vikend u hotelu Picok u Đurđevcu, kazala je Malnar. 


  Jučer je, pak, održana Mala žabarska na kojoj se okupilo stotinjak malih natjecatelja.