Boležljivi medo

Sudbina medvjedića Matije nađenog nasred ceste kod Vrbovskog još je, nažalost, neizvjesna

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



Još uvijek je neizvjesna sudbina i budućnost malog medvjedića Matije pronađenog proljetos nasred ceste kod Vrbovskog. Privremeno je smješten u zagrebačkom ZOO-u, a Povjerenstvo za velike zvijeri Republike Hrvatske koje predvodi prof. dr. Đuro Huber planira do početka lipnja Matiji sagraditi novi dom. Nalazio bi se u šumi pored Crnog Luga u Gorskom kotaru. U cijelu se priču umiješala majka priroda jer od voditelja Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivana Crnkovića Pavenke doznajemo kako je medvjedić Matija boležljiv.


– Navodno ima probavnih teškoća, što nije neobično za male medvjede koji odrastaju bez majke pa često i ugibaju. Ako je tako, onda bih više volio da se mali medo ne pati kod nas, da to ne gledamo. Naši su medvjedi zdravi i jaki, pomno pazimo na njihovu ishranu, ponašanje i zdravstveno stanje, ističe Ivan Crnović Pavenka.


U dogovoru s resornim Ministarstvom po pitanju šest preostalih velikih medvjeda koji po Hrvatskoj žive u nehumanim uvjetima oglasila se europska udruga »Četiri šape« koja djeluje u Njemačkoj, Italiji i Austriji.




Predstavnici te udruge nastoje smjestiti te životinje u propisane nastambe, uz maksimalnu skrb. Na ovaj su se način djelomično potvrdile spekulacije po kojima će bez medvjeda ostati neki restorani i skloništa u Hrvatskoj u čijem se vlasništvu nalaze te ponosne životinje, vrlo često živeći u skučenom prostoru, lišeni osnovne skrbi.