Zeleno svjetlo

Nastavlja se gradnja doma za starije u Senju

Dorotea Prpić

Simulacija

Simulacija



SENJ Nakon što je Gradsko vijeće Senja prihvatilo sporazum između Gospićko-senjske biskupije i Grada Senja stvorene su veće šanse za nastavak gradnje doma za starije osobe u Senju. Gospićko-senjska biskupija je, naime, pristala prodati zemljište na kojem je prethodno dala pravo gradnje za dom, a izglasavanjem sporazuma o kupoprodaji zemljišta i Gradsko vijeće je dalo zeleno svjetlo da se odnosi Grada i Biskupije razriješe na ovaj način.


Priča o potrebi gradnje doma za starije osobe u Senju traje već nekoliko desetljeća, a službeno već deset godina, otkako je Grad Senj 2009. godine sklopio sporazum o pravu gradnje doma na zemljištu na lokaciji Travica u Senju u vlasništvu Gospićko-senjske biskupije. Dugo se je pripremao taj sporazum, definirali su ga odvjetnici i pravnici s obje strane, ali vrijeme je pokazalo da je sporazum za budućeg investitora u dom nepovoljan. Nepovoljan je bio i za Grad Senj, vjerojatno uvjetovan željom da Grad pitanje doma konačno pokrene, ali i da se dobiju dodatni glasovi na izborima jer je gradnja doma na nekoliko izbora bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja senjskim biračima.


Gradski trošak 


Istina je da je Grad Senj dobio pravo građenja doma, ali je Biskupija na ime zemljišta na kojem je dala pravo građenja doma trebala u posjed dobiti 10 posto soba u domu i samostalno njima raspolagati te pravo korištenja zajedničkih dijelova doma. Uz to, uređenje i održavanje doma išlo bi na trošak Grada koji je temeljem ovog sporazuma bio dužan Biskupiju redovito izvještavati o dinamici njegove gradnje. I konačno, Biskupija je dala pravo gradnje samo za vrijeme dok na zemljištu bude dom za starije, a eventualna prenamjena značila je i prestanak prava građenja, što znači da bi sve izgrađeno na zemljištu pripalo Biskupiji. Uz ovakve uvjete rijetko tko bi se usudio svoja sredstva uložiti u dom u Senju. Proteklih je godina bilo nekoliko ozbiljnih ulagača, ali su redom odustajali nakon što bi vidjeli sporazum Grada i Biskupije.




Nakon potpisivanja sporazuma s Biskupijom o pravu gradnje doma Grad Senj je raspisao arhitektonski natječaj i odabrao projektanta koji je izradio projektnu dokumentaciju te je ishođena građevinska dozvola, izgrađena je i pristupna cesta do doma, u što je ukupno utrošeno više od dva milijuna kuna gradskih sredstava. Proračunskim sredstvima Grada, međutim, nije se mogla isfinancirati i sama gradnja pa se za dom tražio investitor.


Ali, s obzirom na to da je izgradnja doma bila već istrošena tema i svela se na prazno predizborno obećanje, Grad se 2013. godine ipak vlastitim sredstvima odlučio izgraditi prvu fazu objekta, što je koštalo više od 4 milijuna kuna. Nakon toga započeta gradnja doma i samo gradilište je konzervirano i tako stoji već nekoliko godina. Koliko je vrijeme učinilo svoje i koliko je gradnja stabilna za nastavak, ocijenit će stručnjaci.


Zajedničko rješenje 


Tema izgradnje doma ponovo je pred neko vrijeme aktualizirana kad je s biskupom Zdenkom Križićem obavljen razgovor na kojem ga se izvijestilo da pod postojećim uvjetima nitko u dom ne želi ulagati i pronađeno je zajedničko rješenje. Biskupija će zemljište prodati Gradu i potpuno se povući iz projekta. Reklo bi se da je to i jedino moguće rješenje kojim se stvaraju pretpostavke za privlačenje investitora i nastavak gradnje doma.


Prema novom sporazumu, Grad se obvezao Biskupiji na ime vrijednosti zemljišta od skoro 4 tisuće »kvadrata« i izgubljene dobiti na tom zemljištu, kojim Biskupija nije mogla raspolagati, isplatiti iznos od oko 300 tisuća eura. Procjenu vrijednosti zemljišta je obavila Biskupija, a kupoprodajna cijena po metru kvadratnom iznosi 75,37 eura, što je znatno više od početne cijene od 52 eura po kojoj Grad prodaje zemljište u svom vlasništvu.


Kako je istaknuo gradonačelnik Sanjin Rukavina, zahvalan je biskupu Zdenku Križiću i senjskom župniku Richardu Pavliću na razumijevanju. U dom bi se trebalo uložiti oko 28 milijuna kuna i očekuje se da će se sada nakon što su sređeni imovinsko-pravni odnosi i investitor lakše naći. U 2019. godini će se odlučiti u kojem pravcu će se krenuti i to u dogovoru s političkim opcijama u Gradu, a u sljedećoj godini se očekuje nastavak gradnje doma.