Jubilej

NP Sjeverni Velebit slavi 20. rođendan: Nacionalni park s najljepšim vidicima

Dorotea Prpić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Za sutra je najavljena šetnja Premužićevom stazom od Zavižana do Alana uz organizirani prijevoz s Babić Siče do Zavižana



SENJ – Nacionalni park Sjeverni Velebit obilježava 20. rođendan budući da se koncem svibnja navršilo dvadeset godina otkako je Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora sjeverni dio planine Velebit proglasio nacionalnim parkom.


Ovaj će jubilej Park proslaviti s nekoliko prigodnih manifestacija koje započinju već danas. Naime, večeras će s početkom u 19 sati u senjskoj tvrđavi Nehaj biti održana prezentacija pod nazivom »Kada čujem Sjeverni Velebit pomislim na…?«. Uz to, bit će i promovirana knjiga »Biljni svijet Premužićeve staze« autora Marka Randića, Daria Kremera i Ane Brkljačić, a prof. dr. sc. Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će prezentaciju »Potkornjaci – osobiti ‘razarači’ i ‘uzgajivači’ smrekovih šuma Sjevernog Velebita«.


Za sutra, subotu, 15. lipnja, s početkom u 10,30 sati najavljena je šetnja Premužićevom stazom od Zavižana do Alana uz organizirani prijevoz s Babić Siče do Zavižana u 10,30, a svi zainteresirani za šetnju svoje sudjelovanje trebaju najaviti danas na e-mail [email protected]. Predviđeno vrijeme hoda je 5-6 sati, a šetačima se preporuča uzeti dovoljno vode, adekvatnu obuću, slojevitu odjeću i zaštitu od sunca.




NP Sjeverni Velebit najmlađi je od osam hrvatskih nacionalnih parkova i s bilo kojeg njegovog vrha (vidikovca) pružaju se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Ovaj Park obuhvaća nekoliko otprije zaštićenih područja – strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba – nalazište endemične biljke hrvatske sibireje, te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa, unutar kojega se nalazi i poznati Velebitski botanički vrt, proglašen spomenikom parkovne arhitekture.


Novi rod i vrsta gljive


Na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit otkrivena je još jedna vrsta gljiva, a smještena je u porodicu blijedočaške, kao posebne filogenetske linije, što je u biti novi znanstveni rod u okviru kojeg su do sada pronađena tri nova nalaza gljiva, a kako sva tri nalaza ove vrste potječu s Velebita, novi rod gljiva nazvan je »Velebitea« odnosno hrvatski »velebitka«.


Nova vrsta gljiva je sukladno tome nazvana žutomesna velebitka koja svoje stanište ima u subalpskoj zoni u šumama s bukvom, a živi u prašumskim staništima kao razlagač protrulih ostataka bukve.