Šetalište

Gospićka park šuma: Uređenje Jasikovca do kraja godine

Marin Smolčić

Foto Grad Gospić

Foto Grad Gospić

U tijeku su radovi na montaži informacijskog centra, postavljanju sjenica, čišćenju i uređenju staza, kao i postavljanje LED rasvjete



GOSPIĆ – Ovih su dana intenzivirani radovi u park-šumi Jasikovac, resursu prirodne baštine i omiljenom šetalištu građana Gospića. Ova je stara šuma ime dobila po austrijskom generalu Jasyku iz 1. regimente Vojne krajine koji je tada stolovao u Gospiću.


Neugledno močvarno područje i šikaru površine od 86 hektara general je 1743. godine dao pošumiti s hrastom lužnjakom, kitnjakom, bijelim borom i arišom. Uskoro je Jasikovac postao poligon za vojne vježbe, ali su vojnici morali strogo paziti da pri tome ne polome ili oštete mlada stabla.


Ova je šuma početkom 20. stoljeća postala omiljeno šetalište gospićke gospode, a 1900. godine ondje je izgrađeno prvo tenisko igralište u ovom dijelu Europe. Godine su prolazile i Jasikovac je prerastao u pravi mali rezervat s ogromnim stablima i brojnim šetnicama.




Kada je 2013. na kratko izgubio svoj status zaštićenog područja, u njemu su počele odzvanjati motorne pile onih koji su u Jasikovac ulazili traktorima i izvozili stotine kubika posječenih stabala. Onda su se političari pod pritiskom ekologa dosjetili koliko prirodno bogatstvo leži nadomak Gospića i 2016. se krenulo s konkretnom zaštitom i uređenjem ovoga područja.


Osim Grada Gospića i Ličko-senjske županije, u spas park-šume Jasikovac uključili su se HGSS – stanica Gospić i Lička ekološka akcija (LEA) Gospić. Ovaj je projekt od ranije uključen u ekološku mrežu Natura 2000 pa će se idući projekti provoditi i financirati iz EU sredstava.


Radovi se provode u sklopu projekta »Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac«, koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«.


U tijeku su radovi na montaži informacijskog centra, postavljanju sjenica, čišćenju i uređenju staza, kao i postavljanje rasvjetnih tijela. Postavljanju LED rasvjetnih tijela obavit će se duž glavne staze i u središnjem dijelu Jasikovca. Riječ je o ekološki prihvatljivoj rasvjeti koja ne šteti životinjskom svijetu, poglavito ne pticama, dok omogućuje posjete šetačima i sportašima pri smanjenoj vidljivosti.



U Jasikovcu je također uređen prostor za postavljanje amfiteatra i klupa potrebnih za održavanje raznih manifestacija. U idućem razdoblju najavljena je izgradnja dječjeg igrališta, umjetne stijene za penjanje, a ovih dana je postavljena trim sprava u fitness vježbalištu.


Završetak projekta očekuje se do kraja ove godine. Na ovaj će način Jasikovac postati turističko-rekreativno odredište i omiljeno okupljalište građana svih uzrasta. Izvođači radova su Komunalac Gospić i Energy Plus iz Ludbrega. Ukupna vrijednost projekta je oko 2 milijuna kuna.