Opasni parazit

Drama u Lici: Trihinela utvrđena kod divljih i domaćih svinja, Ličanin pojeo zaraženo meso

Portal Novilist.hr

Zaraženi vepar

Zaraženi vepar

Jedan mještanin Vrepca konzumirao je zaraženo meso domaće svinje pa je upućen na daljnje pretrage i liječenje



GOSPIĆ Nakon nekoliko godina stanke trihinela se ponovno pojavila u Lici. Ovoga puta zaraza je evidentirana kod divljih i domaćih svinja. Uzorci tkiva pregledani su u Veterinarskoj ambulanti Gospić čiji je direktor dr. vet. med. Tomislav Rukavina izvjestio novinare.


– Trihinela je jučer utvrđena u tkivu četiriju divljih svinja, ali i u tkivu jedne domaće svinje. Svi ovi slučajevi vezani su uz selo Vrebac kod Gospića.


Najgore je to što je prije nego li javljena neispravnost, odnosno zaraženost dostavljenih uzoraka, jedan mještanin Vrepca konzumirao zaraženo meso domaće svinje pa je upućen na daljnje pretrage i liječenje.




Zaraženost trihinelom divljih životinja imali smo lani samo kod medvjeda i vjerovalo se kako je ta opasna bolest postupno iskorijenjena. Zaraza kod divljih i jedne domaće svinje dokaz su kako se ova bolest ne može olako shvaćati, ističe dr. vet. med. Tomislav Rukavina.


Ovim slučajevima su se još jednom potvrdila upozorenja kako se trihinela ne smije olako shvaćati.


Meso zaraženih životinja obavezno se mora uništiti, a lakonske odluke o konzumaciji mesa bez prethodne kontrole na trihinelu mogu biti potencionalno smrtonosne.