Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Ispis članka: Dokumentarni film ''Ličko prelo'' svjedoči o Lici kakva je nekada bila - Novi List

NoviList.hr

Dokumentarni film ''Ličko prelo'' svjedoči o Lici kakva je nekada bila

Ekranizacija običaja

11. srpanj 2019 22:39

Napisao: Marin Smolčić

Foto M. Smolčić

GOSPIĆ Među posebno vrijednim tradicijskim elementima podrijetlom  iz Like svakako se ističe ličko prelo. U prohujalim stoljećima kada nije bilo struje niti bilo kakvih tehničkih pomagala kakve danas poznajemo, prelo je bilo prigoda za druženje, razmjenu informacija, sklapanje poznanstava i ljubavi. Uz prelo je uvijek potekla pjesma, čule su se šale i brojne pripovjesti. Ličko prelo je već dulje vrijeme na repertoaru Folklornog ansambla „dr. Ante Starčević“  iz Gospića. Uspješno ga prezentiraju gdje god nastupaju, počesto i daleko od Like. U dvorani Kina „Korzo“  smo vidjeli premijernu ekranizaciju Ličkog prela.

U uvodnoj riječi ravnateljica POU „dr. Ante Starčević“ Irena Peša ustvrdila je kako je ovaj film način da nas podsjeti na nešto posebno.

-Film krije potku kako je lijepo sjetiti se jedni  drugih. Družiti se, zabavljati, zapjevati... U ovo moderno doba svi smo to pomalo zaboravili. Upravo je to poanta tradicionalnog ličkog prela zbog kojega smo se večeras  i okupili. Film je sniman tijekom prošle godine i moram se zahvaliti svima koji su u njemu sudjelovali i koji su nam na bilo koji način pomogli u njegooj realzaciji, rekla je ravnateljica Peša.

Film dočarava na koji su se način zabavljali i provodili naši stari, a sve ovo pokazala nam je folklorna družina iz Pučkog otvorenog učilišta. Nakladnika predstavlja ravnateljica Irena Peša, a režiju i scenografiju odradila je Dragica Rogić koja je uz Maju Rukavinu priredila tekst. U tehničkom smislu „Ličko prelo“ realizirao je Studio FMI iz Gospića. Financijski dio priče dolazi iz Grada Gospića.

Scene koje smo  sinoć  vidjeli na projekciji filma snimnjene su u okolici Gospića i na obiteljskim gospodarstvima obitelji Pezelj u Baćincu i obitelji Vlainić u Prvan Selu. Bila je ovo jedna od rijetkih projekcija na kojima je publika svako malo pljeskom nagrađivala izvođače Ličkog prela, bilo da su pjevali, svirali ili kazivali šale iz života stare Like.