Procesija i slavlje

Cvjetnica u Gospiću: Simbol vjere, dobrote i nade

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Unatoč prohladnom i vjetrovitom vremenu mnoštvo Gospićana i žitelja okolnih mjesta bili su danas dio procesije na Cvjetnu nedjelju, simbolu ulaska Isusa Krista u Jeruzalem i početak Velikog tjedna.


Okupljanje je već tradicionalno započelo ispred kapelice Svetog Ivana Nepomuka gdje se formirala procesija na čelu s biskupom gospićko-senjskim u miru mons. Milom Bogovićem.


Uz duhovne pjesme koje spominju Isusovu nakanu da se žrtvuje za ljudski rod vjernici su prošli glavnim ulicama Gospića. U rukama su nosili maslinove grančice i drugo cvijeće, simbole mira, ljubavi i dobre volje.




U katedralu Navještenja blažene djevice Marije bilo je teško ući zbog mnoštva vjernika koji su željeli sudjelovati na svetoj misi. Mnogi su vjernici ostali pred katedralom. Tijekom propovijedi biskup Bogović istaknuo je važnost Cvjetnice i njezine simbolike, događaja kada je Isusa pri ulasku u Jeruzalem narod dočekao s radošću i ushitom, da bi sin Božji uskoro bio osuđen, mučen i izdahnuo na križu.


Cvjetnom nedjeljom obilježeni su dani Velikog tjedna uoči Uskrsa kada će se u gospićkoj katedrali svakoga dana organizirati svete mise i priredbe.


M. SMOLČIĆ


M. SMOLČIĆ