Kamo s psećim izmetom

Zbog štednje u Opatiji manje koševa za otpatke

Marina Kirigin

Toliko se inzistira na čistom lungomaru, traži se od vlasnika pasa da za svojim ljubimcima čiste, angažirani su komunalni redari Grada Opatije da tome posvete veliku pažnju i kažnjavaju vlasnike pasa koji se ne pridržavaju reda, a onda kada počistite nemate kamo baciti to smeće – požalila se naša čitateljica



OPATIJA » Toliko se inzistira na čistom lungomaru, traži se od vlasnika pasa da za svojim ljubimcima čiste, angažirani su komunalni redari Grada Opatije da tome posvete veliku pažnju i kažnjavaju vlasnike pasa koji se ne pridržavaju reda, a onda kada počistite nemate kamo baciti to smeće. Na lungomaru, ali i u opatijskim parkovima ima izuzetno malo koševa za smeće, tako da sam ponekad prisiljena s vrećicom i psećim izmetom hodati gotovo pola kilometra do prvog koša – požalila se naša čitateljica, a njeno mišljenje dijele mnogi koji sa smećem u rukama moraju šetati opatijskim obalnim putem i parkovima.


  Na obalnom putu na potezu od Opatije do Voloskog postavljeno je 18 koševa za smeće, a od Opatije do Ike 28 koševa. Tom broju treba pridodati dva koša za smeće na vološćanskom mulu, 15 na Slatini i Pančeri i 20 na plaži u Ičićima. To je većina posuda za otpatke (ostali su uglavnom smješteni u parkovima i uz glavnu gradsku prometnicu) o kojima brine gradska tvrtka »Parkovi«. Prema riječima zamjenika direktora opatijskih Željka Mikulandre, broj koševa za smeće se posljednjih godina smanjio zbog racionalizacije troškova.


 Krađa parkovnih klupa


– Smanjio se broj koševa, ali ne i kapacitet za zbrinjavanje otpatka. Umjesto manjih desetlitarskih koševa postavljeni su veliki kameni šezdesetlitarski koševi za otpatke. Znači velikih koševa je manje, ali zbrinjavaju veću količinu smeća – pojašnjava Mikulandra, te dodaje kako povećanje broja koševa za smeće ovisi o mogućnostima Grada Opatije, no kako će oni prilikom sastavljanja novog plana voditi o tome računa i pokušati pronaći financijska sredstva kako bi se povećao broj posuda za otpatke.   Metalni, mali koševi za smeće vrlo su često proteklih godina bili meta vandala. Njihovim zamjenjivanjem za velike kamene koševe donekle je riješen taj problem jer je zabilježeno manje štete, no još uvijek se događa da se poklopci kamenih kanti za smeće kradu ili bacaju u more, a što se redovno prijavljuje policiji.   Međutim, u »Parkovima« naglašavaju kako je njihov najveći problem krađa parkovnih klupa koje su atraktivne zbog brončanih postolja. Stoga se znatna financijska sredstva troše na popravak klupa, a kako bi spriječili nove krađe, u »Parkovima« su se dosjetili i započeli sa pričvršćivanjem klupa za tlo metalnom trakom, što također dodatno opterećuje njihovu kasu.   – Klupe se kradu zbog brončanih nogu i lijevanog željeza, a svaka klupa košta 6.000 kuna – govori Mikulandra podcrtavajući tako o kakvom se velikom izdatku radi.

 Dvije veće štete


Prema podacima »Parkova« samo u posljednjih petnaest dana zabilježene su dvije veće štete na parkovnoj infrastrukturi, koje ukupno iznose više od 4.000 kuna. Tako je prilikom održavanja parka Sv. Jakov ustanovljeno oštećenje klupa od nepoznatog počinitelja, a iznos štete je preko 2.500 kuna, dok je na dječjem igralištu u Dobreću ustanovljeno oštećenje na klackalici u iznosu od preko 1.800 kuna. Upravo se zbog takvih i sličnih nepotrebnih i nepredviđenih šteta u proračunu »Parkova« izdvajaju veliki iznosi, pa tako i za popravak posuda za otpatke i klupe. U slučaju kada je prijavljeno više štete, negoli je planom predviđeno i proračunom osigurano novca za tu namjenu (njihov popravak ili nadomještanje), klupe i košarice trajno se uklanjaju s površina na kojima su bile postavljene. Drugim riječima, dok god ne budu osigurana nova financijska sredstva, klupe i košarice neće biti nadomještene novima, objašnjava Mikulandra.