Izborena pravna bitka

VLASNICI KAMELIJE Grofovi Draskovich: ‘U Opatiji se pokazalo da hrvatsko pravosuđe ipak funkcionira’

Edi Prodan

Vile u Opatiji su nam vraćene 2012. i sa svima je nađeno rješenje oko daljnjeg korištenja. Problem je nastao s korisnikom restorana zbog nerealnih zahtjeva u pogledu naknade za neka njihova ulaganja, ističe Ivan Domislović, prokurist imovine grofa Nikolausa Petera Draskovicha



Ono što najprije želim istaknuti je ponos što je i u Hrvatskoj konačno proradila pravna država. Svakako, želim čestitati i hrvatskom sudstvu, baš kao i ponašanju policije prigodom deložacije. Profesionalno, bez sile i nasilja! Poruka koja je poslana iz Opatije nakon što je grofovskoj obitelji Draskovich vraćena njihova imovina jest da i u Hrvatskoj pobjeđuje pravna država, da pravosuđe funkcionira, što svakako vraća povjerenje i potiče zainteresirane na investiranje u hrvatsko gospodarstvo.


Naglasio nam je to Ivan Domislović, upravitelj i prokurist imovine grofa Nikolausa Petera Draskovicha, čije se sjedište tvrtke nalazi u njihovom dvorcu u Velikom Bukovcu nedaleko Ludbrega. Pohvala hrvatskom pravosuđu i sudstvu se, kako se i naslućuje, odnosi na konačni, fizički povratak grofove opatijske imovine koju čine zgrada u kojoj je restoran Kamelija i zgrada opatijske policije. Riječ je o »velikoj i maloj vili Keglević«, kako ih definiraju Opatijci, a da je hrvatsko pravosuđe sporo ali ipak uspješno, dokazano je prošli tjedan u kojem je grofovska obitelj, nakon pravomoćne presude iz lipnja 2012. godine, konačno ušla u svoj posjed.


Atraktivna pozicija


– Važno je istaknuti da smo u bitku za povratak imovine krenuli odmah 1990. godine, kada to još nije bilo zakonski regulirano. No, ratna zbivanja su sve usporila, tako da je pravosudni postupak otvoren 1997. godine, kada je stupio na snagu Zakon o naknadi. Vile u Opatiji su nam vraćene 2012. godine i sa svim korisnicima, uključujući i Grad Opatiju, nađeno je rješenje oko daljnjeg korištenja i isplate eventualnih ulaganja. Problem je nastao s korisnikom restorana u prizemlju zbog nerealnih zahtjeva u pogledu naknade za neka njihova ulaganja u prostor. Ističem da za dugotrajnih pet godina trajanja postupka nije krivo hrvatsko pravosuđe, nego obitelj Nikolajev koja je bila u zakupu Kamelije. Oni su naime po uputama svojih odvjetnika desetak puta pokretali nove parnice čime su produžavali fikciju kako će zadržati pravo nad korištenjem tog objekta pod prijašnjim kondicijama. Uzalud! Pravda je pobijedila, a nakon svega moram priznati kako mi je žao što im se to dogodilo – nastavlja Domislović.




Ivan Domislović i grof Draskovich


Ivan Domislović i grof Draskovich



Grofovska je obitelj naime od lipnja 2012. Nikolajevima ponudila korištenje objekta prema zakupnim cijenama koje vladaju u tom dijelu Opatije. One dakako nisu male jer riječ je o centru centra jednog od najturističkijih gradova Jadrana. Drugim riječima, Kamelija se nalazi na jednoj od desetak najatraktivnijih pozicija u Hrvatskoj. Ne čudi, jer Draskovichi su na Slatinu došli prije gotovo 150 godina, u povojima nastanka opatijskog i hrvatskog turizma. I tada, baš kao i danas, to je bila »top pozicija«, i ne samo u Hrvatskoj, nego čitavoj Austro-Ugarskoj Monarhiji.


Zgrada u kojoj radi opatijska policija također je vlasništvo grofovske obitelji / Foto Marin ANIČIĆ


Zgrada u kojoj radi opatijska policija također je vlasništvo grofovske obitelji / Foto Marin ANIČIĆ



– Bili smo fer te smo Nikolajevima ponudili najam i niži od onog koji je uobičajen u središtu Opatije. Morate znati i da taj restoran ima i svojih 15 parkirnih mjesta, što je u Opatiji također veliki raritet i dakako – kapital. No, oni su bili poprilično arogantni, tjerali su nas, pa i sudskim nalozima, od naše imovine. Tvrdili su i tužili nas kako im moramo priznati 3,125 milijuna kuna ulaganja u objekt! To nas je nemalo čudilo, s obzirom da svi oni koji su znali zalaziti u Kameliju, znaju kako se taj i toliki novac baš i nije mogao »vidjeti« u izgledu i ozračju tog restorana. Vjerovali su naprosto svojim odvjetnicima i stavu kako im ni mi, ni pravomoćne sudske odluke ne mogu ništa – nastavlja Domislović. I da ironija bude još veća, postoji dokument koji dokazuje da je Grad Opatija, kao tadašnji vlasnik, još davno prije povrata nadoknadio neka ulaganja Nikolajevima kroz otpis zakupnine. Ta ista ulaganja, koja su već i amortizirana, oni su htjeli naplatiti još jednom od nas. Također su zahtijevali naknadu za bespravno izgrađena spremišta u dvorištu objekta, što je nonsens.


Apsurdna priča


Nakon svega, Draskovichi od Nikolajevih potražuju po prilici još oko 750 tisuća kuna na ime najma, odnosno izgubljene dobiti, jer nisu mogli iznajmljivati u proteklih pet godina. I to bez kamata! Računica je složena na temelju činjenice da je od lipnja 2012. godine prošlo više od pet godina, dakle oko 65 mjeseci, a i sami Nikolajevi su isticali kako su Gradu Opatiji na ime najma uplaćivali između 5 i 8 tisuća kuna.


– Sporadično su plaćali i nama, valjda u namjeri da stvore privid kako su uredni platiše. Međutim, s njima ugovor nikada nije sklopljen – naglašava Domislović.


Draskovichi i njihov prokurist Domislović tvrde kako je ipak realniji najam od 20-ak tisuća kuna, na što daju i određeni diskont, tako da bi po njima dug Nikolajevih na ime najma iznosio oko 100 tisuća eura.


– Vidite, da su pristali na nagodbu, da su naprosto poštovali odluku suda, radili bi u objektu, nama plaćali najam i sve bi bilo u redu. Uistinu ne znam što im je to trebalo. Ovako su čitavu priču doveli do apsurda, dužni su nama, a bojim se da je i dug prema pravosudnom postupku golem – nastavlja Domislović.


Što sad? Sudski ovršitelj je uz pomoć policije, bez nazočnosti zakupaca Nikolajev, odnosno uz prisustvo njihove kćeri, deložirao Nikolajeve i Draskovichima predao ključeve objekta. Ostavimo li po strani njihovu muku, možda i pokušaj nastavka parničenja, hoće li na toj prestižnoj opatijskoj poziciji uskoro proraditi još jedan od reprezentativnijih restorana koji taj grad i ta pozicija svakako zaslužuju?


Još puno posla


– Ništa me o tome ne pitajte. Da bismo se pokrenuli s mrtve točke na kojoj se sada Kamelija, ili kako je već budemo nazvali, nalazi, mora se dogoditi još čitav niz postupaka. Najprije treba brisati nekoliko zabilježbi sudskih postupaka koje su upisali Nikolajevi povodom svojih tužbi. Slijedi i usklađenje s urbanističim planom kako bi se došlo do definitivnog odgovora o točnoj imovini koja se na toj poziciji nalazi. Moramo dobiti odgovor smije li se na slobodnoj površini graditi nešto ili ne. K tome, kako je kroz vrijeme od oduzimanja do povrata imovine došlo do izgradnje nekakvih pomoćnih objekata, mora se definirati što s njima. Tek nakon toga se može zatražiti potrebne dozvole za adaptaciju, pa vidjeti u kom se smjeru smije, odnosno s naše strane i želi voditi ovaj objekt, naglašava nam prokurist Domislović koji upravo u ovoj fazi dolazi na svoje. On, naime, nije pravne, nego građevinske struke, diplomirani je inženjer građevinarstva. Ono što je pak Draskovicheva ekipa zatekla u pojedinim dijelovima objekta, poprilično ih je zgrozilo.


– Vjerujte mi – ne biste voljeli znati niti vidjeti ono što smo mi zatekli. Primjerice u potkrovnom prostoru bespravno izgrađenog objekta u dvorištu nalazi se jedna izba, da je baš tako nazovem, u kojoj su nehumano bili nagurani kreveti. Tu su stanovali jadnici za koje ne znamo što su i za koga točno radili. Ma grozno! Sve to smo prijavili policiji radi preispitivanja. Veselje što se konačno, nakon više od dva desetljeća, došlo u posjed imovine koja je nasilno oduzeta nakon II. svjetskog rata, zamijenio je šok prizorima na koje smo naišli u objektu, kao i zabrinutost o vremenu koje će još proteći do konačne obnove objekta i njegovog privođenja svrsi. Turističkoj, ugostiteljskoj, onoj koju taj objekt i ta pozicija, pa i sama Opatija zaslužuju – pojasnio nam je na kraju Domislović.