Ususret Marunadi

Urod maruna napokon dobar, slijede vikend fešte u čast domaćem plodu jeseni

Marina Kirigin



LOVRAN Četrdeset i peto izdanje lovranske gastropriredbe Marunade na rasporedu je u drugoj polovici mjeseca, od 12. do 28. listopada. Tijekom navedene manifestacije u 15 ugostiteljskih objekata na području Lovrana nudit će se slatka, ali i slana jela od maruna, a vikendima će biti organizirane fešte u čast domaćem plodu jeseni. Marunada će krenuti iz centra Lovrana, odnosno od 12. do 14. listopada fešta od maruna bit će organizirana na lovranskom trgu i parkiralištu, tjedan dana kasnije bit će u Dobreću, a posljednji vikend (27. i 28. listopada) u Lignju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u lovranskoj vijećnici.


Marunada u Lovranu započet će 12. izdanjem Miće Marunade u organizaciji Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran, svečanim podizanjem zastave i mimohodom. Uz bogatu gastroponudu okupljene će zabavljati u petak (12. listopada) grupa Opća opasnost, u subotu (13. listopada) gostuje Magazin, a u nedjelju (14. listopada) Šajeta & Dellboysi. Direktorica turističkog ureda Općine Lovran Luiza Sandalj rekla je kako je ovogodišnja Marunada spoj gastronomije, sporta i kulture, kako se očekuje dobar odaziv gostiju i posjetitelja. Adriano Gržević, vlasnik lovranske šume maruna, naveo je kako je nakon nekoliko kriznih godina, ove jeseni urod domaćeg maruna dobar. Kilogram ploda za manifestacije prodavat će se po cijeni između 40 i 50 kuna. Gržević je dodao kako se posjetitelji ne smiju upuštati u branje maruna na privatnim terenima, odnosno kako pobirati marun mogu samo na Šetnici maruna u Lignju.


Marunada / Foto M. Aničić


Marunada / Foto M. Aničić





Na plakatima lovranske priredbe Marunade, ali i na konferenciji za novinare u vijećnici, najavljen je isključivo program za priredbe na području Općine Lovran, one u centru Lovrana i u Lignju, a na pitanje kakva će Marunada biti u Dobreću, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič odgovara kako Dobreć spada pod Grad Opatiju.– Nismo uspostavili komunikaciju i ne znam tko organizira Marunadu u Dobreću, ali vjerujemo da ćemo se svi ugodno iznenaditi programom – rekao je Simonič.