Grad Opatija

Sutra sjednica opatijskog Vijeća: U fokusu opet problem parkiranja u gradu

Andrea Bralić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Odluke o uređenju prometa na području grada Opatije su u cijelosti izgubile na važnosti zbog čega i nije izrađeno izvješće s javnog savjetovanja, objašnjava Filip Vlah



OPATIJA Na prvoj ovogodišnjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća raspravljat će se o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije te o davanju suglasnosti na opće uvjete parkiranja. U materijalima stoji podatak da je Grad Opatija proveo javno savjetovanje o Izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije, no naš čitatelj Andrej Filčić primijetio je da nikad nije objavljen izvještaj sa zaprimljenim prijedlozima, a u točki dnevnog reda se uopće ne spominje činjenica da je javno savjetovanje provedeno i to sredinom rujna prošle godine.


S pitanjem treba li Grad Opatija objaviti izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja, obratili smo se Gradu Opatiji, a odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša, Filip Vlah:


– Ne radi se o nikakvom propustu, već samo o promjeni zakonske regulative na razini cijele zemlje čemu se valjalo prilagoditi. Naime, predsjednik Gradskog vijeća, Robert Kurelić te Klub Vijećnika SDP-IDS-HSU-UK-AM uputili su prijedlog o Izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije u kolovozu 2018. godine, a s ciljem izmjene pojedinih odredbi koje su regulirale režim parkiranja s nakanom da se izmijene one koje su se u praksi pokazale kao nedostatne.





Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Opatija, bit će održana sutra, 29. siječnja. Nakon blagdanske pauze vijećnici bi, između ostalog, trebali donijeti odluku o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici za privatne iznajmljivače koja će prema prijedlogu iznositi najviše 345 kuna po krevetu. Najviša visina poreza odnosi se na naselja u Gradu Opatiji koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta. Novost u odluci je da bi se naselja Poljane i Oprič, koja su do sada bila u najnižem razredu turističkih mjesta (D), izjednačila s naseljima Veprinac, Pobri i Dobreć (razvrstana u razred C).


Najniži paušalni iznos poreza primjenjivao bi se na naselje Vela Učka koje je razvrstano u C razred turističkih mjesta čime se želi potaknuti razvoj turizma u najmanje razvijenom području. Odluka o visini paušalnog poreza mora se donijeti do kraja siječnja jer ako se to ne učini, zakonom je određena visina paušala u iznosu od 750 kuna po krevetu.



Javno savjetovanje trajalo je od 17. kolovoza do 17. rujna 2018. Međutim, obzirom na to da se u međuvremenu promijenila zakonska regulativa, i da je 4. kolovoza na snagu stupio novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, predložene izmjene i dopune Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije su u cijelosti izgubile na važnosti zbog čega i nije izrađeno izvješće s javnog savjetovanja. Odredba tog zakona propisuje da usluga parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama sada predstavlja uslužnu komunalnu djelatnost te opće uvjete isporuke donosi isporučitelj. To znači da režim parkiranja više ne može biti uređen Odlukom o uređenju prometa koju donosi Gradsko vijeće, već općim uvjetima poslovanja isporučitelja te usluge – trgovačkog društva »Opatija 21« d.o.o. U zakonskoj regulativi bilo je potrebno da se imperativ preseli na donošenje općih uvjeta poslovanja Opatije 21 d.o.o.


Stoga su predlagatelji zaključili da je potrebno sudjelovati u izradi novih općih uvjeta poslovanja Opatije 21 d.o.o. kojima se uređuje režim parkiranja što je i javno obrazloženo na posljednjoj lanjskoj sjednici Gradskog vijeća, ističe Vlah dodajući da u pogledu općih uvjeta poslovanja Opatije 21 d.o.o. kojima se regulira režim parkiranja, zakonska regulativa nije propisala obvezu javnog savjetovanja, međutim isti su formulirani prema ranijim odredbama Odluke o uređenju prometa uz nastojanje da se isprave situacije koje su se u praksi pokazale nedostatnim.