'ZAJEDNO za Jedno'

Sugrađani pohrlili upomoć Opatijki kojoj je izgorio stan: ‘Zbunjena sam tolikom pozitivnom energijom’

Aleksandra Kućel Ilić

Za Aleksandru Radetić je u maloj sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji danas održana humanitarna akcija / Snimio Marin ANIČIĆ

Za Aleksandru Radetić je u maloj sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji danas održana humanitarna akcija / Snimio Marin ANIČIĆ

'Prva želja mi je bila očistiti cijeli stan, tako da se može započeti s obnovom. Tu su mi jako puno pomogli moji dečki i cure, moji prijatelji, odradili smo to u dva dana i dvije baje smo začas nakrcali. Pomoć stiže sa svih strana. A brzo kako je buknuo požar, tako je buknula i akcija kojom mi moje prijateljice i prijatelji žele još dodatno pomoći', ispričala nam je Aleksandra Radetić



OPATIJA Opatijka Aleksandra Radetić (46) koja radi u Radnikovoj butigi u Opatiji kao prodavačica, 21. veljače ove godine oko 11 sati, dok je bila na poslu, dobila je šokantnu vijest o požaru koji je zahvatio njezin stan. Kaže kako je odmah potrčala prema stanu, gdje je nažalost situacija bila izuzetno loša, budući da je unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca izgorjelo sve.


– Nažalost, nisam imala policu osiguranja. Stoga bih skrenula pažnju na to da se ovakvi incidenti ne događaju samo drugima, na televiziji i u filmovima, već se mogu dogoditi svakome i bilo bi dobro da na vrijeme osiguraju svoju imovinu. U svoj toj nevolji koja me zadesila, otkrila sam ljudsku dobrotu. Puno ljudske dobrote, starih i novih prijatelja kojima sam tijekom svih ovih dana okružena. Zbunjena sam tolikom pozitivnom energijom koja se oko mene stvorila. Moje cure s treninga, sa Salsationa, dance fitness programa koji se održava u opatijskoj dvorani su mi prve pomogle. Napisala sam u grupi da mi je stan izgorio. Prva je priskočila jedna moja dobra prijatelica, a kako se sve brzo pročulo, i druge cure su se odmah priključile. Prijateljica i izvanredna osoba kojoj se ne mogu dovoljno zahvaliti mi je rekla da mogu živjeti kod nje, mama s kojom inače živim je privremeno smještena u Dom za starije osobe u Voloskom, a moje prijateljice su onu robu koja mi nije izgorjela odmah odnesle na pranje… Moja instruktorica Katia Mello Mikulić koja vodi treninge Salsationa mi je donijela četkicu za zube, jednostavno ne mogu vam opisati svu tu pažnju koja se oko mene stvorila. Točna šteta se još ne zna, baš kao niti precizan uzrok požara, o čemu i ne smijem dok se sve ne okonča puno pričati, no koliko su mi rekli iz krim-policije, radi se o šteti od približno 200.000 kuna. Od svoje plaće ću to teško pokriti. U glavi mi je još uvijek velika zbrka, još sam u šoku i živim dan po dan. Prva želja mi je bila očistiti cijeli stan, tako da se može započeti s obnovom. Tu su mi jako puno pomogli moji dečki i cure, moji prijatelji, odradili smo to u dva dana i dvije baje smo začas nakrcali. Pomoć stiže sa svih strana. A brzo kako je buknuo požar, tako je buknula i akcija kojom mi moje prijateljice i prijatelji žele još dodatno pomoći – ispričala nam je Aleksandra Radetić za koju je u maloj sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji danas organizirana humanitarna akcija »ZAJEDNO za Jedno«.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Naime, kako bi se Aleksandra mogla vratiti u svoj dom, bit će potrebno postaviti novu unutarnju i vanjsku stolariju, električne instalacije, restaurirati zidove i podove, kao i pribaviti kompletan namještaj.


Njezine prijateljice koje su brzinski inicirale prikupljanje pomoći, današnji događaj su zamislile kao zabavan i raznolik program koji je započeo predstavom za najmlađe Karmelino Klaunica, te face paintingom kojega su, oslikavši lica mnogih vodile Edina Nestorović i Marta Sušanj, odgojiteljice u Dječjem vrtiću Opatija.


Pridružili su se i učenici Ugostiteljske škole Opatija koji su volontirali i vodili radionicu, a na štandu antikvarijata mogle su se kupiti i knjige po cijeni od 20 kuna. Mnoge su firme donirale svoje slatke proizvode, kolače, torte, krafne, fritule i kiflice, a sav prikupljeni novac će se utrošiti za obnovu Aleksandrinog stana.


U drugom dijelu humanitarnog programa, instruktorice koje inače drže programe u opatijskoj Sportskoj dvorani, ali i u riječkim dvoranama, održale su razne treninge, pa su svi koji su došli mogli isprobati načine za trošenje kalorija uz ples i zabavu. Salsation, zumba, mama-beba ples, grupni fitness, body harmony dance, hip-hop za djecu…


Brzinsku humanitarnu akciju »povukla je« Aleksandrina prijateljica s treninga Marina Jakovac, koja je uz pomoć kompletne ekipe akcije »ZAJEDNO za Jedno« uspjela animirati dobre ljude da učine dobro djelo i jednostavno – podijele dobrotu.


– Zahvaljujući poznanstvima iz privantog i poslovnog okruženja, uključilo se dosta ljudi. Najprije smo osigurale prostor, te se od srca zahvaljujemo gradskoj firmi Opatija 21 koja nam je donirala besplatno korištenje male dvorane. Akciju su odmah podržali mnogi, od »Radnika« Opatija u kojemu Aleksandra radi nadalje, podrška je ogromna… Potrudili smo se maksimalno koliko smo mogli u kratkom roku i vjerujemo u uspjeh akcije. Primarni nam je plan da prikupimo novac za promjenu vrata i prozora. Zatim će instalacije doći na red… Mnogi žele donirati namještaj, a ovo neka bude početna inicijativa – rekla je pokretačica humanitarne akcije Marina Jakovac.