Kriza pritisnula opatijske trgovce

Stanići se stisnuli i otvorili vrata za ponudu s kata

Marina Kirigin

Visina najma i režije nisu nam više dozvoljavali da u zakupu imamo cijelu jednu stranu donjeg kata opatijske tržnice - objasnio je poznati mesar Damir Stanić – za dva prazna poslovna prostora interes su pokazali zakupci s gornjeg kata opatijskog gradskog trbuha, Pipo Perutnina i trgovina sireva »Gligora«



OPATIJA » Morali smo se stisnuti. Visina najma i režije nisu nam više dozvoljavali da u zakupu imamo cijelu jednu stranu donjeg kata opatijske tržnice. Zato smo se odlučili smanjiti troškove tako da dio poslovnog prostora u kojem smo djelovali vratimo najmodavcima. Međutim, mi i dalje imamo naš kompletan asortiman, samo je nešto više zbijen na policama – rekao je Damir Stanić dugogodišnji zakupac na opatijskoj tržnici koji i dalje, baš kao i dosad, zajedno sa svojom sestrom, nudi meso i mesne prerađevine, ali i široku paletu ostalih prehrambenih proizvoda. Vlasnik trgovine u gradskom »trbuhu« objasnio je kako je posljednjih godina promet znatno pao te kako jednostavno više nisu bili u mogućnosti plaćati relativno visoku cijenu najma.


   Natječaj do 15. rujna


Kako navedeni prostor tržnice ne bi dugo ostao prazan, pobrinuli su se u opatijskom »Komunalcu«, tvrtki koja upravlja ovim opatijskim objektom. Tako je natječaj za zakup ispražnjenog prostora raspisan protekle nedjelje.    – Zbog poteškoća u poslovanju zakupci (trgovina i mesnica »Stanić«) su smanjili svoj radni prostor. U ispražnjenom dijelu tržnice napravit ćemo dva odvojena poslovna prostora od 16 i 19 »kvadrata« te je u nedjelju u Novom listu raspisan javni natječaj za davanje u zakup tih prostora. Već sada imamo dva pisma namjere, dva potencijalna kandidata za taj dio opatijske tržnice, a riječ je o zakupcima s gornjeg kata tržnice, Pipo Perutnini i trgovini sireva »Gligora«. Natječaj će biti otvoren do 15. rujna, a u međuvremenu, prazni ćemo prostor uređivati. Kako bismo napravili dva izdvojena poslovna prostora moramo odvojiti struju, vodu i ostalo – objasnio je voditelj opatijske tržnice Josip Dobrec koji smatra da će biti dovoljno interesa za ovaj donji kat tržnice, a dogodi li se da se s gornjeg na donji kat presele zakupci, naknadno će se raspisati natječaj i za gornje prostore opatijskog »gradskog trbuha«.

  


Dječjih cipela ni za lijek


Situacija u kakvoj se našao Damir Stanić u Opatiji nije usamljen primjer. Mnogi mali trgovci, obrtnici koji su u najmu u gradskim, ali i privatnim poslovnim prostorima teško preživljavaju. Tako se često događa da »butige« u Opatiju dolaze i odlaze. Pogleda li se samo niz onih poslovnih prostora duž Ulice maršala Tita, može se zaključiti da su mnogi zakupci otišli, novi stigli, a koliko će se zadržati tek treba vidjeti. Ono što ponajviše žalosti, posebno roditelje malih Opatijaca, jest činjenica da Opatija više nema adekvatne trgovinu dječje robe (izuzev nekoliko artikala u trgovinama za »odrasle«), a u cijelom gradu ne postoji ni specijalizirana trgovina dječjih cipela. »Ciciban« je otišao nedavno, a uskoro bi (točnije s 1. listopadom) iz Opatije trebala iseliti i posljednja malena »butižica« dječje robe »Styl« koja posljednjih mjeseci ima totalnu rasprodaju svog asortimana.