Članove MO Lovran-Bahova uznemirio otpad

SMRADOM PO SEZONI Lovran nam grca u smeću zbog odvoza samo jednom tjedno

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

LOVRAN S problemom zbrinjavanja komunalnog otpada, za što je na području četiri liburnijske lokalne samouprave zaduženo Komunalno društvo Komunalac, suočava se i Općina Lovran, na što je  upozorio i lovranski Mjesni odbor Lovran-Bahova. Prema riječima članova tog mjesnog odbora, Đurđice Tancabel, Roberta Popeskića, Berislava Mikloševića i Željke Palmić, Lovran je pun svakojakog otpada, što počinje ugrožavati zdravlje njegovim stanovnicima, k tome s divljim deponijima koji niču na lovranskim ulicama šalje se vrlo loša turistička poruka.Problem je u Lovranu eskalirao, upozorava lovranska vijećnica Đurđica Tancabel, zadnjih mjeseci, otkako Komunalac otpad s područja Općine odvozi jednom tjedno, umjesto, kao nekoć, svakog dana. Paralelno s novim režimom odvoza otpada, u Lovranu je počela turistička sezona i komunalnog otpada sve je više, što dodano zagorčava život Lovrancima.

Računi viši – usluga lošija




– Dragi Lovranci, Lovran nam grca u smeću. Poduzmimo sve da nam se vrati čistoća u Lovran. Kontejneri su prekrcani, oko njih je sve više vreća s komunalnim i krupnim otpadom. To danima stoji i Lovranom se širi užasan smrad. Prepuni kontejneri sa smećem privlače mačke i pse koji trgaju vrećice i raznose njihov sadržaj posvuda. Uočavamo zadnje vrijeme sve više štakora, što nas posebno zabrinjava. To nam ugrožava naše zdravlje, o čemu Komunalac očito ne razmišlja, ističu u Mjesnom odboru Lovran-Bahova i stoga nisu zadovoljni činjenicom da će kućanstva uskoro dobivati znatno veće račune za odvoz otpada.


Napominju da to nema logike – s jedne strane usluga Komunalca sve je lošija, dok s druge ona značajno poskupljuje. – Lovran je izgradio svoje reciklažno dvorište, ali ono je uvijek pretrpano otpadom zbog toga što se odvozi neredovito. Upozorili smo Komunalac na probleme s kojima se suočavamo, ali nam tamo tvrde da će se sve riješiti kad Lovran prijeđe na odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga, u Komunalcu tvrde da je problem u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, gdje njihovi kamioni dugo čekaju na istovar. Čak se događa da kamioni ne budu prihvaćeni na Marišćini. Kako god bilo, očito je da problem zbrinjavanja komunalnog otpada postaje sve veći, već dugo u komunalnim politikama nešto užasno smrdi, pa postaje jasno da se ni Komunalac nije dobro pripremio i organizirao u pogledu provođenja novih zakonskih odredbi o zbrinjavanju komunalnog otpada, ocjenjuju u lovranskom mjesnom odboru gdje navode da turistički Lovran ne može u takvom stanju dočekivati goste.No apeliraju i na svoje susjede iz drugih općina, ali i Grada Opatije da svoje smeće ne bacaju u njihovo dvorište, nego da ga zbrinu kako to nalažu odredbe.

Divlji deponiji


– Veliki problem stvaraju i vlasnici stanova za odmor u bivšoj vojarni koji razno-raznu ambalažu, stari namještaj i drugi glomazni otpad nakon uređenja svojih apartmana svakodnevno nepropisno odlažu pored kontejnera. Primjećujemo da je veliki problem na Peharovu, gdje se u sumrak također odlaže svakojaki otpad, kažu u mjesnom odboru i navode da uočavaju da je problem i na lovranskom parkiralištu, na lokaciji kolokvijalno zvanoj »kod Stolara«, gdje se također stvara ilegalni deponij za što krive nesavjesne vikendaše i iznajmljivače apartmana.Prema njihovim saznanjima, žitelji Oprića i Dobreća svoj otpad sve češće odlažu u krugu bivše vojarne ili u Omladinskoj ulici.– Na području Lovranšćine također je preko noći osvanuo divlji deponij, na kojem se odlažu i uginule životinje, kaže Đurđica Tancabel koja navodi da Komunalac skupo naplaćuje dodatni odvoz smeća iz Lovrana, što je udar na općinski proračun.– Ne vidimo drugog izlaza iz ove užasne situacije osim u činjenici da se Komunalac vrati starom režimu odvoza i svakodnevno dolazi po otpad u Lovran. Jednako tako, vjerujemo da će biti donesena nova odluka koja će omogućiti da se maksimalno kazne svi oni koji nezakonito, neodgovorno i nesavjesno bacaju svoje smeće po Lovranu. U tome će nam pomoći i postavljanje nadzornih kamera na kritičnim lokacijama, najavila je Tancabel koja apelira na svoje sumještane da zapisuju registarske tablice onih vlasnika automobila koji svoj otpad nepropisno odlažu.