Općinsko vijeće

Psi će u Matuljima morati nositi brnjicu i imati čip

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Prema novom zakonu životinje ne smiju biti konstantno na lancu, a psi se smiju šetati samo uz upotrebu uzice



MATULJI Matuljski vijećnici donijeli su novu odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.


U uvodu točke na posljednjoj sjednici Vijeća zamjenik načelnika Matulja Bruno Frlan objasnio je kako je nužno temeljem novog zakona izmijeniti staru odluku. Istaknuo je kako je nova predložena odluka propisana na temelju Zakona o zaštiti životinja iz 2017. godine, a nakon što su se konzultirali sa udrugama koje brinu o životinjama i JLS-e iz susjedstva.


Komunalni redari


Frlan je rekao kako je javnost jako senzibilizirana po pitanju životinja, kako Općina Matulji ima ugovor s veterinarskom stanicom u Rijeci koja zbrinjava napuštene pse u Liču, te kako se prema novom zakonu životinje u azilu više ne smiju eutanazirati.




– Psi u azilu ostaju do udomljenja ili do prirodne smrti što za jedinice lokalne samouprave predstavlja novu financijsku obavezu. Nedavno smo imali primjer da smo zbog neodgovornog vlasnika osam pasa, koji su tri puta vršili ugriz, morali izdvojiti njih pet i to će Općinu Matulji koštati za jedno dva-tri mjeseca 20.000-30.000 kuna – objasnio je Frlan dodajući kako novi zakon propisuje i minimalne uvjete u kojima se kućni ljubimci moraju držati, kako životinje ne mogu biti konstantno na lancu, kako se šetati pse ne smije bez uzice i brnjice, te kako je nužno čipirati pse, a sve to kontrolirati će komunalni redari koji će dobiti i uređaj za očitavanje mikročipova.


Vijećnik Goran Lučin rekao je kako podržava novi zakon međutim dodao kako smatra da se dio predložene općinske odluke koji se odnosi na obaveznu sterilizaciju mora ukloniti jer da to predstavlja veliki financijski udar na građane. Smatra kako se sterilizacija ljubimaca mora uvesti samo za vlasnike životinja koji krše pravila propisana ovom odlukom, a nikako ne za sve ostale odgovorne vlasnike kućnih ljubimaca. Takav Lučinov prijedlog vijećnici su prihvatili baš kao i onaj vijećnika Slobodana Juračića i Željka Grbca u kojem se nešto drugačije formulirao dio odluke u kojem se komunalnom redaru daju ovlasti da intervenira u privatnom prostoru vlasnika životinje, odnosno u tom članku sada stoji da komunalni redar može ući u prostor gdje se nalaze kućni ljubimci u skladu s propisanim zakonom.


Vodosprema Orljak


Matuljski vijećnici dali su suglasnost Liburnijskim vodama za prijavu projekta proširenja vodospreme Orljak na EU fondove. Miodrag Šarac iz Liburnijskih voda rekao je kako je vodosprema Orljak važna za funkcioniranje i opskrbu za područje Matulja. Rekao je kako je dosadašnji kapacitet vodospreme 300 kubika, a kako bi nova vodosprema bila kapaciteta 1.000 kubika, a opskrbljivala bi se vodom iz učkarskih izvora i riječkom vodom. Vrijednost tog projekta za kojeg se traži EU novac je 7,3 milijuna kuna, a Općina Matulji ne bi imala nikakvih financijskih obaveza već bi kompletna investicija bila izvedena bespovratnim sredstvima, rečeno je na sjednici na kojoj su vijećnici dali suglasnost Liburnijskim vodama za prijavu projekta.