Peto godišnje doba

Pokladne običaje nije zaustavila hladnoća: Umjesto domaćeg političara u Žejanama objesili Trumpa

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ



ŽEJANE Novi predsjednik Amerike još nije ni položio svečanu prisegu, a već je obješen – republikanac Donald Trump, naime, žejanski je pust koji se od jučer njiše na stupu u središtu mjesta. Trump je tako oličenje svega lošega u svijetu, platio je za to na Sveta tri kralja, iako su u Žejanama mislili provotno objesiti i jednog mladog hrvatskog političara, čija je karijera tek u usponu.


Trumpovo vješanje u Žejanama okupilo je ponovno veliki broj ljubitelja pokladnih običaja, to jest petog godišnjeg doba, unatoč hladnoći koja u gornjim krajevima Matulja odlazi u debeli minus. Za posjetitelje je međutim bio osiguran besplatni fažol, ali i tradicionalna ponuda kuhanog crnog vina jer prema staroj žejanskoj izreci ispijanje crnog vina na Sv. tri kralja značajno utječe na krvnu sliku tijekom godine. No, posebno hladan dan nije spriječio Žejanske zvončare da poštuju stare pokladne običaje. Naime, Žejanski zvončari u prvim minutama 6. siječnja, otvorili su peto godišnje doba u Općini Matulji. Predsjednik Žejanskih zvončara Valentino Doričić podsjeća na to da su u ponoć, s 5. na 6. siječnja zvonili tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan krug.

– To je tradicija od pamtivijeka, ali s tim da nekad nije bilo cijele ove parade. Idućeg dana, okupimo se u mjesnoj školi, odakle zvončarska povorka, s punom opremom, kreće prema mjestu, gdje podignemo pusta. Nakon toga, vraćamo se kod mjesne škole, gdje je podignut šator u kojem se družimo uz živu glazbu, iće i piće, kaže Doričić koji pojašnjava da ih je hladna fronta koja je zahvatila Hrvatsku prisilila na to da s vješanjem pusta krenu sat, dva sata ranije nego što je to uobičajeno.


Službeni početak pusta za najveći dio Općine Matulji te liburnijskog područja i Kastavšćine bit će 17. siječnja, na Antonju.