Glavni nositelji smotre

Ove subote mića zvončarska smotra, domaćini Brgujski zvončarići

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Cilj manifestacije je da mali zvončari, koji će za nekoliko godina postati glavni nositelji velike zvončarske smotre, dožive tradiciju upravo na starim zvončarskim putevima



MATULJI Mića zvončarska smotra održat će se ove subote (11. veljače) s početkom u 11 sati u Velom Brgudu. Na ovogodišnjem izdanju manifestacije očekuje se 12 grupa »mićeh« zvončari koje će predvoditi maškarice iz Dječjeg vrtića Matulji i njezinih područnih odjela.


Smotru će otvoriti ovogodišnji domaćini, Brgujski zvončarići, a nakon njih zvončarsku rutu prolazit će Zametski, Mučićevi, Zvonejski, Brežanski, Rukavački, Munski, Vlahov Breg – Korensko, Halubajski, Frlanski, Žejanski zvončarići i Grobnički dondolaši.


– Već punih sedam godina Mića zvončarska smotra seli po mjestima Općine Matulji i to upravo onima iz kojih dolaze stare zvončarske grupe, a kojih u općini ima ukupno devet. Smotra malih zvončara po tradiciji održava se u mjestu čiji zvončari imaju u vrijeme pusta ključeve Općine, a ove godine ključevi su predati Brgujskim zvončarima.




Cilj manifestacije je da mali zvončari, koji će za nekoliko godina postati glavni nositelji velike zvončarske smotre, dožive tradiciju upravo na starim zvončarskim putevima i u izvornom ambijentu – rekla je Eni Šebalj u ime Općine Matulji koja je zajedno sa Brgujskim zvončarima i mačkarama organizator ovogodišnje smotre.


Mali zvončari prolazit će rutu na kojoj će se pet puta zaustaviti i napraviti zvončarsko kolo, a nakon što prođu stari zvončarski put otići će na »mići zvončarski obed« »pol Žana«.


Dan ranije, u petak u 18 sati, u Društvenom domu Veli Brgud otvorit će se i izložba »Pusni dani na Brgudu«, a u subotu će ju biti moguće razgledati u vremenu od 11 do 17 sati, poručili su organizatori iz Brguda koji očekuju lijepo vrijeme i pozivaju žitelje regije da podrže male i mlade zvončare na njihovom pohodu.