Prodaje se

Opatijska hotelska kuća mijenja vlasnika: Šveđani zainteresirani za Liburnia Riviera Hotele

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijski hoteli Bellevue i Palace nakon rekonstrukcije / Snimio Marin Aničić

Opatijski hoteli Bellevue i Palace nakon rekonstrukcije / Snimio Marin Aničić

Iz dobro upućenih izvora saznajemo da vodstvo najjače hotelske tvrtke na Opatijskoj rivijeri sve intenzivnije traži mogućeg kupca za većinski paket, a među zainteresiranima su i Skandinavci



Premda do službenih informacija od nadležnih unutar Liburnia Riviera Hotela i dalje stižemo »na kapaljku«, iz dobro upućenih izvora saznajemo da vodstvo tvrtke posljednjih dana sve intenzivnije traži mogućeg kupca za većinski paket i dalje najjače hotelske tvrtke na Opatijskoj rivijeri.


Nije naime tajna da se pregovori oko preuzimanja LRH zagrijavaju, da potencijalnih interesenata ima, te u skladu s time dolazi i do sastanaka direktora obiju strana, čiji ishod zanima javnost.



Na novinarski upit iz LRH je stigao brz, no suhoparan odgovor. Pravi »copy-paste« odgovor – na sva pitanja, već dulje vrijeme šalju slične odgovore… Stoga se unaprijed moramo ograditi od mogućih nepreciznosti u tekstu, baš kao i u svim ostalim napisima koji se bave Liburnia Riviera Hotelima.




– Vezano za vaše upite slobodni smo odgovoriti vam da ne komentiramo svoju poslovnu politiku. S poštovanjem, uz lp Sonja Klingor, Savjetnik Uprave za korporativnu komunikaciju i odnose sa zaposlenicima – sve je što su javnosti htjeli »otkriti« nadležni iz LRH.



Tako je već prvi radni dan u svibnju, saznajemo od pouzdanog izvora, donio posjet skandinavskih investitora, švedske kompanije koja je, kako se čini, zainteresirana za dolazak u Opatiju.


Pod vodstvom direktora LRH obilazili su se hoteli i pregovaralo o njihovoj prodaji, no unatoč ponovnom upitu za službenim očitovanjem ne samo o temi prodaje LRH, već i drugim pitanjima (investicijama, rokovima u kojima će otvarati hotele, budućem izgledu hotela Ičići koji se na internetskim stranicama reklamira kao novitet u sezoni ljeta 2017. godine) – još jednom u nizu sličnih situacija – čitatelji će nažalost ostati uskraćeni za provjerene informacije.


Izmjena društvenog ugovora


Inače, do kraja proračunske godine na račune Grada Opatije, te općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga, bit će uplaćen iznos koji je ostvaren prodajom dionica tvrtke Nova Liburnija, društvu LRH Hoteli Cavtat – saznajemo od nadležnih u Gradu Opatiji, odnosno trgovačkom društvu Nova Liburnija d.o.o.. Krajem 2015. godine članovima društva Nova Liburnija isplaćen je predujam dobiti od ukupno 8.600.000 kuna.



Povijesni opatijski hoteli na Slatini koji se nalaze pod kapom Liburnia Riviera Hotela, nakon višemjesečnog preuređenja i gotovo danonoćnih radova, ušli su u završnu fazu rekonstrukcije. Sezona je pred vratima, pa su i hoteli Palace i Bellevue sve bliže otvorenju, vidljivo je da se radovi finaliziraju, skele su sada stvar prošlosti, a u neke poslovne prostore su se već i vratili zakupci.



Da bi se članovima društva mogao isplatiti preostali iznos dobiven od prošlogodišnje prodaje dionica tvrtke Nova Liburnija, društvu LRH Hoteli Cavtat (Opatija treba dobiti još oko 39 milijuna kuna, Lovran približno 12,6 milijuna, Mošćenička Draga 1,9 milijuna, a Općina Matulji 860.000 kuna), potrebno je provesti postupak smanjenja temeljnog kapitala društva, te izmijeniti društveni ugovor trgovačkog društva Nova Liburnija d.o.o.


Uskoro deblji budžeti


Opatijsko Gradsko vijeće je stoga donijelo odluku o izmjenama društvenog ugovora trgovačkog društva Nova Liburnija, te zaključak kojim se gradonačelnik Opatije kao član skupštine istog društva ovlašćuje glasovati za odluku o spajanju poslovnih udjela i smanjenju temeljnog kapitala društva.


Prema informacijama dobivenim od vodstva Nove Liburnije, smanjenje temeljnog kapitala društva Nova Liburnija d.o.o. provodi se isključivo radi isplate najvećeg dijela sredstava što je Nova Liburnija ostvarila prodajom dionica. Budući da je za navedeno potrebno mijenjati društveni ugovor, predstavnička tijela sukladno zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi moraju dati prethodnu suglasnost.


Odnosi između članova u društvu Nova Liburnija u pogledu visine udjela i prava glasa ostaju nepromijenjeni.


– Za Grad Opatiju provedba smanjenja temeljnog kapitala i primitak sredstava po istom osnovu znači ostvarenje planiranih prihoda proračuna koji će se u bitnom dijelu utrošiti u izgradnju novog Dječjeg vrtića – poručuju iz Grada Opatije.


Dakle, da bi novac koji je planiran u liburnijskim proračunima u konačnicima bio isplaćen, a predstavnička tijela donesu sve potrebne odluke, morat će se ispoštovati određena procedura koja će potrajati nekoliko mjeseci, ali u konačnici rezultirati »debljim gradskim i općinskim kasama«.