Jubilej

Opatijska Thalassotherapia angiosalom učinila veliki – stručni iskorak

Slavica Bakić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Oprema vrijedna više od 2,35 milijuna kuna te isto toliko ulaganje u uređenje prostora kako bi ona bila funkcionalna, omogućila je da opatijska klinika »zaokruži« uslugu i pacijentima s kardiološkim teškoćama ponudi potpunu prevenciju, liječenje i rehabilitaciju



OPATIJA U opatijskoj Thalassotherapiji će sutra, u petak biti otvoren Laboratorij za kateterizaciju srca čime će ova zdravstvena ustanova započeti obilježavanje 60. godišnjice osnutka i rada. Prema riječima ravnatelja prof. dr. sc. Viktora Peršića, Thalassotherapia Opatija danas je u najvećem znanstvenom, stručnom i nastavnom statusu otkako je 1957. godine osnovana na inicijativu prof. dr. Čedomila Plavšića, a uređenje i opremanje suvremene angiosale najjači je i najvredniji stručni iskorak od njezinog osnutka.


– Ne samo zbog toga što ćemo uz pomoć ove opreme zaokružiti kompletnu dijagnostiku i intervencijsku terapiju kardioloških bolesnika, nego i zbog educiranosti personala koji imamo i koji se sada može suočiti sa svim problemima u kardiologiji, osim kardiokirurgije, ali tu sjajno surađujemo s riječkim KBC-om – kaže dr. Peršić.


Zahtjevan posao


– S ovim našim Laboratorijem, bolnica će dobiti zadnji stupanj pružanja usluge u kardiologiji, jer ćemo, osim neinvazivne imati i invazivnu dijagnostiku – koronarografiju i terapiju-perkutanu koronarnu intervenciju (implantacija stenta) te ćemo tako ponuditi kompletnu uslugu, i to ne samo pacijentima s koronarnom bolesti srca iz PGŽ-a, nego i iz Istarske i dijela Ličko-senjske županije.




Thalassotherapia Opatija je jedina Klinika u Hrvatskoj, koja je pružala kompletnu neinvazivnu kardiološku obradu, uključujući MSCT koronarografiju i MR srca, ali veći dio pacijenata zahtijeva i invazivnu pretragu pa smo ih do sada morali upućivati u neki drugi centar, najčešće u KBC Rijeka, ali tamo imaju veliku navalu i duže liste čekanja pa nisu mogli riješiti odmah sve pacijente, usprkos veoma dobroj suradnji.


Jedan od razloga preopterećenosti Laboratorija u KBC Rijeka je taj što Laboratorij s voditeljem dr. Vjekoslavom Tomulićem, jedini u Hrvatskoj, čini sve perkutane zahvate strukturane bolesti srca za koje je potrebna i prisutnost kardijalne kirurije. Otvaranjem laboratorija u Thalassotherapiji, mi ćemo moći pružiti cjelovitu pretragu bolesnicima s koronarnom bolesti srca, danas najčešćim uzrokom mortaliteta, i po potrebi ugraditi i stent, a time će naš laboratorij rasteretiti i riječki KBC – objašnjava dr. sc. Rajko Miškulin, dr. med., voditelj Laboratorija za kateterizaciju srca opatijske ustanove. Naglašava da je osnivanje Laboratorija bio zahtjevan posao.


U Laboratoriju rade dva iskusna liječnika intervencijske kardiologije, dr. sc. Miškulin i dr. Damir Kirner, te dvojica mladih kardiologa, dr. Ivan Rosović i dr. Damir Avdagić.– Osim liječnika, vrlo su važne i naše tri instrumentarke, Ivana Raič kao glavna sestra, Sabina Škifić i Marija Brnelić te glavni inženjer radiologije Armando Floričić, mlada ekipa, ispunjena požrtvovnošću, ambicioznošću, a moram zahvaliti dr. Vjekoslavu Tomuliću, šefu Laboratorija KBC-a Rijeka, što nam je otvorenog srca izašao u susret i omogućio da se naši ljudi tamo educiraju i da smo u trenutku kada je stigla oprema i uređen prostor već imali spreman tim koji je odmah mogao početi s radom – naglašava dr. Miškulin.


U mjesec dana, usluge koronarografije su pružili stotinjak pacijenata, te ugradili stentove onima kojima je to bilo potrebno, a za one bolesnike, kojima je potreban kardiokirurški zahvat, održavaju i redoviti konzilij s pročelnikom Zavoda za kardijalnu kirurgiju KBC-Rijeka, doc. dr. Igorom Medvedom, s kojim također imaju odličnu suradnju .


Donirana oprema


– Za sada sam zadovoljan ekipiranošću, iako svakako imamo u planu jednoga dana pokriti 24 sata hitnoće, budući da sada primamo samo one hitnoće koje do 15 sati dođu u ambulantu. Naravno, za to je potrebno još liječnika i medicinskog kadra, a moraju se stvoriti i svi drugi tehnički uvjeti zahitni prijem koji naša klinika u ovome trenutku nema – kaže dr. Miškulin, naglašavajući da je, osim za pacijente, nova oprema važna i za mlade liječnike koji žele pratiti ono što se događa u struci i napredovati.



Središnja proslava obilježavanja šest desetljeća rada Thalassotherapije Opatija bit će organizirana u rujnu, no, cijela će godina biti posvećena promoviranju rada ove zdravstvene ustanove. Cilj je, prema riječima dr. Viktora Peršića, sve sastavnice istaknuti i prikazati kroz drugačiju prizmu te im pružiti novu perspektivu uvida u to čime se ustanova bavi.


– Segment sportske medicine koji nam je također izuzetno važan prikazat ćemo kroz izložbu predmeta koje su koristili poznati sportaši koji su se ovdje prevenirali, liječili i rehabilitirali, kao što su, na primjer, lopte, boksačke rukavice, dresovi ili lopta Ćire Blaževića.


Drugi dio čini poveznica s akademskom zajednicom iz područja umjetnosti pa ćemo tako u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Rijeke urediti Bambus Art park ispred naše ustanove i ta bi aktivnost trebala krenuti već početkom ožujka – kaže dr. Peršić. Osim toga, na ekranima smještenim u čekaonicama bit će prikazivan promotivni videomaterijal koji predstavlja retrospektivu svih važnijih događaja ustanove.



– Osim započete invazivne i intervencijske kardiologije, veoma brzo, za mjesesca dana, započet ćemo i s implantacijom elektrostimulatora srca, za koju se educira dr. Damir Raljević, te bih se zahvalio i doc. dr. Sandru Brusichu iz KBC Rijeka na pruženoj edukaciji. Na taj će način naša ustanova moći pružiti uslugu, osim kompletne dijagnostike i liječenje bolesnika s koronarnom bolesti, i dijelu bolesnika s određenim aritmijama srca.


Za dobar početak rada Laboratorija, osim navedenog tima, zaslužni su i liječnici kao i medcinske sestre Zavoda za kardiologiju, s voditeljicom dr. sc. Vesnom Pehar kao sveukupnog osoblja naše ustanove – navodi dr. Miškulin. U Thalassotherapiji naglašavaju da otvaranje angiosale nije nikakva konkurencija KBC-u Rijeka te ističu dobru suradnju s riječkom zdravstvenom ustanovom u kojoj je dr. Miškulin radio 25 godina (i još radi malim dijelom) i s dr. Željkom Plazonićem, utemeljiteljem intervencijske kardiologije u Rijeci i aktualnim državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva, razvijao taj vid medicinske usluge.

Radiološki uređaj za koronarografiju donirala je fondacija »Mark Kaufman«, a vrijedan je oko dva milijunakuna. Ostatak opreme koja ide uz uređaj, u vrijednosti od 350 tisuća kuna, donirala je tvrtka Marc Medical, a nekoliko manjih donatora omogućilo je nabavu uniformi i ostalog materijala. Otprilike isti iznos u kojemu je vrijednost opreme, uložen je i za uređenje prostora u kojemu je ona smještena i taj je novac osigurala bolnica.