Preseljenje autokuće

Opatija ostaje bez svog brenda: “40 box” seli u Rijeku

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Kako bi bili bliže partnerima i klijentima, tvrtka u vlasništvu Ivana Kundića od kraja ovog ljeta bit će na Krnjevu, na adresi Zametska 13 u bivšem prostoru Pivke, dok će u staroj zgradi nakon rekonstrukcije »niknuti« sedam poslovnih prostora i 15 stanova s garažom



OPATIJA  Opatijski »40 box« seli u Rijeku, a Opatija ostaje bez kultnog naziva, bez ovog »brenda« po kojem je prozvan dio grada uz opatijsku gornju prometnicu, Novu cestu. Nova adresa tvrtke u vlasništvu Ivana Kundića od kraja ovog ljeta bit će na Krnjevu, na adresi Zametska 13 u bivšem prostoru Pivke, a prostor u Opatiji će se prenamijeniti.


Tvrtka »40 box – Kundić« već 20 godina ovlašteni je servis Volkswagena, Škode i Mitsubishija, raspolaže praonom, vučnom službom i prodajnim prostorom – salonom automobila.


  Ivan Kundić tvrtku je osnovao 1995. godine. U tim prvim danima u njoj je radilo 45 djelatnika, a danas ih radi 13-ero. Modernizacija poslovanja, ali i recesija učinili su svoje po pitanju broja zaposlenih, a onda i utjecali na razlog preseljenja iz Opatije u Rijeku.



Negdje oko 1925. godine, prema riječima seniora Kundića, prvi puta se spominje naziv »Kvaranta boks«. Naime, upravo na toj lokaciji bilo je izgrađeno 40-ak garaža u kojima su bogati Talijani sakrivali svoja vozila.   – Štorija gre ovako. Opatijac se oženil za jenu Talijanku. Imeli su štampariju va Volosken, dobro se je delalo i pojavila in se konkurencija, a ona je zamislela tada storit »kvaranta boksi«. Storila je dvajset boksi na ovoj našoj lokacije, a preko ceste je bila vila-kažin, kade su Talijani prihajevali na ženske, a va boksi su skrivali auti. To ni bilo kot danas da gredu semo-tamo, kad bi prišli, tu su ostali i po mesec dan. Njoj je to delo jako dobro šlo i onda je to raširila i storila još dvajset boksi – garaži i zato se ovo mesto zove »kvaranta boks« – ispričao je vlasnik auto servisa povijest zgrade po kojoj je ime dobio taj dio Opatije.


 


 Dosta im davanja


– U Opatiji nema mjesta za autoindustriju. Na odluku o odlasku utjecalo je sve pomalo. S početkom recesije promet je znatno pao, svako toliko našli smo se u situaciji da su se u gradu radile, popravljale, rekonstruirale pristupne ceste zbog kojih je dolazak bio otežan. S druge strane naši poslovni partneri i klijenti uglavnom su stizali iz Rijeke, tako da je nekako bilo logično otići bliže tom centru. Osim toga, našem opatijskom objektu potrebna je kompletna rekonstrukcija. Razmišljali smo što nam se više isplati, naći novu lokaciju ili urediti staru. Nova gradnja pokazala se jeftinijom, a svjesni smo bili da je poslovanje u Opatiji opterećeno i nekim davanjima koje u Rijeci na novoj lokaciji nećemo imati. S obzirom da je naš objekt ispod Nove ceste, opterećeni smo troškovima spomeničke rente, komunalna naknada je također velika, za razliku od one u Gradu Rijeci, a sve to utječe naravno i na poslovanje. Već godinama pokušavamo sa svim vlastima u Gradu Opatiji, trima gradonačelnicima, dogovoriti da dobijemo i jedan ulaz s gornje strane u našu tvrtku, i ne uspijevamo, zbog čega nam je otežana dostava robe, ali i dolazak stranki – govori Tanja Kundić, kći vlasnika opatijske tvrtke koja će se početkom rujna preseliti na novu adresu.


   

Kultni naziv


Inače, »Kvaranta boks« naziv je kojim se Opatijci koriste i kada žele precizirati lokaciju grada u okruženju same opatijske autokuće. Taj kultni naziv potječe još s početka dvadesetog stoljeća, kada je upravo na toj lokaciji bilo izgrađeno 40-ak garaža u kojima su bogati Talijani sakrivali svoja vozila dok bi odlazili u obližnji bordel.


  Obitelj Kundić po odlasku u Rijeku, opatijsku zgradu planira obnoviti. Prostor u njihovom vlasništvu je stambeno-poslovna zona, pa će u skladu s tom planskom dokumentacijom na toj lokaciji »niknuti« (prema lokacijskoj dozvoli) sedam poslovnih prostora i 15 stanova s garažom.


Kundići zasad ne mogu reći kada će započeti s navedenim radovima, kažu da treba prije svega napraviti kompletnu financijsku konstrukciju. Ipak, nadaju se, ako radovi ne krenu u drugoj polovici ove godine, da će se možda to dogoditi u jesen 2016. godine.


U međuvremenu, obiteljska tvrtka preselit će u Rijeku. Njezini članovi nastavit će raditi već uhodani posao, a Ivan Kundić najavio je i prepuštanje posla svom unuku Roniju Kundiću Filčiću koji se nada da će na novoj lokaciji imati sve preduvjete za bolje poslovanje.