Mrkva i batina

OPATIJCI OGORČENI ‘Prevarili su nas, a mi smo nasjeli zbog jednog sata besplatnog parkiranja’

Marina Kirigin

Parkirališt Plahuti-Vrutki koje je od nedavno u sustavu naplate / Snimio Marin ANIČIĆ

Parkirališt Plahuti-Vrutki koje je od nedavno u sustavu naplate / Snimio Marin ANIČIĆ

Uveli su besplatan sat, a parking je dvostruko poskupio. Učinili su to i u blizini Tomaševca gdje je sat s pet skočio na deset kuna. Za pet-šest sati kupanja s djecom parkiranje će koštati 50 kuna. Dnevna karta je 160, a prije je bila 60 kuna, kaže Arianna Čohilj



OPATIJA Opatijska gradska tvrtka »Opatija 21« ovog je proljeća preuzela upravljanje javnim parkiralištima na području Opatije, nakon što su parkirališta proteklih deset godina bila pod koncesijom privatne tvrtke Liburnija parkinga. Novi režim naplate, koji je prema obećanjima u vrijeme lokalne predizborne kampanje trebao biti izmjenjen u onom dijelu prema kojem bi svi Opatijci imali pravo na sat besplatnog parkiranja, ipak je donio puno više promjena.


Istina je da su građani Opatije dobili pravo na jedan sat besplatnog parkiranja, međutim oformljene su neke nove parking zone, a na nekim lokacijama cijena sata parkiranja bitno je »skočila« u odnosu na onu koju je držao prijašnji privatni koncesionar. Dosad besplatne parking »oaze« – kao ona na Plahutima, ispod Nove ceste u blizini Doma zdravlja, u Brajšinovom prolazu, u Ulici Jurja Dobrile, Ulici Vrutki, kod hotela Mozart, kod groblja u Voloskom i u Iki – tako su sada parkirališta u sustavu naplate. Iako se puno pričalo o tome kako bi trebao izgledati novi sustav prilikom preuzimanja javnih parkirališta, te je održano nekoliko javnih rasprava, mnoge građane Opatije te posjetitelje i goste, zatekla su nova pravila, posebno nove cijene.



Nove zone


– Zasada još nemam potpuno formirano mišljenje o novom sustavu naplate parkiranja. Na Facebooku je krenula dosta negativna kampanja, međutim smatram da treba malo pričekati kako bi se vidjelo kako će ovaj novi model funkcionirati. Sviđa mi se što javnim parkiralištima sada upravlja gradska tvrtka, odnosno da se novac slijeva u tom pravcu. Isto tako cijenim besplatni sat parkiranja, jer takva i slična pravila su na snazi i u nekim drugim turističkim destinacijama. Primjerice, u Poreču je pola sata parkiranja jedna kuna. S druge strane uočio sam da je cijena sata na nekim parkiralištima porasla. Za sveobuhvatni pregled treba još malo pričekati, rekao je Marin Sušanj iz Voloskog.




Nova parking politika nije po volji Opatijki Maji Šepić, koja smatra da su bar neka parkirališta, posebno ona manja, trebala ostati izvan sustava naplate.


– S jedne strane dali su nam povlasticu – sat besplatnog parkiranja, a s druge strane sve trostruko naplatili. Cijene sata parkiranja na nekim mjestima povećane su za duplo, sa pet na deset kuna ili čak 12 kuna, a isto tako uvedena je naplata na nekim parkiralištima na kojima se dosad moglo besplatno parkirati. Smatram da je ipak najmanje korektno povećati naplatu sa pet na deset kuna ispred Doma zdravlja na Novoj cesti gdje kod liječnika dolaze i stari, bolesni, nemoćni ljudi, ali i roditelji sa bolesnom djecom i to sa područja cijele Liburnije. Znači, dolaze i oni koji nemaju pravo na povlaštenu kartu i besplatan sat parkiranja. Ti će ljudi, za sat-dva koliko je potrebno izdvojiti kada se posjećuje liječnik plaćati 10 ili 20 kuna što je izuzetno puno, rekla je Šepić.



Oni koji u Opatiji ne žive, već samo rade nemaju pravo na povlaštene karte za parkiranje. Mnogi Opatijci smatraju da je to korektno jer i oni, kada odlaze na posao u Rijeku, moraju platiti punu cijenu parkiranja i zato, kažu, uglavnom idu javnim prijevozom, autobusom. Međutim, s druge strane u Opatiji postoje i oni koji imaju privilegije. U gradskoj tvrtki »Opatija 21« potvrdili su da djelatnici Grada Opatije, opatijskog suda, županijskih ureda smještenih u Opatiji i djelatnici gradske tvrtke Parkovi bez obzira na adresu stanovanja, iako neki imaju i mogućnost parkiranja unutar svojih okućnica poslovnih i javnih zgrada, imaju ujedno i pravo na povlaštenu cijenu parkiranja u garaži opatijske sportske dvorane »Marino Cvetković«.



Bez obavijesti


Ogorčena na novi sustav naplate parkiranja kojeg je uvela gradska tvrtka je Arianna Čohilj iz Pobri.– Nisu dali apsolutno nikakvu obavijest da će nakon uvođenja sata besplatnog parkiranja za žitelje grada parking duplo poskupjeti. Posebno sam ogorčena jer su to učinili u blizini jedinog gradskog dječjeg kupališta Tomaševac gdje su cijenu sata sa pet digli na deset kuna. Tako će nam sada za vrijeme provedeno na plaži, za oko pet-šest sati kupanja s djecom, biti samo za parkiranje potrebno 50 kuna. Osim toga dnevna karta sada košta 160 kuna, a prije je bila 60 kuna. Ovo je čista prevara.

Svi smo se nadali da će preuzimanjem gradske tvrtke parkiranje u Opatiji biti pristupačnije Opatijcima, a sada ispada da smo nasjeli na njihovu prevaru. Osim što je cijena sata duplo poskupila, na Vrutkima, Križišću, Brajšinovom prolazu uvedena je naplata, a nekad se tamo moglo besplatno parkirati. Uz to produženo je i vrijeme naplate pa se sada parking plaća do 22 sata. Zbog svega rečenog pisala sam i u Grad Opatiju i u »Opatiju 21«, a u gradskoj tvrtci su mi odgovorili da za ovakvu naplatu nisu oni odgovorni već gradsko Vijeće, govori Čohilj koja se pita gdje je ta socijalna nota u cijeloj priči i da li itko razmišlja kako će majke s djecom na jedino dječje kupalište dolaziti sa svim potrebnim plažnim rekvizitima.