Druga faza

Nastavljaju se radovi na produbljivanju lučice u Ičićima, vadi se pijesak

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sjeverozapadni dio lučice Ičići kritičan je zbog jako male dubine te za vrijeme jakih oseka postaje potpuno neupotrebljiv za korisnike vezova – kaže ravnatelj Lučke uprave Fernando Kirigin



IČIĆI Uz dulje dane praćene lijepim vremenom i dolaskom proljeća, na području Liburnije započinju radovi na pripremi turističke sezone. Intenzivirali su se radovi na uređenju zelenih površina, a isto tako uređuju se i lučice. Tako su nakon prve faze radova u prošloj godini, u ovom mjesecu nastavljeni radovi u Ičićima na produbljivanju sjeverozapadnog dijela lučice.


– Taj dio lučice Ičići kritičan je zbog jako male dubine te se dešava da za vrijeme jakih oseka postaje potpuno neupotrebljiv za korisnike vezova. Iako će ovim produbljivanjem problem biti riješen za dulje razdoblje, neće se moći eliminirati stalno nanošenje pijeska koji u lučicu dolazi oborinskim vodama. Radovi se izvode u više faza jer se prepumpavanje materijala radi na nekoliko mikrolokacija kako bi se zaobišao sidreni sustav.


Na mjestima ispumpavanja materijala nastaju velika udubljenja pa je potrebno čekati prirodno slijeganje materijala iz ostalog dijela luke na kojem se obavlja produbljivanje. Takvim načinom rada izvođaču radova gotovo je nemoguće procijeniti količinu prepumpanog pijeska pa smo prisiljeni zaustaviti radove kako bi se slegnuo materijal i obavilo geodetsko podmorsko mjerenje potrebno za utvrđivanje uklonjene količina materijala – objasnio je ravnatelj Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Fernando Kirigin te naveo sve radove koji će na prostoru luka na Opatijskoj rivijeri biti obavljeni do ljetne sezone.




Nakon što je ishodovana građevinska dozvola, intenzivno se radi na zatvaranju financijske konstrukcije za radove dogradnje obale i izgradnje obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi. Plan je da se prije ljeta započne s radovima nakon provedenih postupaka javne nabave.


– Dobivena je i građevinska dozvola za nasipavanje platoa lukobrana u Iki te, iako se radi o financijski vrlo zahtjevnom projektu u okviru naših skromnih financijskih mogućnosti, planiramo započeti s nasipavanjem. Završavamo sa sanacijama lučkih područja koja su stradala u zadnjem orkanskom jugu te istovremeno obavljamo radove u pojedinim lukama kako bi sve bilo spremno za predstojeću sezonu – kazao je ravnatelj LU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.