Tko je tu lud

NK Opatija želi igrati Drugu HNL, Grad im servira stadion za – petu

Marina Kirigin

Još 2008. rušili smo dva reda tribina da bi dobili teren 100x64, a sada je javnosti, i to bez nas, predočeno idejno rješenje za teren 90x60 m, što nije ni za Četvrtu ligu. Gdje se u međuvremenu izgubila ta dužina i širina terena, ili nas tako žele natjerati da ne inzistiramo na novom stadionu – kaže Perčić



OPATIJA – Idejno rješenje rekonstrukcije nogometnog igrališta Opatije koje je u uredu opatijskog gradonačelnika prezentirano prošlog tjedna, izazvalo je reakciju Uprave i članova Nogometnog kluba Opatija. Klub sa stoljetnom tradicijom koji danas broji 11 ekipa podmlatka, odnosno u klubu svakodnevno trenira 200-tinjak djece, čemu valja pridodati i ostalo članstvo, njih stotinjak, ne može prihvatiti neodređen odgovor gradonačelnika Ive Dujmića po pitanju obnove i rekonstrukcije igrališta.


– Još 2013. godine smo započeli razgovore o rekonstrukciji igrališta s tadašnjim i današnjim gradonačelnikom Dujmićem i njegovim tadašnjim zamjenikom Fernandom Kiriginom. Godine 2015. smo dobili idejno rješenje, očitovali se, a gotovo isto idejno rješenje još nam je jednom gradonačelnik Dujmić predao uoči lokalnih izbora 2017. godine. I na to rješenje smo se iznova očitovali i tražili neke manje korekcije koje bi nam dozvolile igranje Druge lige na novom stadionu s obzirom da je naša seniorska momčad danas vodeća u Trećoj HNL – zapad. Nakon toga, gospodin Dujmić izašao je pred novinare s idejnim rješenjem i objašnjenjima arhitekta zbog čega nije moguće izgraditi stadion prema uvjetima Druge lige, a da pritom nije nas, predstavnike kluba, pozvao da na toj prezentaciji sudjelujemo – govori Robert Perčić, predsjednik Nogometnog kluba »Opatija« koji je uoči lokalnih izbora dobio u ruke idejno rješenje igrališta za koje kaže da se ipak nešto razlikuje od posljednjeg prezentiranog.


Misteriozni gabariti


– Prema onome što smo pročitali u novinama, novo igralište imalo bi dimenzije 90×60 metara, što ne odgovara niti uvjetima za igranje četvrte lige. Današnje igralište ima gabarite 100×64 metra, a isti su takvi gabariti naznačeni i u idejnom rješenju koje nam je dano uoči izbora. Nije nam jasno gdje se u međuvremenu izgubila ta dužina i širina terena, ili je to samo način kako nas uvjeriti i natjerati da ne inzistiramo na ulaganju u novi stadion – govori Perčić, navodeći razloge zbog čega bi ulaganje u tu opatijsku infrastrukturu trebalo biti čim žurnije.




– Na opatijskom glavnom i pomoćnom igralištu dnevno trenira 200-tinjak djece. Pomoćni teren je u izuzetno lošem stanju, pun udubina. Djeca, zbog nemogućnosti da sve termine posložimo po danu, treniraju noću, u mraku, na velikom igralištu koje nije osvijetljeno. Ne razumijemo zbog čega se sada zaustavlja ovaj projekt, kada je u ovom proračunu osiguran namjenski novac za glavni i izvedbeni projekt u iznosu od 200.000 kuna, te u sljedećoj 2018. godini još 200.000 kuna, a za rekonstrukciju nogometnog igrališta prema projekciji proračuna u 2019. godini planira se 7 milijuna kuna – ističe Perčić.


Uprava kluba podsjeća kako su glavni kandidati (Dujmić i Kirigin) u predizbornoj kampanji u svoj program stavili rekonstrukciju nogometnog igrališta.


– Postoji namjenski novac u proračunu Grada, gradonačelnik Dujmić je za rekonstrukciju, podržava je i većina vijećnika, a mi smo i dalje na idejnom rješenju, i to na onom prema kojem se na stadionu može igrati peta liga. Ako nismo važni, želimo samo da nam se to kaže, da znamo na čemu smo, a ne da nam se mažu oči, da nas se zavarava kao da se nešto radi, a već dvije godine projekt stoji na istom mjestu – govori predsjednik nogometnog kluba, tvrdeći kako dosad nisu bili pozvani za isti stol s gradonačelnikom, projektantima i predstavnicima HNS-a.


Dimenzije propisane


Uprava NK »Opatija« od gradonačelnika Opatije traži konkretne odgovore na pitanje kada će se pristupiti izradi glavnog i izvedbenog projekta i kada će se krenuti u rekonstrukciju nogometnog igrališta.


– Imali smo dobru suradnju s gradonačelnikom Dujmićem proteklih godina, zahvaljujemo mu na idejnom rješenju koje je odlično. Međutim, nama trebaju dimenzije igrališta za igranje Druge HNL, odnosno tražimo da se zadrži igralište u postojećim dimenzijama i ispune uvjeti za igranje iste lige. Vjerujem da bi, ako bi se naše sugestije prihvatile, realizacija takvog stadiona bila moguća. Ne možemo prihvatiti objašnjenje izrađivača idejnog rješenja da će nam HNS progledati kroz prste po pitanju dimenzija igrališta. Dimenzije 100×64 metra su izričito propisane i ne dozvoljavaju se odstupanja, ne želimo se dovesti u situaciju da nakon takvog ulaganja budemo prisiljeni moljakati HNS da nam uopće dozvoli igranje Treće lige.


Mi smo još 2008. godine rušili dva reda tribina kako bi dobili teren 100×64, adekvatan za ligu u kojoj igramo. Zato, u ime svih članova kluba, djece, roditelja, natjecatelja, trenera, navijača i simpatizera NK Opatija, molimo gradonačelnika i vijećnike da se čim prije izrade projekti za koje je novac osiguran u proračunu, kako bi se krenulo u obećanu i planiranu rekonstrukciju. Sigurni smo da će takav reprezentativni sportski kompleks pridonijeti turističkom i sportskom potencijalu grada – zaključuje Perčić.