Konstituirajuća sjednica

Mladen Prenc predsjednik Vijeća Matulja: Dočekala me ubojita kombinacija

Srđan Brajčić

MladenPrenc, novi predsjednik Općinskog vijeća Matulja / Snimio M. ANIČIĆ

MladenPrenc, novi predsjednik Općinskog vijeća Matulja / Snimio M. ANIČIĆ

Već je sada posve jasno to da će dio matuljske oporbe ostati dosljedan svojoj poznatoj destrukciji. No, ja sigurno neću dopustiti vijećnicima da nastave svoju staru praksu - naglašava Prenc



Na konstituirajućoj sjednici matuljskog Općinskog vijeća, PGS-ovac Mladen Prenc izabran je za predsjednika ovog predstavničkog tijela.


Iako je njegov izbor prošao glatko, dakle u okvirima očekivanog s obzirom na vijećniku nadmoć vladajuće koalicije SDP-HSU-PGS-IDS-Reformisti, Prenc kaže da je razočaran ozračjem u redovima političke oporbe.


Naime, novi predsjednik Općinskog vijeća očekivao je prilikom svog imenovanja veću podršku matuljskih vijećnika.


Nepostojeće jedinstvo




Jasno, on pritom ne osporava pravo svojim kolegama na politički pluralizam, ali s druge strane ukazuje na ubojitu kombinaciju licemjerstva i inaćenja matuljskih vijećnika koja je aktualizirana već na konstituirajućoj sjednici, što je, upozorava novi predsjednik Vijeća, Općini Matulji dosad nagomilalo brojne probleme.


– Podsjetit ću na to da su u izbornoj kampanji brojni vijećnici zagovarali jedinstvo u Općinskom vijeću, za dobrobit Općine Matulji.


Međutim, upravo oni koji su bili najglasniji zagovaratelji takve ideje, na konstituirajućoj sjednici pokazali su svoje pravo lice, glasujući protiv mog imenovanja, ali i imenovanja potpredsjednika, iako su znali da takvom svojom odlukom teško da mogu promijeniti ishod biranja predsjedništva Općinskog vijeća.


S druge strane, vladajuća koalicija, doduše izuzev nekoliko SDP-ovaca, glasala je za HDZ-ovog potpredsjednika Vijeća, Alana Ujčića. Ovo je doista bila odlična prilika za sve nas da pokažemo jedinstvo. Dakle, ponovno se u Općinskom vijeću suočavamo s taštinom, inaćenjem i licemjerstvom, upozorava MladenPrenc koji za takvo ponašanje objašnjenje traži u nezadovoljstvu pojedinih vijećnika postignutim izbornim rezultatom.


Takva konstituirajuća sjednica, smatra Prenc, ukazuje kako će u buduće funkcionirati matuljsko predstavničko tijelo.


– Već je sada posve jasno to da će dio matuljske oporbe ostati dosljedan svojoj poznatoj destrukciji. No, takvi trebaju imati na umu činjenicu da je Općinsko vijeće dobilo novog predsjednika, a ja sigurno neću dopustiti vijećnicima da nastave svoju staru praksu. No, vjerujem u to da se ipak radi o manjini, tako da od ostatka oporbe očekujem konstruktivne politike, poručuje Prenc koji najavljuje da se druga sjednica Općinskog vijeća održava već 5. svibnja.


Budžet još u pripremi


Tada će na dnevnom redu biti prijedlog rješenja o izboru predsjednika i članova radnih tijela Općinskog vijeća Općine Matulji. Prijedlog općinskog proračuna pred matuljskim vijećnicima mogao bi se naći koncem svibnja.


MladenPrenc kaže da se proračun još uvijek priprema. Suradnju s predlagačem proračuna, načelnikom Mariom Ćikovićem ocjenjuje dobrom i ohrabrujućem.


– Prema postizbornom koalicijskom ugovoru proračun će sadržavati programske prioritete PGS-a, IDS-a i Reformista. To su uređenje nogostupa u Matuljima i platoa ispred župne crkve i Općine, dok se u periferiji priprema izgradnja ceste prema planinarskom domu Lisina i nekih prometnica u Rupi i Zvoneći.


To je ono što se može ostvariti u ovom kratkom proračunskom periodu do redovnih lokalnih izbora. No, poučen zadnjim iskustvom, posve sam siguran u to da će neki u oporbi biti i protiv takvog proračuna, sluti MladenPrenc.