'Kao po špagi'

Međunarodna povorka u Lovranu: Više od 3000 velikih i malih maškara i zvončara prodefiliralo glavnom prometnicom

Andrea Bralić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



Lovranci su nečim zaslužili da im se baš sve poklopi na dan njihove međunarodne povorke koja je ove prekrasne, burne i prohladne nedjelje glavnom prometnicom prošla 52. put. Veselo, rasplesano, raspjevano, povezano s publikom bilo je više od 3 tisuće maškara i zvončara, velikih i malih, domaćih i inozemnih podijeljenih u 46 grupa uz dvadesetak atraktivnih alegorijskih kola.


Višesatni događaj   prvi se put prenosio direktno, televizijskim putem, no to nije omelo mnogobrojne posjetitelje da pohrle u Lovran i uživaju u prekrasnim maskama.


Lovran je već niz godina poznat upravo po tom »kliku« maškara i publike duž cijele trase. A da bi sve teklo »kao po špagi« i ovog se puta brinula Toronjera, pusno društvo čija povijest seže u 1923. Uvježbali su oni od tada organizaciju svega i svačega u vrijeme Pusta, pa ni ne čudi da su lovranske povorke dinamičnije od drugih i s najmanje »rupa« između dviju grupa.




Kao i uvijek, maškare su kretale od Hotela Excelsior gdje ih je sa bine ispraćala Zvjezdana Klobučar Filčić, a u samom centru, kod kavane, visoko iznad svih visjeli su u košari Mario Lipovšek Battifiaca i Robert Ferlin, dinamični voditeljski duo koji je ovog puta inspiraciju našao u popularnom zagrebačkom penziću Toniju i njegovom pozivu na vježbanje.


Zubato sunce pratilo je maškare i zvončare veći dio povorke, a Lovranci su se pobrinuli da ne manjka svega onoga što grije tijelo i dušu. Najhladnije je bilo na mulu, no organizatori su doskočili i tome, pa su uz pomoć lovaca pripremili topli fažol koji se lijepo slaže s niskim temperaturama i povišenim promilima dok su dječicu čekale krafne i sokovi. Za zabavu na kraju pobrinuli su se »Dellboysi« uz čiji se rock ‘n’ roll i harmonike nije teško zagrijati.