Bolji dani

Lijepa vijest iz hotelskog lanca: Radnici LRH dobit će po 4.000 kuna

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Ovakav sporazum predstavlja veliki napredak. Od kada je otišao predsjednik Uprave Igor Šehanović, komunikacija s Upravom se bitno popravila



OPATIJA Radnici Liburnia Riviera Hotela u roku četiri mjeseca na svoje će tekuće račune dobiti 4.000 kuna. Lijepa je to vijest iz opatijskog hotelskog lanca koja je amenovana krajem siječnja potpisivanjem sporazuma između dva sindikata i poslodavca o isplati neoporezivog dijela za 2019. godinu. Navedeni neto iznos dobit će svi zaposlenici u društvu koji imaju potpisane ugovore o radu prema Kolektivnom ugovoru.


Naime, zakonodovac je na kraju 2018. godine donio izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, čime je omogućio poslodavcima da svojim radnicima tokom godine isplate dodatnih neoporezivih 5.000 kuna u vidu raznih oblika nagrade. U pregovorima s poslodavcem u LRH-a, a sukladno budžetu za ovu godinu, dogovoreno je da taj iznos bude 4.000 kuna po radniku, a ako se ostvare dobri poslovni rezultati, poslodavac može isplatiti i 1.000 kuna do punog iznosa, ističe Vitomir Trabonjača, sindikalni povjerenik Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije u LRH-ima.


– Ovakav sporazum predstavlja veliki napredak. Od kada je otišao predsjednik Uprave Igor Šehanović, komunikacija s Upravom se bitno popravila. Više se sastajemo i uspješno dogovaramo, a rezultat takvih dogovora je i ova odluka, sporazum – rekao je Trabonjača navodeći kako je SIKD tražio i povećanje plaća, međutim kako se to za sada neće dogoditi, iako pregovori o tome do daljnjeg ostaju otvoreni.




– Naša je namjera bila i povećanje obračunske osnovice, što je poslodavac odbio, uz argument da u prošloj godini nisu ostvareni planirani prihodi, da se obračunska osnovica lani povećala za više od 7 posto, da je neizvjesna situacija oko moguće prodaje LRH te da ne mogu stvarati obveze novom vlasniku, a ni u financijskom planu za 2019. nisu predviđena sredstva za povećanje plaća. Nećemo odustati od inicijative za povećanje plaća. Svjesni smo da radi ovih njihovih obrazloženja možda u ovom trenutku to nije moguće, međutim pratit ćemo poslovanje društva, kretanje plaća u okruženju i situaciju na tržištu rada i u skladu s time reagirati i tražiti naša prava – zaključio je Trabonjača.