Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Judomanija među djecom male škole u Voloskom - Novi List

NoviList.hr

Judomanija među djecom male škole u Voloskom

Pilot projekt

20. rujan 2013 14:09

Napisao: Marina Kirigin

Judo u Opatiju nije stigao samo u školu. Proteklog vikenda na području grada, u hotelima boravilo je 500-tinjak boraca, trenera i stručnog osoblja iz cijelog svijeta koji su pristigli na natjecanje Jdo Grand Prixa

Opatijska škola prva se na Liburniji uključila u projekt »Judo u školama« – djeca i trener Aleksandro Obrovac / Snimio Marin ANIČIĆ

OPATIJA Judomanija je započela. Tridesetak djece nižih razreda opatijske osnovne škole bavi se judom. Aktivnost je to koja im je ponuđena u sklopu projekta na nacionalnoj razini »Judo u školama«, a na temelju kojega je ovaj sport zašao u 100-tinjak obrazovnih ustanova na području Hrvatske.

OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« prva se na Liburniji priključila ovom projektu čija je intencija prvenstveno zdrav razvoj djece. Strunjače u maloj dvorani vološćanske škole ispunjene su do posljednjeg centimetra.

Mogućnost da učenici nižih razreda, koji su uključeni u produženi boravak, poručaju, naprave zadaću, a potom se i besplatno rekreiraju odlično je prihvaćena od strane učenika i roditelja. Da je sve više zainteresiranih za judo, potvrdio je i ravnatelj škole Fredi Glavan, napominjući kako postoji i interes onih nešto starijih učenika.

O179AM10
Judo u vološćanskoj školi / Foto Marin ANIČIĆ

Uskoro i natjecanja

- Judo je zamišljen kao pilot projekt, ali krenuo je punom parom. S obzirom na to da su i stariji učenici, ali i nastavnici zainteresirani za ovu aktivnost razmišljamo o novim terminima i mogućnostima za treniranje. Sličan program imali smo ranijih godina, kada sam kao trener karatea započeo sa školskom karate sekcijom, a danas uz judo, u ponudi sportskih aktivnosti škole je i stolni tenis - ističe ravnatelj Glavan. 

  Projekt »Judo u školama« već je proveden u Japanu, Francuskoj i Nizozemskoj, a njegova primjena u hrvatskim školama dogovorena je u ožujku ove godine u Budimpešti na sastanku predsjednika Međunarodne judo federacije i predsjednice Hrvatskog judo saveza. Projekt bi se u školama najprije trebao provoditi kao izvannastavna aktivnost, a u budućnosti je cilj pokrenuti ga i kao izborni predmet. Intencija je i omasovljavanje tog sporta te njegova popularizacija, stjecanje navike redovitog bavljenja sportom kod učenika.
 

- Projekt »Judo u školama« krenuo je 2008. godine iz Rijeke, a danas je u njega uključeno oko 100 hrvatskih škola od čega 14 s područja Primorsko-goranske županije. Djeca su se masovno počela uključivati, a uspjeli smo ući i u sustav školskog sporta, pa će uskoro djeca moći sudjelovati i na školskim natjecanjima. Namjera je bila djeci u sklopu produženog boravka ponuditi i sportsku aktivnost. Zatvoriti financijsku konstrukciju ovakvih projekta nije lagan posao, ali efekt koji je nastao okupljanjem djece, višestruko je značajniji – ističe Slaviša Bradić, glavni trener JK »Rijeka« i član komisije za Školski sport Hrvatskog judo saveza.

Judo koji se prakticira u vološćanskoj školi nema opasnih zahvata. Djeca uglavnom rade na nekim elementima gimnastike čime se postiže skladan razvoj. Ovaj bazični sport svakako utječe i na socijalizaciju, samokontrolu, a treneri naglašavaju da to nikako nije destruktivan sport. U opatijskoj školi djecu je s judom upoznao Aleksandro Obrovac, trener iz Judo kluba Rijeka. 
 

Čorak: Funkcionalna dvorana

Dvorana je zaista jako lijepa, funkcionalna, a može nadopuniti i turističku ponudu Opatije, što joj je nedostajalo. Sportska dvorana pogodna je za više sportova i više namjena, i vjerujem da će uz dobru promociju privući klubove na pripreme, ali i organizaciju sportskih natjecanja - prokomentirala je Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza nakon obilaska opatijske dvorane zaključivši kako vjeruje da će dvorana zasigurno biti u funkciji i dobro iskorištena.

Razgledali dvoranu

– Judo je odlično prihvaćen. Djece je iz dana u dan sve više. Radimo bazične stvari važne za njihovu motoriku – kolut, vježbamo padove, radimo na kondiciji – čučnjevima. Znači ništa ekstremno, već više zadaci za hvatanje bolje koordinacije – govori Obrovac. 

  Judo u Opatiju nije stigao samo u školu. Proteklog vikenda na području grada, u hotelima boravilo je 500-tinjak boraca, trenera i stručnog osoblja iz svijeta koji su pristigli na natjecanje Jdo Grand Prixa koje se održavalo u Rijeci.

Predstavnici Grada Opatije, koji je bio suorganizator tog velikog natjecanja, ugostili su veliku delegaciju Internacionalnog Judo saveza predvođenu glavnim rizničarom Naser Al-Tamimijem.

Tom prigodom organizirana je i VIP večera u restoranu Evergreen za 40-ak osoba, na kojoj su sudjelovali predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak, počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza Zoran Dimov te glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje Lindi, a druženje je poslužilo i za pregovore o uključivanju Opatije u Jdo Grand Prix 2014. 
  – Rijeka je domaćin istog natjecanja i sljedeće tri godine, a s obzirom na to da Opatija ima novu dvoranu »Marino Cvetković«, bila je to prigoda i za razgovar o uključivanju Opatije u Jdo Grand Prix 2014. tako da Opatija bude trening kamp pet do sedam dana nakon grand-prixa – rekao je Fernando Kirigin, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Sportskog saveza Opatija koji je s zajedno s djelatnicima tvrtke »Opatija 21« upoznao predsjednicu HJS s karakteristikama sportske dvorane te potencijalima koje ona pruža.