Važna tema

Financijsko izvješće izazvalo reakcije: Gubitak LRH nije dobar za imidž cijele rivijere

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Vjerujem da sadašnji i budući vlasnik i Uprave neće više donositi takve odluke i da će poslovanje ići u smjeru razvoja destinacije – smatra gradonačelnik Ivo Dujmić



OPATIJA Iskazani gubitak Liburnia Riviera Hotela (LRH) od oko 13 milijuna kuna u 2018. godini, što je dobrim dijelom »zasluga« isplate bonusa od oko 14 milijuna kuna bivšem predsjedniku Uprave Igoru Šehanoviću, nije dobar za imidž destinacije. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić komentirao je jučer poslovni rezultat najveće liburnijske turističke tvrtke u kojem četiri lokalne samouprave, kroz tvrtku Nova Liburnija, drže i dalje 25 posto udjela. Kazao je da je tema LRH vrlo kompleksna, ali i iznimno važna za cijelu Opatijsku rivijeru.


Grad upozoravao


– I zato mislim da se ovakvim potezima ne smije narušiti imidž destinacije. S obzirom na to da je LRH gospodarski najznačajnija hotelska grupacija na Liburniji, Grad je preko tvrtke Nova Liburnija upozoravao i u otvorenom pismu da bi ta isplata mogla rezultirati upravo ovakvim negativnim rezultatom u poslovanju. No sada je situacija takva kakva je i vjerujem da sadašnji i budući vlasnik i Uprave neće više donositi takve odluke, odnosno da će poslovanje ići u smjeru razvoja destinacije. U prethodnim razdobljima nije bila praksa da se isplaćuje dividenda, već se reinvestiralo u podizanje kvalitete objekata te se nadam da će na tom tragu doći novi novi investitor koji će dalje ulagati u razvoj i podizanje vrijednosti tvrtke, ali i same destinacije – kazao je Dujmić.


Među malim dioničarima se, pak, čuje da prošlogodišnji gubitak ne bi trebao utjecati na cijenu dionice, odnosno ne umanjuje vrijednost tvrtke. Dražen Nikolić, jedan od malih dioničara, komentirao je da finacijska izvješća za prošlu godinu nisu došla kao iznenađenje.




– Taj gubitak realno neće smanjivati vrijednost firme. Očito je da je isplata Šehanoviću prevagnula u minus, međutim, riječ je o jednokratnom učinku. Samo poslovanje tvrtke je bilo dobro. Ukoliko gledamo bruto dobit prije kamata, poreza i amortizacije, to je zarađeni novac koji neće otići iz kompanije, već stvara novu vrijednost – kazao je Nikolić. Također je ukazao na veliku amortizaciju i otpis, s obzirom na ulaganja, a što također smanjuje dobit. Inače, podsjetio je, firma nije isplaćivala dividendu pa se izgleda njena isplata ne očekuje ni ove godine.


Tko će biti kupac


– Kroz godine vrijednost tvrtke je povećana, otkako je Šehanović bio direktor s oko dvije, na oko četiri tisuće kuna. I to bez Hotela Cavtat koji idu izdvojeni u međuvremenu kao samostalna tvrtka. Ono što nas zanima je što će biti s prodajom i tko će biti novi kupac – kazao je Nikolić.


Za sada je sigurno da to neće biti singapurski investicijski fond koji je, navodno, odustao zbog toga što im zbog tehničkih razloga nije bilo moguće dizanje na pet zvjezdica. Navodno postoje novi kupci, no kada će se i po kojoj cijeni LRH prodati, ostaje velika nepoznanica. Kao sporan moment se spominje i ideja da se nefunkcionalna imovina izdvoji u posebnu tvrtku, a proda samo core business, međutim, to nije u interesu lokalne zajednice, već prodaja i stavljanje u funkciju svih objekata. Isto tako, već se dugo spominje i pitanje cijene po kojoj se tvrtka prodaje i koja navodno odbija potencijalne kupce. Na neki način, kupac kroz nju procjenjuje i samu destinaciju.