SDP-ov kandidat

Fernando Kirigin: ‘Moj glavni cilj je njegovati kvalitetu Opatije kao grada u kojem je ugodno živjeti’

Srđan Brajčić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Dakle, privlačnost posebnosti Opatije mora se naglasiti, a može recimo stvaranjem novih fokusnih točaka u gradu, poput uređenja Slatine s novim trgom, što nam je u planu - otkrio je Fernando Kirigin



Fernando Kirigin, 45-godišnji doktorand studija Menadžment održivog razvoja pri Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, kandidat je Socijaldemokratske partije za gradonačelnika Opatije. Umjesto dosadašnjeg gradonačelnika Ive Dujmića, koji ovu funkciju obnaša u dva mandata, SDP pokušat će osvojiti vlast na lokalnim izborima u svibnju s političarem nove generacije.


Fernando Kirigin dosad je obnašao nekoliko značajnih političkih, ali i sportskih funkcija u Opatiji.


Zadnje četiri godine, međutim, u vrhu je izvršne opatijske vlasti kao zamjenik aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića. Dakle, dobro je upoznat s procesima upravljanja jedinicom lokalne samouprave. No, ako mu birači u svibnju poklone svoje povjerenje, pred Kiriginom su novi politički izazovi.




Dobro, što vas je motiviralo da se kandidirate za mjesto opatijskog gradonačelnika? Neke je vaša kandidatura prilično iznenadila.


– To nije bila iznenadna kandidatura, već samo potvrđivanje moje spremnosti za preuzimanje dužnosti gradonačelnika. SDP kao moderna stranka strateški planira kadrovsku politiku. Tako je, podsjećam, još 2013. godine na sjednici prošlog saziva Gradskog odbora, upravo na prijedlog Ive Dujmića donesen zaključak da je mandatno razdoblje 2013. – 2017. ujedno i posljednje za Ivu Dujmića, te da ću se ja kandidirati.


Zaključak iz 2013.


No, je li vaša kandidatura baš plod unutarstranačkog dogovora ili je nametnuta iz jednog dijela SDP-a? Nije, naime, tajna da su neki esdepeovci bili sigurni u to da će Ivo Dujmić ići po treći mandat.


– Ponavljam, moja kandidatura posljedica je dogovora unutar stranke, to jest našeg političkog kontinuiteta koji je članovima stranke bio poznat.


Ujedno, svojom kandidaturom potvrdio sam spremnost za preuzimanje funkcije gradonačelnika. Ta odluka bazirana je na zaključku Gradskog odbora stranke iz 2013. godine. Tadašnji saziv Gradskog odbora, na prijedlog Ive Dujmića, donio je zaključak da se na lokalnim izborima 2017. ja kandidiram. Toga se držao novi saziv Gradskog odbora SDP-a pri odlučivanju o kandidatu za predstojeće lokalne izbore.


Kod onih koji su bili u starom sazivu Gradskog odbora i nas koji smo u novim sazivu Gradskog odbora po pitanju kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima sigurno nema dvojbi. »Sigurni« u treći mandat Ive Dujmića mogu biti samo oni koji za zaključak nisu znali ili su zaboravili na njega. Normalno da s tim zaključkom iz usvojenog zapisnika nismo mahali, jer nam je bilo u cilju zadržati najviši mogući autoritet gradonačelnika Ive Dujmića do samog kraja njegovog drugog mandata.


Kako je gospodin Dujmić prihvatio tu vašu odluku? Ipak, relativno neočekivano, njegov zamjenik konkurira na mjesto opatijskog gradonačelnika.


– S obzirom na to da je to bio njegov prijedlog, sigurno nije bio iznenađen mojim potvrđivanjem spremnosti za preuzimanje funkcije gradonačelnika u 45. godini poslovnog i životnog iskustva. Isto tako i političkog. Pa ja sam četiri godine bio predsjednik kluba vijećnika u predstavničkoj vlasti i sada već tri i pol godine sam kao zamjenik gradonačelnika u izvršnoj vlasti.


Uostalom, radi se o kontinuitetu političkog djelovanja SDP-a s koalicijskim partnerima sada na čelu s Ivom Dujmićem, a nakon predstojećih izbora na čelu sa mnom. Ivi Dujmiću je ponuđen profesionalni angažman na mjestu savjetnika za realizaciju započetih projekata, kao i projekata koje planiramo realizirati u mandatu od 2017., do 2021. godine koji su predviđeni u aktualnom proračunu i projekcijama proračuna Grada Opatije za 2018. i 2019. godinu i u skladu su s usvojenom Strategijom razvoja Grada Opatije. Duboko se nadam da će ponudu Dujmić prihvatiti i da ćemo zajedno nastaviti raditi u interesu našeg Grada.


Uvijek može bolje


Kako ocjenjujete dva mandata Ive Dujmića?


– Ipak bih taj period nazvao dva mandata SDP-a i koalicijskih partnera s Ivom Dujmićem na čelu izvršne vlasti. To je svakako precizniji i točniji naziv. Zašto to ističem? Jer je SDP s koalicijskim partnerima kreirao predizborni program, osvojio mandat gradonačelnika sa zamjenicima kako bi taj program i realizirao, te imao dovoljan broj vijećnika da kroz Gradsko vijeće isti program bude proveden. Dakle, veliki dio naših predizbornih obećanja smo izvršili ili izvršavamo, tako da s time mogu biti zadovoljan. Ali uvijek može i mora bolje.


Jeste li bili suglasni sa svim njegovim potezima, ponajprije onim građevinskim za koji se Grad relativno puno zadužio?


– Opet podsjećam na to da se nije radilo isključivo o njegovim, nego našim potezima. Zapravo, da pojasnim funkcioniranje oko ključnih odluka; ne bi, dakle, u Opatiji bilo ni jednog kapitalnog projekta da nije bilo podrške vijećnika naše koalicije u Gradskom vijeću. Kako smo zaslužni, tako smo i odgovorni za sve ono što je do danas napravljeno. Možda smo prebrzo trčali u ova dva mandata, pa možda propustili i neke jeftinije varijante realizacije projekata… Ali nam se sigurno ne može prigovoriti populizam, da smo skloni samo pustim obećanjima bez realizacije. Opatijski esdepeovci i koalicijski partneri nisu takvog profila političara, što je ponekad i teža varijanata funkcioniranja u dnevnoj rutini.


Novi trg na Slatini


Ako osvojite mandat, koji će biti vaši prvi potezi?


– Da, i prvi i svi ostali potezi zapravo će biti usklađeni s postizanjem glavnog cilja: njegovati kvalitetu Opatije kao grada u kojem je ugodno živjeti, ali uz sve druge, fine mehanizme koji to Opatiji omogućuju u okvirima u kojima danas svijet funkcionira. Dakle, privlačnost posebnosti Opatije mora se naglasiti, a može recimo stvaranjem novih fokusnih točki u gradu, poput uređenja Slatine s novim trgom, što nam je u planu. To je definitivno jedan od odgovora na izazove kako privući nove goste, kako pružiti domaćim ljudima novu komponentu više razine kvalitete života, a sigurno daje i gospodarstvu priliku za poslovni iskorak.


Bitno je kreirati razvoj baziran na održivosti. Pritom je važno, posebno zbog mlađih ljudi, koncipirati razvojnu platformu tako da je kompatibilna glavnom ekonomskom motoru, turizmu, a ujedno otvorena za nove poslovne ideje. Suvremeni trendovi diktiraju fokusiranje razvoja na fine divergencije turizma, na stvaranje novih niša ili pak jačanje postojećih, što Opatija sigurno može kroz zdravstveni turizam, gdje ima jaki imidž, znanje i iskustvo i već radi na tome.


Ako se primjerice osmišljavaju manifestacije, onda se valjda mora prvo definirati koga se njima želi privući; ukoliko se ulaže u urbanistički promišljene projekte, onda se već definira i trasa za određenu vrstu manifestacija. Naravno, podrazumijeva se da se krupne manifestacije planiraju puno ranije, ako treba i dvije godine unaprijed u rasporedu.


Često je to i ekonomičnije. Ujedno, hotelijeri, ugostitelji, ustanove u kulturi i ostali na vrijeme imaju jasan putokaz za uključivanje, organizaciju, pripremu na najbolji mogući način. Mislim da je danas taj segment turističke industrije, da se tako izrazim, neiscrpan rudnik mogućnosti posebno za uključivanje mladih ljudi, u konačnici sigurno i prilika za njihovo zapošljavanje jer mladi i te kako u današnjem svijetu »globalnoga sela« participiraju u životu i samo im treba dati priliku. Oni žele i mogu biti sukreatori. A ja sam za sinergiju ideja.