Delicija

FESTIVAL ŠPARUGA U LOVRANU Velikom ”fritajom” proslavljen 18. rođendan gastro priredbe

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Velikom »fritajom« sa šparugama danas je proslavljena punoljetnost, 18. rođendan gastro priredbe Festival šparuga u Lovranu. Na centralnom gradskom trgu u »velu padelu« ubačeno je 1.000 jaja i 30 kilograma divljih šparuga.– Radi se o klasičnoj pripremi fritaje sa šparuga – na maslinovo ulje bacit ćemo pancetu, mladu kapulu, šunku, lovranske šparuge koje su zbog aerosoli najukusnije, jaja i naravno malo soli i papra – rekla je »masterchefica« Srđana Jevtić koja je jučer bila zadužena za pripremu delicije od šparuga.Porcija fritaje sa šparugama prodavala se po cijeni od 30 kuna, a posjetitelji su na trgu mogli okusiti i štrudel od šparuga po cijeni od 15 kuna. U ponudi su bile i »friške« tek ubrane divlje šparuge kojih, prema riječima berača, ove godine ima izuzetno puno. Trenutno ih je najviše uz more, a sa dolaskom malo više sunca i gornja područja Lovrana imati će ovu delciju na dohvat ruke.Fešta u čast punoljetnosti započela je dobrom glazbom Tria Cukar&Caffe i nastupom Puhačkog orkestra Lovran. Festival šparuga u Lovranu održava se do kraja mjeseca travnja. Tijekom čitavog mjeseca u ugostiteljskim objektima na području Lovrana i Lovranšćine nudit će se jela sa ovom gastro delicijom, samoniklom biljkom koja uspjeva na obroncima Učke, a kojoj kvalitetu i poseban okus daje aerosol (kombinacija morskog i planinskog zraka).