Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
18. veljače 2020.
Ispis članka: Bivši Müller u Opatiji ostaje drogerija, uskoro stiže drugi zakupac - Novi List

NoviList.hr

Bivši Müller u Opatiji ostaje drogerija, uskoro stiže drugi zakupac

Nađen novi "stanar"

14. rujan 2018 10:45

Napisao: Srđan Brajčić

Müller je odustao od produženja ugovora, a drugi zakupac, Kozmo, je pristao. Međutim, u tome smo uočili neke probleme te više nećemo dozvoliti zajednički zakup tog prostora – rekao je Ivo Dujmić

Foto Roni Brmalj

OPATIJA Ljetna stanka kao da je utjecala na opatijske vijećnike koji su 14. sjednicu Gradskog vijeća odradili bez uobičajenih tenzija. Vijećnik Akcije mladih Igor Puž i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić obavili su ugodno razmjenu mišljenja o sudbini društvenog doma u Veprincu. Vijećnik Puž podsjetio je na to da je Vijeće donijelo odluku o kompletnoj obnovi zgrade stare više od 100 godina pa je Dujmića pitao tko je naložio da se obnovi samo krov, i to parcijalno. Dujmić je podsjetio na to da su konzervatori usporili početak obnove i da svi trebaju biti zadovoljni zbog početka obnove doma, a k tome je pojasnio da su zasad dogovoreni radovi od oko 200 tisuća kuna.

– Ponuda je sada dobivena za popravak krova. Nitko nije bio vidovnjak, odnosno nismo mogli znati što sve treba mijenjati na zgradi. Naravno, mijenjat ćemo sve ono što procijenimo da je trulo i dotrajalo – odgovorio je Dujmić.
Puž nije bio ni kvalitetom ugovora između Grada Opatije i talijanskih partnera u pogledu njihovog sufinanciranja izgradnje dječjeg vrtića na Punta Kolovi.

– Kako je moguće da ste vijećnicima prezentirali proračun u koji ste ukalkulirali prihod od Talijanske unije za izgradnju vrtića, što ste osigurali jednim smiješnim ugovorom. Pa vi ste više novca potrošili na ručak prilikom potpisivanja ugovora s Talijanskom unijom i ceremoniju otvorenja vrtića nego što su nam Talijani uplatili za izgradnju vrtića – negodovao je Puž.

– Nitko nije doveden u zabludu. Financiranje je teklo po planu, dok talijanski partneri nisu zapali u probleme – poručio je gradonačelnik koji je ponovo pravdao Talijansku uniju koja u konačnici ipak nije izvršila preuzete financijske obveze, to jest da će sufinancirati gotovo jednu trećinu izgradnje vrtića.

Vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić upozorio je pak na nelogičnost da jedan restoran u Voloskom ima deset parkirnih mjesta u nultoj zoni parkiranja, u kojoj, sukladno opatijskoj parkirališnoj politici, lokalno stanovništvo ne može ostvariti svoje pravo na povlašteno parkiranje. K tome je upozorio i na lošu signalizaciju pješačkog prijelaza kod vrtića Volosko.

Pročelnik za komunalni sustav Filip Vlah pojasnio je da je cesta kod vrtića županijska, tako da Grad može samo sugerirati Županijskim cestama da se poboljša signalizacija kod pješačkog prijelaza. Također je pojasnio da deset rezerviranih parkirališnih mjesta kod restorana u Voloskom proizlazi iz općih uvjeta parkiranja u Opatiji i da restoran nije tražio takvu mogućnost. Jednako tako, Vlah je upozorio vijećnika Kružića na novi zakon o komunalnom gospodarstvu, tako da pročelnik ne može odlučivati o općim uvjetima parkiranja u Opatiji. Prema tome, nije u njegovoj ingerenciji koji će kafić ili restoran imati pravo na parkirna mjesta.

Neven Varljen iz IDS-a ocijenio je lošim da je drogerija Müller otišla iz Opatije. Pitao je Dujmića hoće li Grad mijenjati namjenu tog svog poslovnog prostora, odnosno hoće li ostati u funkciji prodaje mješovite robe, s obzirom na razne kuloarske priče. Gradonačelnik je u kratkim crtama pojasnio da je Grad pristao na to da taj prostor bude u zajedničkom zakupu bivše drogerije Kozmo, koja je zajedno s Agrokorom zapala u probleme, i sadašnje Müller kako on ne bi zjapio prazan.

– No očito je došlo do nekih nesuglasica između dva zakupca. Naime, kad je Grad uputio zahtjev o produženju takvog ugovora, Müller je odustao, a druga tvrtka je pristala. Međutim, Grad je u tome uočio neke probleme i sada jasno dajemo do znanja da više nećemo dozvoliti zajednički zakup tog poslovnog prostora. Želimo spriječili da netko zarađuje mešetareći gradskom imovinom, umjesto da obavlja predviđenu djelatnost – naglasio je Dujmić i ponovio da nema govora o tome da će Grad prenamijeniti prostor na glavnoj opatijskoj ulici, dakle on ostaje trgovina mješovite robe.