Šetača u Opatiji ima, no dovoljno zahoda - nema

Bez prava na nuždu: Od mula do Lipovice – svi javni WC-i zatvoreni

Marina Kirigin

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić rekao je kako su troškovi održavanja javnih sanitarnih čvorova veliki, te da će se još uvijek zatvoreni WC-i otvoriti za približno mjesec dana, no direktor »Parkova« kaže da će to biti tek od 1. lipnja...



OPATIJA » Izuzetno toplo i lijepo vrijeme posljednjih mjesec dana na opatijski obalni put prizvalo je brojne šetače. Mnogi među njima pobunili su se zbog psećeg izmeta duž poznate šetnice koja predstavlja turistički brand Grada Opatije, ali kažu kako će uskoro i oni morati potražiti ugao gdje mogu obaviti nuždu budući da su javni WC-i zatvoreni. Razlozi zbog čega je dio javnih WC-a u Opatiji zatvoren jesu financijske prirode, iako se naoko značajan iznos od 560.000 kuna planira u ovoj proračunskoj godini utrošiti upravo na održavanje javnih WC-a. Trenutačno su na području grada otvoreni WC-i u opatijskoj luci, na Slatini – klasični i automatski, na plaži u Ičićima, u ičićanskoj marini i u Iki, a zatvoreni su svi u drugom dijelu grada – onaj na Lipovici, kod hotela Miramar, te na Tomaševcu.


Evidencija »broja ulazaka«


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić rekao je kako su troškovi održavanja javnih sanitarnih čvorova veliki, što je razlog da se svi javni WC-i ne stavljaju u pogon tijekom cijele godine – kaže kako će se preostali otvoriti za oko mjesec dana. Ipak, kako saznajemo u Parkovima, gradskoj tvrtki koja je održavanje javnih WC-a preuzela od Komunalca, otvaranje svih trenutačno zatvorenih javnih WC-a u planu je tek za ljetnu sezonu.


   Direktor Parkova Raul Degano naveo je kako je u planu otvoriti WC-e od 1. lipnja do kraja rujna. Smatra isto tako da to još uvijek nije potrebno, bez obzira na veću fluktuaciju ljudi lungomarem uzrokovanu lijepim vremenom i dužim danima, a takav stav obrazlaže i činjenicom da se vodi evidencija »broja ulazaka«.




   – Nisu svi WC-i zatvoreni. Tijekom cijele godine otvoren je javni WC u opatijskoj luci, na Slatini i onaj automatski i klasični, na plaži u Ičićima, ičićanskoj marini i u Iki, a preostali će se otvoriti 1. lipnja. Tako je utvrđeno planom – govori Degano.


   Zbog psećeg izmeta na lungomaru Grad Opatija je preko službenih web stranica najavio patrole komunalnih redara, a koje su već započele na obalnom putu, lungomaru, parku Angiolina i dječjim igralištima.


Kradu se »pseće« role


Cilj patroliranja je da se pojača svijest građana o potrebi očuvanja čistoće na javnim površinama, a primarno je usmjereno prema onim vlasnicima kućnih ljubimaca koji tijekom šetnji po javnim površinama krše odredbe odluke o komunalnom redu i čuvanju kućnih ljubimaca, točnije – onima koji za ljubimcima ne čiste izmet, pa su ulice i šetnica konstantno prljave. Komunalni redari tijekom prvog tjedna patroliranja vlasnike pasa su preventivno upozoravali. Saznajemo kako stanje na terenu nije alarmantno, no kako će se obilasci nastaviti uskoro u pratnji policajaca kako bi se neodgovorne počelo kažnjavati. Propisana kazna u slučaju kršenja ove odredbe iznosi 1.000 kuna, pa bi taj pozamašan iznos mogao zaustaviti neprimjereno ponašanje vlasnika i njihovih ljubimaca. Najloni (vrećice) za pseći izmet koje su postavljene na nekoliko lokacija su besplatne, ističu u Gradu Opatiji, ali isto tako kažu da razmišljaju što poduzeti zbog sve učestalijih krađa istih. Navodno se uzimaju (kradu) cijele role te su zbog toga sandučići vrlo često prazni. Kako saznajemo razmišlja se i o tome da se najloni počinju simbolično naplaćivati, sve kako bi se osigurali za one kojima su potrebni.