Grad Opatija

Besplatne radne bilježnice samo za djecu najsiromašnijih Opatijaca

Marina Kirigin

Obavezne udžbenike za osnovnoškolce financirat će država, a nabavu ostalih obrazovnih materijala u dobroj mjeri roditelji / Snimio Roni BRMALJ

Obavezne udžbenike za osnovnoškolce financirat će država, a nabavu ostalih obrazovnih materijala u dobroj mjeri roditelji / Snimio Roni BRMALJ

U vrijeme kreiranja proračuna Grada Opatije za 2019. već je objavljeno da će država osigurati besplatne udžbenike za sve osnovce, ali tada još nije bilo spomenuto da će to biti samo obavezni udžbenici. Stoga u proračunu nisu mogla biti planirana sredstva za radne bilježnice za sve učenike



OPATIJA  Sredstva za nabavku obveznih osnovnoškolskih udžbenika za sljedeću školsku godinu osigurana su u državnom proračunu.


U skladu s Naputkom o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz državnog proračuna te uputi Ministarstva financija, osnovne škole dužne su već sada krenuti u postupak javne nabave kako bi udžbenici bili dostavljeni do početka sljedeće školske godine.


Dakle, nabava obveznih udžbenika vezana je uz školu koju dijete pohađa, a ne uz mjesto prebivališta.





Sredstva za nabavu udžbenika srednjoškolcima osigurana su u gradskom proračunu te je prošlogodišnja odluka propisivala da je jedan od uvjeta za ostvarivanje ovog prava bio upravo povrat udžbenika za osmi razred. Za učenike srednjih škola osigurava se jednokratna pomoć u visini od 750 kuna. Kako su sredstva osigurana, srednjoškolcima s prebivalištem na području Grada Opatije i ove godine olakšat će se nabava potrebnih udžbenika. Obavijest o načinu i vremenu podnošenja zahtjeva bit će objavljena na mrežnim stranicama Grada Opatije tijekom srpnja.


 



– Iz opatijske Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« su prema nadležnom ministarstvu iskazali potrebe za sve učenike, ali računajući na dio novonabavljenih udžbenika prošle godine. Upravo zato obraćam se sa zamolbom vama, roditelji i učenici, da i ove godine vratite udžbenike kako bi se na vrijeme pripremili kompleti za sljedeću školsku godinu. U dogovoru sa stručnim službama škole, povrat udžbenika bit će organiziran u sljedećim terminima: u matičnoj školi 17. lipnja od 10 do 12 sati, 18. lipnja od 10 do 12 sati i 19. lipnja od 16 do 18 sati. U područnim školama u Ičićima i Veprincu udžbenici su se prikupljali zadnji radni dan – 14. lipnja – obavijest je s web stranica Grada Opatije u kojoj se podsjeća da je Grad Opatija prošle godine financirao nabavku udžbeničkih kompleta, međutim, u proračunu za ovu godinu nisu osigurana sredstva ove namjene te da nije moguće planirati nabavku radnih bilježnica za sve učenike.


Minimalna naknada


Pravo na »besplatne« radne bilježnice ove godine tako će imati samo učenici iz obitelji koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu u Centru za socijalnu skrb, škole će sredstvima državnog proračuna osigurati radne bilježnice, odnosno druge obrazovne materijale.


– Ono što je moguće realizirati ovogodišnjim proračunskim sredstvima Grada je nabavka radnih bilježnica za učenike koji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti ostvaruju pravo na besplatnu marendu i/li produženi boravak temeljem uvjeta prihoda ili posebnog uvjeta. Svi oni učenici koji za školsku godinu 2019/20. mogu, u skladu s propisanim uvjetima, ostvariti pravo na besplatnu marendu i/li produženi boravak temeljem uvjeta prihoda ili posebnog uvjeta sufinancirat će se nabava ostalih obrazovnih materijala, uz uvjet da su vratili udžbenike iz prethodne školske godine – stoji u pojašnjenju.



Medijski natpisi u novinama i na brojnim portalima upućuju da su se brojne jedinice lokalne samouprave na vrijeme pripremile i u trenutku kad su sredstva za udžbenike osigurana u državnom proračunu, lokalne vlasti našle su novac u svojim budžetima za radne bilježnice. Priča o tome tko će i hoće li financirati nabavku radnih bilježnica čini se još ipak nije do kraja dovršena. Navodno se još uvijek razmatra mogućnost da se i iz državnog proračuna pronađu sredstva za tu namjenu te da rješenja postoje.



Zahtjevi do 30. rujna


Za ovu namjenu, za učenike nižih razreda osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) osigurat će se 300 kuna, a za učenike viših razreda (odpetog do osmog razreda) 500 kuna po učeniku. Obrazac zahtjeva bit će dostupan na mrežnim stranicama Grada Opatije, a zahtjevi će se zaprimati u razdoblju od 26. kolovoza do zaključno s 30. rujna 2019. godine.


– Kako smo prošle godine zajedničkim snagama uspjeli osigurati sve potrebno za početak školske godine, ljubazno vas molimo da se i ove godine odazovete pozivu te vratite udžbenike u osnovnu školu – stoji na web stranici Grada Opatije.


Na pitanje novinara zbog čega nisu gradskim proračunom planirana sredstava i za besplatne radne bilježnice za sve učenike osnovnoškolce s područja Opatije, u Gradu Opatiji odgovaraju da je u vrijeme kreiranja proračuna Grada Opatije za 2019. u javnosti već objavljena informacija o tome da će država osigurati besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH te tada još nije bilo spomenuto da će to biti samo obavezni udžbenici.