Prijepori oko LNG terminala

VLADA ‘Navodi načelnice Omišlja su netočni’; AHMETOVIĆ: ‘Sve mogu potvrditi i svjedoci’

Marinko Glavan

snimio Mladen Trinajstić

snimio Mladen Trinajstić

"Sve o čemu sam govorila mogu potvrditi i brojni svjedoci, jer prilikom svakog našeg susreta bilo je prisutno barem petero drugih ljudi. Što se tiče navodnih sastanaka koje Vlada spominje u odgovoru, u srpnju prošle godine ministar i ja susreli smo se na potpisivanju ugovora za projekt kanalizacije na Krku, a razgovarali smo otprilike desetak sekundi."



RIJEKA – Navodi načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović su neutemeljeni i netočni – stoji u odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, koji je od premijera Andreja Plenkovića prošlog mjeseca tražio objašnjenje njegove izjave u Saboru da Vlada vodi dijalog s Općinom Omišalj na temu LNG terminala, s obzirom da je Ahmetović, među ostalim i u dopisu premijeru, u više navrata tvrdila suprotno. Omišaljska načelnica je, podsjećamo, premijeru uputila dopis u kojemu, uz argumente protiv projekta plutajućeg LNG terminala, upozorava na izostanak komunikacije Vlade i Općine Omišalj oko tog projekta, navodeći kako je s resornim ministrom Tomislavom Ćorićem o toj temi razgovarala svega dva puta. 


»Sukus prvog razgovora bila je molba ministra da se u određenoj mjeri suzdržim od istupanja u medijima s negativnim stavom Općine Omišalj o projektu plutajućeg LNG terminala. Drugi i posljednji put razgovarala sam s gosp. Tomislavom Ćorićem, ministrom zaštite okoliša i energetike dana 7. studenog 2017. godine u Zagrebu, a sukus razgovora bila je visina novčane naknade koja se Općini Omišalj može ponuditi uz opetovanu molbu ministra da se u određenoj mjeri suzdržim od istupanja u medijima s negativnim stavom Općine Omišalj o istom projektu«, pisala je Ahmetović premijeru. U Vladi su, odgovarajući na Sinčićevo pitanje, i ove navode ocijenili »u potpunosti netočnima i neutemeljenima«, a po pitanju komunikacije s Općinom Omišalj, odnosno načelnicom, navode četiri susreta ministra Ćorića i Ahmetović, u razdoblju od srpnja do studenog prošle godine, uz još jedan razgovor ministra na temu LNG terminala s primorsko-goranskim dožupanom u prosincu 2017.


Na naš upit za komentar odgovora Vlade, Ahmetović je kazala kako u potpunosti stoji iza svih svojih ranijih izjava, kao i dopisa upućenog premijeru.




– Sve o čemu sam govorila mogu potvrditi i brojni svjedoci, jer prilikom svakog našeg susreta bilo je prisutno barem petero drugih ljudi. Što se tiče navodnih sastanaka koje Vlada spominje u odgovoru, u srpnju prošle godine ministar i ja susreli smo se na potpisivanju ugovora za projekt kanalizacije na Krku, a razgovarali smo otprilike desetak sekundi, i to o sanaciji opasnog otpada iz Dina Petrokemije, te je ministar najavio da će me pozvati na sastanak na tu temu. Idući sastanak, koji spominje Vlada, zaista je i bio na temu Dine, a na temu LNG terminala razgovarali smo svega dvaput, a u ta dva razgovora ministar je tražio od mene da se suzdržim od nastupa u medijima, te pitao koliku naknadu traži Općina Omišalj. Ponavljam, sve to mogu potvrditi i svjedoci, kategorično tvrdi Ahmetović.