Krumpirfest

Završnom feštom okončani Dani loparskog krumpira

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak



Proteklih tjedan dana, od 11. do 18. lipnja, u pet ugostiteljskih objekata na području Općine Lopar – Lanterna, San Marino, Navigator, Porto i Mel – nudila su se jela na temu loparskog krumpira. Ocjenjujući jela u dvije kategorije – najbolje tradicionalno jelo i najbolje inovativno jelo – objekte su obišli Radovan Marčić, član žirija Mastercheffa Hrvatska, Mladen Šćerbe i Marin Mušćo.


Najbolje tradicionalno jelo, juha od krumpira s čipsom od slanine, spremljeno je u restoranu San Marino. U kategoriji inovativnih jela prvo mjesto jednoglasno je pripalo buffetu Porto za njihove pržene rolice od krumpira punjene mozzarelom, uvaljane u sezam. Drugo mjesto pripalo je bistrou Lanterna za pizzu s krumpirom, sirom i hobotnicom, a treće buffetu Mel za palačinke od krumpira s povrćem.


Loparski je krumpir, koji je kroz povijest othranio brojne generacije Rabljana, jedinstvenog okusa zbog specifičnog sastava tla i soli koju donosi bura. Loparani su mu odali posebnu počast uvrstivši njegov cvijet u svoj općinski grb, a ugostitelji s ponosom spremaju delicije s domaćim krumpirom.




Završna fešta upriličena je na Rajskoj plaži ispred AC San Marino, uz gastroponudu Imperiala, također na temu krumpira, animaciju, živu glazbu. Priznanja za najuspješnija jela dodijelio je Radovan Marčić, a zahvalnice Radovanu Marčiću i Mladenu Šćerbu dodijelio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Lopar Dino Ivanić.