ŽLU Rab

Za luke Mišnjak i Melak dodatnih pet milijuna kuna

Hrvoje Hodak

Prvotno je MMPI za luku Mišnjak osigurao  7 milijuna, a  ovim dodatkom to je uvećano na ukupno 8 milijuna kuna u 2018., dok je za I. fazu sanacije i rekonstrukcije luke u Loparu MMPI osigurao milijun kuna, a ovim dodatkom još 4 milijuna. Za Mišnjak je i PGŽ dao dva milijuna kuna



RAB Između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Županijske lučke uprave Rab (ŽLU Rab) potpisana su dva dodatka Ugovora o sufinanciranju radova koji se izvode u trajektnoj luci Mišnjak te luci Melak u Loparu. Ispred MMPI-a ugovore je potpisao ministar Oleg Butković, dok je u ime ŽLU-a Rab ove za otok Rab izuzetno značajne Ugovore potpisao ravnatelj Nenad Debelić.


Prema osnovnom Ugovoru, MMPI je za luku Mišnjak osigurao 7 milijuna kuna, dok je taj iznos ovim dodatkom uvećan na ukupan iznos od 8 milijuna kuna u 2018. godini, a nakon usvojenog rebalansa proračuna. Valja napomenuti, kazao nam je Debelić, da je i Primorsko-goranska županija, nakon usvojenog rebalansa županijskog proračuna, za iste radove prvotno osigurala iznos od 1,5 milijuna kuna, dok je dodatkom ugovora osigurala dodatnih 525.000, odnosno sveukupno 2.025.000 kuna. Radovi koji se izvode u luci Mišnjak odnose se na podizanje dijela obale na kotu +2,0m, izgradnju platoa s dvije rampe te izgradnju triju priveznih utvrdica. Ukupna vrijednost svih planiranih radova je oko 17 milijuna kuna, a njihov dovršetak je planiran do početka turističke sezone 2019. godine. S osiguranim sredstvima iz proračuna MMPI-a i proračuna PGŽ-a u ukupnom iznosu od 10.025.000 kuna u 2018. godini osigurano je izvođenje većeg dijela najzahtjevnijih radova.

Veća sigurnost


U ovom trenutku izvedeni su svi radovi na podizanju dijela obale u iznosu od 600.000 kuna, te radovi na izgradnji triju utvrdica, kao i dio radova na izgradnji platoa s dvije rampe u visini od oko 9,4 milijuna kuna. Izvođač radova u luci Mišnjak je SunAdria iz Rijeke, dok nadzor obavlja domaća tvrtka Španjol d.o.o.


– Ovim putem želimo zahvaliti ministru Olegu Butkoviću i MMPI-u te županu Zlatku Komadini i PGŽ-u što su prepoznali potrebu za ulaganjem u trajektnu luku Mišnjak te su kroz svoje proračune osigurali potrebna sredstva. Isto tako se nadamo da će kroz svoje proračune i u 2019. godini nastaviti s ulaganjem u luku Mišnjak, kako bi svi radovi bili dovršeni prema planiranoj dinamici. S dovršetkom svih planiranih radova u luci Mišnjak osigurat će se značajno kvalitetniji sigurnosni uvjeti za sve trajekte kojima raspolaže koncesionar Rapska plovidba, a među njima je i najnoviji trajekt »Četiri zvonika«, za koji u ovom trenutku unutar luke Mišnjak nisu osigurani svi sigurnosni uvjeti – kazao je ravnatelj ŽLU-a Rab Nenad Debelić.


Po pitanju luke Melak u Loparu, prvim ugovorom o sufinanciranju radova za I. fazu sanacije i rekonstrukcije luke, MMPI je osigurao milijun kuna, a ovim dodatkom ugovora o sufinanciranju, ukupan iznos kojim MMPI sufinancira radove uvećan je za dodatnih 4 milijuna, što onda ukupno u 2018. iznosi 5 milijuna kuna, dok je 400.000 kuna osigurano iz proračuna ŽLU-a Rab. Ukupna vrijednost planiranih radova je oko 15 milijuna kuna, a planirani rok dovršetka je kraj 2019. godine. Na prepoznavanju potrebe ulaganja u luku Melak u 2018. godini, ravnatelj Nenad Debelić također zahvaljuje MMPI-u i ministru Butkoviću, izražavajući pritom uvjerenje u nastavak daljnjeg sufinanciranja i u 2019. godini.




Oleg Butković je istaknuo kako je do sada u Primorsko-goranskoj županiji potpisano ugovora za ulaganja u lučku infrastrukturu vrijednih ukupno 110 milijuna kuna, a od toga su upravo 32 milijuna iz državnog proračuna. Ministarstvo će sljedeće godine osigurati dodatna sredstva te očekujemo nove prijave i projekte jer, graditi rive i lukobrane puno je više od uobičajene izgradnje infrastrukture, to je u biti život za svako malo mjesto, bilo to mjesto na otoku ili u priobalju – poručio je ministar Butković.



Dodatni vezovi


– Ovim radovima, kazao je Debelić, planira se izgradnja primarnog zaštitnog lukobrana u dužini oko 140 metara, pri čemu će se značajno povećati sugurnost unutar luke Melak, ali će se i osigurati dodatni broj vezova za domicilno stanovništvo. Izvođač radova u Luci Melak je Mikić d.o.o., dok nadzor izvodi Fluming d.o.o. iz Rijeke.


Navedena financiranja dio su projekta kojim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u 2018., s ukupno 83,2 milijuna kuna, financira projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje, u svim lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i u modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Kako je ministar Butković rekao i prilikom potpisivanja dodataka ugovora za Selce i Kraljevicu, ove godine je osigurano gotovo 84 milijuna kuna državnih sredstava za ovakve i slične projekte, a od tog se iznosa oko 32 milijuna kuna ostvaruje u Primorsko-goranskoj županiji.


Tome treba pridodati i 80 milijuna eura europskih sredstava, budući da smo osigurali, prvi put, financiranje projekata u županijskim lukama iz EU-a.