Ponude previsoke

Vasilić ponavlja ponudu za gradnju POS-ovih stanova

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Državnoj agenciji predloženo je ponavljanje natječaja. Dvije pristigle ponude za izgradnju 30 stanova, koje su poslali GP Krk i GPP Mikić, više su za 1,2 milijuna od planirane cijene koja iznosi 9,1 milijuna kuna bez PDV-a. Za kupce kvadrat stana nikako ne smije premašivati 1.125 eura



KRK Nakon što je krčka Gradska uprava službenim dopisom koji potpisuje Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvještena o rezultatima nedavno provedenog javnog natječaja za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji višestambene građevine koja bi u gradu Krku trebala biti izgrađena u sklopu Programa društveno poticane stanogradnje, na ovotjednom je zasjedanju Kolegija krčki gradonačelnik Darijo Vasilić donio odluku slijedom koje je toj državnoj agenciji predloženo ponavljanje natječajnog postupka.


Kako nam je govoreći o temi koja zasigurno interesira brojne žitelje Krka, posebice one koji su se već uključili u listu potencijalnih kupaca budućih POS-ovih stanova, razlozi odluke koja će na nekoliko mjeseci odgoditi početak izgradnje kompleksa s 30 stanova leže u činjenici da su obje na natječaj pristigle ponude veće od procijenjene vrijednosti izgradnje te višestambene građevine.



Uz 30 krčkih stanova koji će se, za koji mjesec, ondje tek početi graditi, na Krku je u tijeku izgradnja još 22 takva »društveno poticana« stana koji se već neko vrijeme grade u Krku susjednoj Općini Punat. Cijena projekta čija je realizacija krenula u travnju prošle godine je 12 milijuna kuna, a građevinari GPP-a Mikić obvezali su se zgotoviti ga u roku od 400 dana. Tako bi, u skorijoj budućnosti, stambeni fond otoka trebao postati bogatijim za više od 50 povoljnih stambenih jedinica. Čelnici obiju krčkih lokalnih jedinica naznačili su i da, ukoliko bude potrebe, i u Puntu i Krku ima prostornoplanskih potencijala za nastavak provedbe takvih, očito, i nadalje vrlo traženih programa.





Može i jeftinije


Kako saznajemo od krčkog gradonačelnika, planirana vrijednost nabave odnosno izgradnje »zacrtana« je na 9,1 milijuna kuna (bez PDV-a) dok su dvije pristigle, valjane ali i ukupnim iznosima zapravo vrlo bliske ponude – ona koju je nadležnima predao GP Krk te druga iz GPP-a Mikić, bile za kojih 1,2 milijuna veće od predviđene »projektantske cifre«.


– Zbog toga je, a sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, od APN-a Gradu sad bila ponuđena mogućnost da osiguranjem vlastitog, nepovratnog financijskog sudjelovanja u tom postupku omogući nastavak predviđene procedure odnosno donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja s kojim bi se potom sklopio i ugovor o izgradnji, objašnjava Vasilić. Napominjući da Grad u ovom trenutku za tu nakanu ipak nije imao osigurana potrebna sredstva, krčki nam je gradonačelnik objasnio razloge koji su ga nagnali da naposljetku ipak predloži ponavljanje natječanog postupka.


Iako će ove okolnosti za koji mjesec odgoditi finalizaciju tog i Gradu iznimno bitnog projekta, procijenili smo da prostora za uštedu i korekciju ponuđenih cijena izgradnje POS-ove građevine ovdje neupitno ima te smo se odlučili APN-u odriješiti ruke da u ponovljenom natječajnom postupku pokuša dobiti povoljniju ponudu odnosno onu koja će, u okvirima etalonske cijene građenja, ipak ostati u zacrtanim, zakonom propisanim maksimalnim okvirima te tako i ne opterećivati proračun Grada Krka, nastavlja Vasilić.



Potrebu Krčana za ovom vrstom stambenog zbrinjavanja najbolje oslikava podatak da je interes za kupnju stanova koji će se, s ili bez sufinanaciranja od strane Grada, ondje u skorijoj budućnosti nedvojbeno početi graditi iskazalo više od sto potencijalnih kupaca, odnosno više nego trostruko u odnosu na broj stanova koji će se ondje graditi.



Ne odustajemo


Napominjući da te okolnosti nikako ne znače da se od projekta odustaje, krčki je gradonačelnik iskazao uvjerenje da će u novom natječaju biti pronađeni izvođači koji će se uspjeti »ugurati« u tražene parametre odnosno one koji će naći mogućnost izgradnje već isprojektiranog POS-ovog stambenjaka unutar propisane maksimalne vrijednosti kvadrata koji, što se samih kupaca tiče, nikako ne smije premašivati 1.125 eura. Ako nam ni u ponovljenom natječaju to ne uspije, Grad će tada rebalansom svog proračuna ipak morati osigurati razliku te tako, na isti način kao i Općina Punat (a koja je vlastitim izdvajanjima »pokrila« sličan cjenovni raskorak u postupku gradnje tamošnjeg POS-ova kompleksa op.a.) naposljetku omogućiti realizaciju projekta kojim će se na kvalitetan način riješiti stambeno pitanje trideset krčkih obitelji, zaključio je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.


Kreditna sposobnost


Podsjetimo, krčki POS sa svojih 30 stanova trebao bi se graditi na lokalitetu preko puta kapelice svete Lucije, u Ulici Narodnog preporoda odnosno na samom istočnom uzlazu u grad. Zemljište od kojih četiri tisuća kvadratnih metara Grad je ugovorom o prijenosu vlasništva prethodno već »darovao« APN-u koji, nakon odrađenih postupaka projektiranja, sad treba provesti i postupak izbora najpovoljnijeg graditelja. A kad izgradnja krene, sa zainteresiranim kupcima s već definirane konačne liste reda prvenstva krenut će i postupci u sklopu kojih će se provjeravati kreditna sposobnost zanteresiranih kupaca.