Krk Food Fest

Ugostitelji do 7. listopada pozivaju na najbolje verzije “krčkih pijata”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Treća »epizoda« Dana krčkih delicija kuharskim kreativcima omogućava stvaranje nove gastronomske priče u kojoj, uz krčki pršut, sir ili šurlice, glavnu ulogu imaju i smokve, grožđe, vino, masline, ribe, plodovi mora...



KRK Slijedeći odrednice lani usvojene Strategije razvoja turizma otoka Krka koja, među svojim ostalim smjernicama, Krčane upućuje na koordinaciju promidžbenih aktivnosti i zajedništvo s ciljem još uspješnijeg pozicioniranje tog kvarnerskog otoka na turističkom tržištu, Turistička zajednica otoka Krka nastavlja svoju sad već uhodanu praksu povezivanja i organizacijskog koordiniranja gospodarskih subjekata te njihova integriranja u zajedničke projekte otočnog karaktera. A takvi su, uz mnoštvo zabavnih, kulturnih i sportsko-rekreacijskih projekata, zasigurno i oni s gastropredznakom kakvi se, poručuju iz otočnog TZ-a, s ciljem prezentiranja najvažnijih aduta lokalne gastronomije, već neko vrijeme također uspješno provode u više desetaka krčkih ugostiteljskih objekata.


Kuharska kreativnost


– Krk Food Fest jedan je od upravo takvih programa, odnosno organiziranih promotivnih akcija kojima se, ističu u krovnoj organizaciji otočnog turizma, u mnogobrojnim restoranima razasutim diljem tog otoka prate, predstavljaju i njihovim posjetiteljima nude svi oni najvažniji i najprepoznatljiviji lokalni gastroaduti. Naravno, u svemu tome pratimo i poštujemo sezonalnost, odnosno dostupnost namirnica oko kojih se cijela ova »priča vrti«, istaknula je govoreći nam o tom gastroprojektu mr. Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka.


– Nakon što su tijekom travnja u sklopu Krk Food Festa u krčkim restoranima i konobama održani Dani šurlica i šparoga, a potom, već u svibnju gastroponuda otoka organizirano predstavljena i kroz Dane janjetine i sira, sad je napokon – nastavlja direktorica otočnog TZ-a – na red došla ponuda, odnosno promocija svih ostalih krčkih autohtonih proizvoda. Treća »epizoda« našeg cjelogodišnjeg projekta ili kako smo je nazvali – Dani krčkih delicija – majstorima kulinarstva iz tridesetak krčkih ugostiteljskih objekata otvara vrata prezentiranja njihove kuharske kreativnosti kroz korištenje smokava, grožđa, vina, maslina, ribe, plodova mora, ali i brojnih drugih za ovaj otok karakterističnih »sirovinskih« delicija kojih na otoku uistinu ne manjka, ustvrdila je Šale.


Tridesetak restorana




– Ovog puta na jelovnicima će tako biti namirnice koje se, zajedno s onim već najpoznatijima i najkorištenijima poput krčkog pršuta, sira ili pak šurlica, mogu i trebaju spajati u novu gastronomsku priču. Od Malinske, preko Krka, Vrbnika, Klimna i Punta pa sve do Baške, tridesetak krčkih restorana, bistroa i konoba sve do 7. listopada svojim posjetiteljima nudi najbolje verzije »krčkih pijata« posloženih od istinskih krčkih specijaliteta, zaključila je čelnica TZ-a otoka Krka, napomenuvši da je krčka gastronomija, kroz predstavljanje bogate otočne »kulture stola«, dobra poveznica i s njegovom poviješću odnosno prezentacijom otočnog načina života.


Inače, popis svih restorana, konoba i bistroa uključenih u projekt koji TZ otoka Krka u djelo provodi u suradnji sa svim krčkim lokalnim TZ-ima može se pronaći na internetskim stranicama svih krčkih turističkih »instanci«, jednako kao i na specijaliziranom »sveotočnom« turističkom info-portalu »Ala šu!« na adresi www.ala-su.com.